Ο ιστορικός σύλλογος των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» τίμησε μαζί με την Ακαδημία Αθηνών ένα από τα επιφανέστερα ιδρυτικά του μέλη, τον πατέρα της ελληνικής γλωσσολογίας Γεώργιο Χατζιδακι, από τη Μύρθιο Ρεθύμνου, με τη συμπλήρωση 170 ετών από την γέννηση του (12-11-1848).
Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών με ομιλητές τον κ. Νικόλαο Παντελίδη, καθηγητή ιστορικοσυγκριτικής γλωσσολογίας ΕΚΠΑ με θέμα: «ο Γ. Χατζιδάκις και η ιστορία της Ελληνικής γλώσσας», καθώς και τον κ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη ομότιμο καθηγητή γλωσσολογίας ΕΚΠΑ με θέμα: «ο Γ. Χατζιδακις και η κρητική διάλεκτος».
Η ιστορία του κτηρίου αρχίζει με μεγάλη δωρεά του Σίμωνος Σίνα το 1856 .Το κτήριο σχεδιάστηκε το 1859, τρία χρόνια μετά την δωρεά του Σίνα, από τον Δανό αρχιτέκτονα Θεόφιλο Χάνσεν. Είναι ένα από τα τρία μέρη της «Αθηναϊκής Τριλογίας» του νεοκλασικισμού, μαζί με το κεντρικό κτήριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, που βρίσκεται στα αριστερά του, και το μέγαρο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στα αριστερά του Πανεπιστημίου. Το Μέγαρο της Ακαδημίας Αθηνών, «κατά τη γνώμη των ειδικών, είναι το ωραιότερο νεοκλασικό οικοδόμημα του κόσμου».
Μέσα σε ένα πολυπληθές ακροατήριο από Ακαδημαϊκούς, Αρχιερείς, Αρεοπαγίτες, καθηγητές Πανεπιστημίων , βουλευτές, στρατιωτικές αρχές, προέδρους και εκπροσώπους κρητικών σωματείων της Αττικής, Ρεθεμνιώτες της Αθηναϊκής παροικίας, συντελέστηκε ένα ιστορικό γεγονός, που κατάφερε για πρώτη φορά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ».
Η ιδέα και η πρωτοβουλία του κ. Γεωργίου Βλατάκη προέδρου του συλλόγου Ρεθυμνιων, να τιμηθεί ο μαικήνας της γλωσσολογίας Γ. Χατζιδάκις συγκίνησε την Ακαδημία Αθηνών, αφύπνισε τους Ακαδημαϊκούς, ενώ η σύγκλητος ομόφωνα αποδέχτηκε να συνεορτάσει με το σύλλογο τον άξιο ιδρυτή τους εκτιμώντας ακόμη και την πρόταση του ως προς την ημερομηνία παρουσίασης δηλ. την 12-11-2018 αφού αποτελεί την γενέθλιο ημέρα του Γ. Χατζιδάκι.
Είναι γεγονός ότι η Ακαδημία Αθηνών δεν επρόκειτο να εορτάσει την επέτειο αυτή, αν ο ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικης «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» δεν της έστελνε το αίτημα του. Σημαντικό ρόλο έπαιξε η αγαθή συγκυρία ότι ο Γεώργιος Χατζιδάκις υπήρξε ιδρυτικό μέλος τόσο της Ακαδημίας όσο και του σωματείου των Ρεθυμνίων, ότι υπήρξε από τους πρώτους προέδρους της Ακαδημίας και ενεργό μέλος του ΔΣ του σωματείου Ρεθυμνιων, αλλά και το ότι η 12-11 αποτελεί την γενέθλιο ημέρα του.
Ο καθηγητής κ. Χαραλαμπάκης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι επισήμως είχε να τιμηθεί με την δέουσα επισημότητα ο γλωσσολόγος Γεώργιος Χατζιδάκις πάνω από 80 έτη. Ευτυχώς ανέλαβε την πρωτοβουλία ο σύλλογος των Ρεθυμνίων Αττικής, ο μοναδικός κρητικός σύλλογος ως τόνισε , ο οποίος τίμησε επάξια τον πατέρα της γλωσσολογίας.
