ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Εκδήλωση – συζήτηση με αφορμή τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες

Η Αντιφασιστική Δράση Ρεθύμνου (αδρε) και η Πολιτική ομάδα για την αυτονομία (του περιοδικού πρόταγμα) σας προσκαλούν στην εκδήλωση – συζήτηση: Με αφορμή τις επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Ο Τζιχαντισμός ως σύμπτωμα των σύγχρονων αδιεξόδων της Δύσης και του μη δυτικού κόσμου.

Την Δευτέρα 4 Απριλίου 19.30, στο Συνεργατικό εργαστήρι – καφέ Τζεπέτο, Κατεχάκη και Χειμάρας γωνία στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου.

Οι επιθέσεις στις Βρυξέλλες αλλά και στο Παρίσι, μέσα στο 2015, φανερώνουν την ανάδυση μιας νέας γενιάς τζιχαντιστών, με βασικό χαρακτηριστικό της το γεγονός πως τα μέλη της είναι γεννημένα και μεγαλωμένα μέσα στη Δύση. Δεν έρχονται από μουσουλμανικές χώρες ως μάρτυρες για να χτυπήσουν τη Δύση, όπως συνέβαινε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά στοχεύουν τις ίδιες τους τις χώρες, κοινωνίες που γνωρίζουν καλά, εφόσον αποτελούν μέλη τους. Αυτή η απλή διαπίστωση μας αναγκάζει ν’ αλλάξουμε την έως τώρα οπτική μας. Μας αναγκάζει, με άλλα λόγια, να εξετάσουμε τον σημερινό τζιχαντισμό υπό το πρίσμα της αλληλοδιαπλοκής στοιχείων και παραγόντων τόσο καθαρά μουσουλμανικών, εγγενών στις ισλαμικές κοινωνίες, όσο και «δυτικών», δηλαδή παραγόντων που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη των δυτικών κοινωνιών κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

Η οπτική αυτή δεν είναι μόνο ικανότερη, σε αναλυτικό επίπεδο, να φωτίσει τα αίτια των τελευταίων εξελίξεων· μας επιτρέπει, επιπλέον, να θέσουμε μια σειρά πολιτικών ζητημάτων τα οποία άπτονται των σχέσεων της Δύσης με τον μη δυτικό κόσμο, τόσο σε επίπεδο εσωτερικό (σε ό,τι έχει να κάνει, δηλαδή, με τη μοίρα των μεταναστών και των μεταναστευτικής καταγωγής πληθυσμών εντός των δυτικών χωρών), όσο και σ’ επίπεδο εξωτερικό (σε ό,τι αφορά, δηλαδή, στις γεωπολιτικές στρατηγικές των δυτικών χωρών και συνασπισμών απέναντι στον μη δυτικό κόσμο).

Τέτοια ζητήματα πρέπει να τεθούν και να συζητηθούν ανοιχτά, αν θέλουμε να έχουμε μια κατά το δυνατόν διαυγή αντίληψη της σημερινής, εξαιρετικά περίπλοκης συγκυρίας, εντός της οποίας συνδέονται ζητήματα όπως η κατάσταση στη Συρία, το μεταναστευτικό, ο τζιχαντισμός και η άνοδος της Ακροδεξιάς μέσα στις δυτικές χώρες. Μόνον έτσι θα ξεφύγουμε από μονόπλευρα, αποπροσανατολιστικά σχήματα όπως η δαιμονοποίηση της Δύσης κι η συμπαρομαρτούσα εξιδανίκευση της Ανατολής και του υπόλοιπου μη δυτικού κόσμου, γενικότερα, ή, από την άλλη πλευρά, η συλλήβδην θεώρηση των μουσουλμάνων ως τζιχαντιστών και τρομοκρατών. Η επιλογή των σχέσεων Δύσης-μη δυτικού κόσμου ως οδηγητικού μίτου της ανάλυσης της σημερινής συγκυρίας βοηθά στην αποφυγή τέτοιων σκοπέλων και διευκολύνει την κατανόηση των πραγματικών διακυβευμάτων της εποχής.

αδρε