ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Εκδήλωση μνήμης με θέμα «ΤΥΜΠΑΚΙ – ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΗΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Γι’ άλλη μια χρονιά, η Πολιτεία Τυμπακίου διοργάνωσε με επιτυχία την εκδήλωση μνήμης με θέμα «ΤΥΜΠΑΚΙ – ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ». Πλήθος κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Διοικητικού Συμβουλίου και συγκεντρώθηκε τη Κυριακή 06 Αυγούστου, στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Πνεύματος, στο Τυμπάκι, μεταξύ των οποίων και παραβρέθηκαν ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Παρασύρης, ο Δήμαρχος Φαιστού κ. Νικολιδάκης, ο Αντιδήμαρχος Φαιστού κ. Φασομυτάκης, ο κ. Αντώνης Μανιαδάκης, τέως Διευθύνων Σύμβουλος των ΜΙΝΩΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Κερατσινίου Δραπετσώνας κ. Κλαουράκης και η Πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίου Πνεύματος στο Τυμπάκι  «ΜΕΤΟΧΙ» κα. Γεωργιλάκη  για να παρακολουθήσουν με ευλάβεια την εκδήλωση, η οποία ολοκληρώθηκε σε κλίμα συγκίνησης.

Ο πρώτος ομιλητής της εκδήλωσης, κ. Νικόλαος Μαρκάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, με τίτλο: «ΤΥΜΠΑΚΙ- ΔΙΑ ΠΥΡΟΣ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΥ- Η ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ» συγκλόνισε με μια βιωματική προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων, βασισμένη σε προσωπικές του εμπειρίες και αφηγήσεις τρίτων, πάντα υπό το πρίσμα των πλούσιων ιστορικών του γνώσεων.

Η δεύτερη ομιλήτρια της εκδήλωσης, η κα. Μαίρη Κασωτάκη, με τίτλο ομιλίας « ΤΥΜΠΑΚΙ – ΠΟΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΥ», ανέλυσε με εμπεριστατωμένο τρόπο, λύσεις και προτάσεις ανάπτυξης του τόπου μας, μέσω τόσο της χρηματοδότησης υποδομών αλλά και της δημιουργίας ταυτότητας της τοπικής κοινωνίας.

Το βίντεο με ιστορικές μαρτυρίες που προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της βραδιάς, συγκίνησε βαθύτατα τους παρευρισκόμενους καθώς με περιεκτικό και συνοπτικό τρόπο αποτυπώθηκαν ο πόνος, η ολοκληρωτική ισοπέδωση, ο ξεριζωμός και η ιστορία των  θυμάτων των ναρκοπεδίων που δημιουργήθηκαν από τις ναζιστικές δυνάμεις κατοχής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους όσοι τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση του Σωματείου μας αποσκοπώντας στην ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας του μαρτυρικού Τυμπακίου.

Σύμφωνα με τον Μανώλη Γλέζο: «Το Τυμπάκι με την ολοσχερή καταστροφή του, την καταναγκαστική εργασία στην οποία υποβλήθηκαν οι κάτοικοί του, τα μαρτύρια τα οποία υπέφεραν, την Αντίστασή τους στον κατακτητή, αποτέλεσε σύμβολο Αντίστασης και Αγώνα. Σύμβολο εθνικό, ευρωπαϊκό και οικουμενικό».