Την υψηλού επιπέδου αυτή εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος κ. Γ. Βλατάκης καθώς και ο αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθ. κ. Στέφανος Ήμελλος, ενώ οι ομιλίες των καθηγητών κ. Ν. Παντελίδη και του κ. Χριστόφορου Χαραλαμπάκη ήταν εξαιρετικές, γλαφυρές, κρατώντας το κοινό σε ενδιαφέρον. Οι λιτές χορευτικές φιγούρες των αδελφών Γιάννη και Γεωργίου Μεγαλακάκη υπό τον ήχο της κρητικής λύρας και του λαούτου σήκωσε θύελλα χειροκροτημάτων εκ των παρευρισκομένων. Τέλος το κρητικό κέρασμα επισφράγισε με κάθε επισημότητα την επιτυχημένη εκδήλωση.
Το παρών έδωσαν εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων οι βουλευτές Αθηνών κ. Ολγα Κεφαλογιάννη και κ. Κωστής Χατζιδάκης, ο βουλευτής κ. Δημ. Σεβαστάκης, εκ μέρους της Αξιωμ. Αντιπολ. ο βουλευτής Θεοδ. Φορτσάκης, εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής Αθ. ο Παν/τος Αρχ. π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, ο Σεβ. Μητρ. Βελεστίνου Δαμασκηνός, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή,εκ μέρους του αρχηγού ΓΕΕΘΑ ο υποναύαρχος Στυλ. Πετράκης, η κ. Αννα Φιλίνη δισεγγονή του Γ. Χατζιδάκι, η Ελένη Κεφαλογιάννη, η Λίλα Μειμαράκη, ο αντιπρ. Αρείου Παγου κ. Δημητρης Κυριτσάκης, ο καθηγ. αρχαιολόγος και ψυχή της αρχαίας Ελεύθερνας κ. Νίκος Σταμπολίδης, ο ομότ. Καθηγ. Εμμ. Μικρογιαννάκης, η καθηγ. φαρμακευτικής Ευα Πρωτοπαπα, ο ομοτ. Καθ. Γ. Γαλίτης, αρκετοί Ακαδημαικοί, πλήθος Ρεθεμνιωτών αλλά και πρόεδροι κρητικών σωματείων της Αττικής.
Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης Μαίρη Λιονή με αφορμή την παρουσία της στην εκδήλωση έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο Γεώργιος Χατζηδάκις, ο θεμελιωτής του νεοελληνικού λόγου με το τεράστιο σε όγκο και ερευνητική ποιότητα έργο του καθιερώθηκε όχι μόνο ως δεσπόζουσα μορφή της Ελληνικής Επιστήμης, αλλά και ως προσωπικότητα σεβαστή από όλους, όσοι ασχολήθηκαν με την έρευνα της γλώσσας.
Υπήρξε μια σπάνια προσωπικότητα, που σημάδευσε και επηρέασε καθοριστικά τη ζωή ενός ολόκληρου έθνους. Δεν ήταν απλά ένας λαμπρός επιστήμονας, ένας χαρισματικός δάσκαλος και ένας πραγματικός εργάτης της γλώσσας. Αγωνίστηκε επίσης με πάθος για τα δίκαια του Ελληνισμού, τόσο ως υπηρέτης της επιστήμης του, όσο και με τα όπλα, αφού είναι γνωστό ότι πολέμησε στην Κρητική Επανάσταση του 1866 και το 1877 στο ξεσηκωμό της Κρήτης, όντας καθηγητής.
Το κυριότερο στοιχείο ένδειξης ταυτότητας του Ελληνισμού, που είναι η γλώσσα του, θεμελιώθηκε από το έργο του Γεωργίου Χατζιδάκι, που έδειξε τις ρίζες της καταγωγής της, την αδιάσπαστη συνέχειά της και τον τρόπο μελέτης της δομής της.
Ο κορυφαίος αυτός επιστήμονας, με τη διεθνή αναγνώριση και καταξίωση τίμησε την Ελλάδα και την Κρήτη. Θεμελίωσε τη γλωσσική επιστήμη στη χώρα μας, αποκατέστησε την ταυτότητα και την προέλευση της νεοελληνικής γλώσσας και άνοιξε το δρόμο για να μπει η διδασκαλία, η έρευνα και η σπουδή της νεοελληνικής γλώσσας στα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Το πολύπλευρο έργο του Γεωργίου Χατζηδάκι, η μοναδική προσωπικότητα και η αδιαπραγμάτευτη και διαχρονική προσφορά του στον Ελληνισμό αναδεικνύονται απόψε μέσω αυτής της εκδήλωσης και τις ομιλίες των εξαίρετων ακαδημαϊκών».