Τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής για τις δημοσκοπήσεις και τη λίστα Πέτσα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής, δεδομένου ότι συγκεντρώθηκαν οι 120 ψήφοι που απαιτούνται εκ μέρους της αντιπολίτευσης.
Η Ολομέλεια ενέκρινε τελικώς την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα διερευνήσει το ενδεχόμενο χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση μέσω δημοσκοπήσεων και κρατικής χρηματοδότησης σε ΜΜΕ. Ουσιαστικά, πρόκειται για τη γνωστή λίστα Πέτσα.
Με 142 θετικές ψήφους υπέρ σε 249 ψηφίσαντες η πρόταση πέρασε, συγκεντρώνοντας τις αντιδράσεις της κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, η Νέα Δημοκρατία καταψήφισε την πρόταση, αφού αυτή δεν εμπεριείχε την περίοδο διακυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα σε σύνολο 299 παρόντων, «ναι» είπαν 142 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΜεΡΑ25, Ελληνική Λύση και ΚΚΕ) ενώ όχι 157 βουλευτές, καθώς καταγράφηκε μία απουσία, αυτή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου.
Πριν καν αρχίσουν οι τοποθετήσεις των εισηγητών, ο Χάρης Θεοχάρης κάλεσε τα κόμματα να τοποθετηθούν επί της αντιπρότασης του κόμματός του για διεύρυνση του χρόνου της εξέτασης έως το 2015 και την αφαίρεση των χαρακτηρισμών. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος δέχτηκε την έντονη αποδοκιμασία απ’ όλα σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία συμφώνησαν να επεκταθεί χρονικά η εξέταση της υπόθεσης αλλά κάλεσαν τη Ν.Δ. να θέσει το θέμα στην εξεταστική επιτροπή που θα συσταθεί.
Τον πρωθυπουργό εκπροσώπησε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στη σημερινή συνεδρίαση, ο οποίος χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «πραγματικό δείγμα πολιτικού καιροσκοπισμού και αριβισμού, προσβάλλει διπλά πολίτες και δημοσιογράφους».
ΣΥΡΙΖΑ: Μετατρέψατε τη Δημοκρατία σε καθεστώς Όρμπαν-Κουρτς
Στην παρέμβασή του ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε πρωτοφανή απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Έκανε λόγο για ένα συνονθύλευμα διαπλοκής, προπαγάνδας και αυταρχισμού και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να παλέψει την πανδημία, θέλησε να εξαγοράσει την αλήθεια, μετατρέποντας μια ευρωπαϊκή δημοκρατία σε καθεστώς τύπου Όρμπαν και Κουρτς.
ΚΚΕ: Βαρύ «κατηγορώ» από τον Δ. Κουτσούμπα
«Δεν εννοούμε απλά μια διαφημιστική καμπάνια όπως αυτή με τις λίστες Πέτσα που συζητάμε αλλά μια ενημερωτική εκστρατεία που θα ακουμπά και στις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Θα ακουμπά δηλαδή σε Κέντρα Υγείας, Πολυϊατρεία, Αποκεντρωμένα Ιατρεία τα οποία με σύγχρονες υποδομές και όλο το απαραίτητο προσωπικό θα διασυνδέονται με την οικογένεια, τα σχολεία και τις σχολές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τους τόπους δουλειάς, τους τόπους άθλησης, τα γηροκομεία, άλλα ιδρύματα που τυχόν υπάρχουν. Όλα αυτά δηλαδή που κάνει το ΚΚΕ, όχι μόνο σε φορείς, δομές, χώρους, όπου το ίδιο έχει την ευθύνη, αλλά παντού, από το πρωί μέχρι το βράδυ, με καμπάνιες ενημέρωσης, πρωτοβουλίες, παρεμβάσεις, ακόμα και επίλυση προβλημάτων που παρουσιάζονται στους συνανθρώπους μας» είπε ενδεικτικά.
ΜέΡΑ25: Η κίνηση της ΝΔ είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού
Από το ΜεΡΑ25 η Φωτεινή Μπακαδήμα είπε πως «Πρέπει να γίνει διερεύνηση σε βάθος. Σήμερα η κίνηση της ΝΔ έχει στοιχεία εντυπωσιασμού. Δεν είναι η ώρα και η στιγμή να προσπαθεί η κυβέρνηση να αποπροσανατολίσει. Ας ξεκινήσει η συζήτηση και μετά δείξετε το θάρρος για διεύρυνση της συζήτησης».
ΚΙΝΑΛ: Υπάρχει ζήτημα ποιότητας της Δημοκρατίας
Τη θέση ότι υπάρχει θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας στην Ελλάδα έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης, που επανέλαβε τη «διαχρονική θέση» του Κινήματος Αλλαγής και του ΠΑΣΟΚ για «όλα στο φως».«Εδώ και μήνες λέμε ότι υπάρχει ζήτημα ποιότητας Δημοκρατίας. Πως να δει κανείς την πλήρη έλλειψη διαφάνειας, τις φωτογραφικές διατάξεις, τη συνεχή και απροκάλυπτη παρέκκλιση διατάξεων για τις δημόσιες συμβάσεις; ρώτησε ο κ. Σκανδαλίδης και συνέχισε: Μπορεί κανείς να παραβλέψει εύκολα τις σκανδαλώδεις επιχορηγήσεις, τις απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων ευρώ από το υπ. Μετανάστευσης; Δεν έχουμε ζήτημα ποιότητος Δημοκρατίας, όταν η κυβέρνηση με αδιαφανείς χειρισμούς επιχειρεί και πετυχαίνει τον έλεγχο του πεδίου της ενημέρωσης; Όταν ακόμα και διεθνείς οργανισμοί, όπως οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία Τύπου; Όταν ακόμα και ο πρωθυπουργός παραδέχεται δημόσια ότι στη χώρα μας, περίπου, δεν έχουμε παράδοση στον άμεσο έλεγχο των κυβερνώντων, προκαλώντας αρνητικά σχόλια στον διεθνή Τύπο;» είπε.
Ναι, συμπέρανε ο κ. Σκανδαλίδης, «υπάρχει θέμα ποιότητας Δημοκρατίας, όταν διαστρεβλώνονται ή αποσιωπώνται οι θέσεις των κομμάτων, όταν τα ΜΜΕ προβάλουν μονότονα τα κυβερνητικά πεπραγμένα, όταν απουσιάζει κάθε ίχνος κριτικής, όταν δεν δίνεται χώρος στις αντίθετες φωνές, όταν ο δημοσιογραφικός κόσμος ζει σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας είπε ο κ. Σκανδαλίδης επικρίνοντας και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ακολούθησε το “ίδιο μονοπάτι” στα χρόνια που ήταν στην κυβέρνηση».
«Η Βουλή οφείλει να διαλύσει κάθε ίχνος υποψίας και υπόνοιας και οφείλει να ελέγξει τους πόρους που χορηγήθηκαν στα ΜΜΕ» είπε ο κ. Σκανδαλίδης ο οποίος υπογράμμισε και «την ανάγκη διερεύνησης εάν οι συγκεκριμένες δημοσκοπικές εταιρείες συνδέονται οικονομικά με κυβερνητικά προγράμματα και με προγράμματα δημοσίων οργανισμών, ειδικά όταν έχουν σχεδόν παρέμβει ανοιχτά στην εσωκομματική λειτουργία κομμάτων και στην πολιτική αντιπαράθεση».