Το Σχολικό Μουσείο του Δήμου Ρεθύμνης θα ανοίξει για άλλη μια φορά τις πύλες του, την Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022 και ώρα 7.30μμ, για μια βραδιά μνήμης, αφιερωμένης στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και την έλευση χιλιάδων προσφύγων σε όλο τον ελλαδικό χώρο, όπως και στο Ρέθυμνο.
Πρόκειται για την καθιερωμένη θερινή εσπερίδα του Σχολικού Μουσείου, ο κύριος στόχος του οποίου είναι η διάσωση, έρευνα και μελέτη της ιστορίας της εκπαίδευσης και των σχολείων του Ρεθύμνου.
Το κεντρικό θέμα της φετινής εσπερίδας είναι: «Η εκπαίδευση στο Ρέθυμνο κατά και μετά την έλευση των προσφύγων». Οι ομιλητές που θα τιμήσουν την εκδήλωση είναι ο κ. Γιώργος Φρυγανάκης, φιλόλογος και συγγραφέας, ο κ. Παναγιώτης Μιχ. Παρασκευάς, ιστορικός, ο κ. Νίκος Δερεδάκης, εκπαιδευτικός και ιστορικός ερευνητής και ο Δρ. Χάρης Στρατιδάκης, επιμελητής του Σχολικού Μουσείου Δήμου Ρεθύμνης. Συντονίστρια θα είναι η Γραμματέας του Εφορευτικού Συμβουλίου του Μουσείου κ. Δέσποινα Μαυράκη, εκπαιδευτικός.
Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα τιμηθούν οι απόγονοι της Αμφιθέας Ουγιάρογλου (1901-2002), της εμβληματικής Μικρασιάτισσας δασκάλας, η οποία συνέβαλε στην Ιστορία της Εκπαίδευσης στο Ρέθυμνο.
Τη βραδιά θα στολίσουν μουσικά με τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες οι νέοι καλλιτέχνες Εύα Πολιτάκη (φωνή) και Θάνος Σταμούλης (πιάνο).
Η εσπερίδα θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του Σχολικού Μουσείου, στην Κοινότητα της Αμνάτου.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
7.30 μμ Στέλιος Σπανουδάκης, Πρόεδρος Εφορευτικού Συμβουλίου Σχολικού Μουσείου, Αντιδήμαρχος Δ. Ρεθύμνου: Καλωσόρισμα στο Σχολικό Μουσείο
7.35 μμ Γιώργος Κανακάκης, Πρόεδρος Τ.Κ. Αμνάτου: Καλωσόρισμα στην Αμνάτο
7.40 μμ Δέσποινα Μαυράκη-Μαύρου, Γραμματέας Σχολικός Μουσείου, Συντονίστρια εκδήλωσης: Προλογισμός εκδήλωσης
7.45 μμ Δρ. Χάρης Στρατιδάκης, Επιμελητής Σχολικού Μουσείου: Αυτοί που ήλθαν, αυτοί που έφυγαν και αυτοί που έμειναν: η εκπαίδευση στο Ρέθυμνο κατά την τρίτη δεκαετία του 20ού αιώνα
8.00 μμ Νίκος Δερεδάκης, Δάσκαλος-Ιστορικός Ερευνητής. Τα προσφυγικά» σχολεία της Σαχώρας και του Πλατανέ Ρεθύμνου
8.15 μμ Δρ. Παναγιώτης Μιχ. Παρασκευάς, Ιστορικός: Η προσφυγική μαθητική πραγματικότητα στο Άδελε, στην Αγία Παρασκευή Ρεθύμνης και στον Μαρουλά την περιοδο 1922-1941 με βάση τα διπλωθέντα σχολικά αρχεία του Δημοτικού Σχολείου Άδελε και Μαρουλά Ρεθύμνου
8.30 μμ Γιώργος Δ. Φρυγανάκης. Συγγραφέας: Μαθητικές αναμνήσεις ενός πρόσφυγα του ’22.
8.45 μμ Εύα Πολιτάκη (φωνή) – Θάνος Σταμούλης (πιάνο): Τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες.
8.55 μμ Τίμηση της Μικρασιάτισσας δασκάλας, Αμφιθέας Ουγιάρογλου.
9.10 μμ Εύα Πολιτικη (φωνή) – Θάνος Σταμούλης (πιάνο): Τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες.
9.20 μμ Μικρή Δεξίωση