Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών (PALSO) Ρεθύμνου συμμετέχοντας στον εορτασμό για τη συμπλήρωση των 150 χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Ι.Μ. Αρκαδίου διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 5 Νοέμβρη στις 11 το πρωί στο Σπίτι του Πολιτισμού.
Η εκδήλωση εντάσσεται στις εκδηλώσεις του Δήμου με γενικό τίτλο «Προς Αρκάδι» που με τη σειρά τους τελούν υπό την αιγίδα της Οργανωτικής Επιτροπής της Ιεράς μας Μητρόπολης.
Πρόκειται για μια γοητευτική περιήγηση στο διεθνές περιβάλλον μέσα από φύλλα εφημερίδων, βιβλία εποχής και πλούσιο οπτικό αλλά και ακουστικό υλικό.
Έκπληξη προκαλεί ο πλούτος των ευρημάτων που συγκεντρώθηκαν μετά από την αναζήτηση σε ψηφιακές βιβλιοθήκες και αρχεία ανά την υφήλιο. Άνθρωποι (ξένοι- μη Έλληνες) οι οποίοι στήριξαν τον Κρητικό αγώνα χωρίς να έχουν τίποτα να προσδοκούν. Άνθρωποι με το «Α» κεφαλαίο που έπραξαν το καθήκον τους γιατί κατάλαβαν τον πόνο και την αγωνία του άλλου ανθρώπου. Οικογένειες που κινδύνευσαν και γυναίκες που στάθηκαν επάξια δίπλα στους συζύγους τους για να απαλύνουν τον πόνο της γυναίκας της Κρήτης. Διπλωματικές σχέσεις που διακυβεύθηκαν και ποταμοί μελάνι που χύθηκαν, ενώ στην Κρήτη έρεε άφθονο το αίμα των ανθρώπων που απλά ήθελαν να είναι ελεύθεροι. Είναι να απορεί κανείς για το πόσο οι εποχές μοιάζουν και για το πόσο σε όλες τις εποχές πέρα από εθνικές ταυτότητες και σύνορα, οι πράξεις αλτρουισμού και ανθρωπιάς είναι αυτό που μένει, όταν όλα τ’ άλλα έχουν πέσει στη λήθη.
Άνθρωποι που δεν γνωρίζουμε όπως ο Γουίλιαμ Στίλμαν, ο Γουσταύος Φλουράνς, ο Σάμιουελ Χάου αλλά και ο Βίκτωρας Ουγκώ που γνωρίζουμε καλά. Κάποιοι απ’ αυτούς παρόντες και στο ολοκαύτωμα της Μονής. Άλλοι που ήθελαν να ’ναι αλλά δεν πρόλαβαν.
Δημοσιεύματα από τον Βρετανικό τύπο, άλλα φιλικά και άλλα όχι, προς την πράξη της υπέρτατης θυσίας, όλα πάντως ενδεικτικά του κλίματος που ήθελε να μη διαταραχτεί το status quo της εποχής. Δημοσιεύματα από τον Ιρλανδικό και Σκωτσέζικο τύπο για τη δράση του πλοίου Αρκάδι που τόσα πρόσφερε στον αγώνα. Όλα αυτά είναι μόνο μερικά απ’ όσα αυτή η εκδήλωση θα περιέχει. Και φυσικά να μην ξεχάσουμε το κομμάτι της συμμετοχής των παιδιών που ενεπλάκησαν ενεργά στο εικαστικό κομμάτι της εκδήλωσης με έκθεση ζωγραφικής που θα λειτουργήσει παράλληλα με την εκδήλωση, τη δημιουργία Video που θα ανοίξει την εκδήλωση αλλά και την επιμέλεια για τον μουσικό της επίλογο.
Η συμμετοχή των μαθητών κατέστη δυνατή μετά την κατασκευή εκπαιδευτικού υλικού που παρήχθη ειδικά για την επέτειο στην ξένη γλώσσα που διδάσκονται τα παιδιά.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης αναλυτικά έχει ως εξής:
11.00 Έναρξη: Was there a dilemma ever? Προβολή ολιγόλεπτου video των παιδιών Κέντρο Ξένων Γλωσσών Ελευθερίας Δραμυτινού
11.05 Χαιρετισμός από τον πρόεδρο του συλλόγου ΙΚΞΓ Ρεθύμνου Ιωάννη Πατσουμά.
11.15 Οι πολυποίκιλες αποχρώσεις του αντίκτυπου του Ολοκαυτώματος του Αρκαδίου στον Βρετανικό Τύπο. Κέντρο Ξένων Γλωσσών Ιωάννη Πατσουμάς
11.25 Ο Αμερικάνος πρόξενος W. Stillman στην Κρήτη – Ένας Ακέραιος Άνθρωπος σε αχαρτογράφητα νερά. Κέντρο Ξένων Γλωσσών Ελένης Χαμογιωργάκη
11.35 Το καράβι Αρκάδι (κατά το 1867) και ένα ακόμα, Αγγελιοφόροι της Ελπίδας. Κέντρο Ξένων Γλωσσών Βίκης Κυριακάκη
11.40 Samuel Howe- Ο Ανθρωπιστής Γιατρός και η εθελοντική του συνεισφορά.
Κέντρο Ξένων Γλωσσών Μοράκη –Αναστασία Τσακανίκα- Μοράκη
11.45 Βίκτωρας Ουγκώ – Ο Αγώνας του για την Αφύπνιση της Κοινής Γνώμης.
Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας Βάλιας Τσερβάκη
11.50 Γουσταύος Φλουράνς- ένας Παριζιάνος διανoούμενος από τα Πανεπιστημιακά Έδρανα στα Κακοτράχαλα Βουνά της Κρήτης. Κέντρο Γαλλικής Γλώσσας Μαρίας Λιονή
12.00 Αρκάδι – Λίγους μήνες μετά -Το τοπίο μιας θυσίας όπου τίποτα πια δεν αναπνέει. Καταγραφή της μαρτυρίας του J. E. Hilary Skinner από την επίσκεψή του στη Μονή. (Διαβάζει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης κ. Θωμάς Καντιφές).
12.10 Μουσικός επίλογος από τα παιδιά. Κέντρο Ξένων Γλωσσών Μανωλίας Σκαρτσιλάκη
Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα λειτουργήσει Έκθεση Εικαστικών των παιδιών στον 1ο όροφο (Σπίτι Πολιτισμού) με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα μέσα από τα Μάτια ενός Ξένου».