ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Εκδήλωση στην Αθήνα με θέμα την ΑΠΤΕΡΑ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και η Περιφέρεια Κρήτης με τη συνεργασία της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης διοργανώνουν εκδήλωση στην Αθήνα με θέμα «ΑΠΤΕΡΑ. Έρευνα και ανάδειξη ενός εμβληματικού αρχαιολογικού χώρου για τη Δυτική Κρήτη».

Η εκδήλωση θα γίνει την Τετάρτη 24 Μαΐου στις 7 μμ στο Aμφιθέατρο Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, Αθήνα, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής :

19:00
Χαιρετισμός της Γενικής Γραμματέως του ΥΠ.ΠΟ.Α., Μαρίας Βλαζάκη
Χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη
Θα ακολουθήσουν τέσσερις εισηγήσεις για τις ανασκαφικές έρευνες, την αποκατάσταση, την ανάδειξη και την αναπτυξιακή δυναμική του αρχαιολογικού χώρου της Απτέρας.

19:20
“Απτέρα: Χρονικό των ανασκαφών και της ανάδειξης του χώρου”
Βάννα Νινιού – Κινδελή, Διευθύντρια συστηματικής ανασκαφής Απτέρας
“Απτέρα: Nεκροπόλεις και έθιμα ταφής”
Κατερίνα Τζανακάκη, Αρχαιολόγος της ΕΦ.Α. Χανίων
“Η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου της Απτέρας”
Νίκος Χατζηδάκης, Αρχιτέκτων Μηχανικός – Αναστηλωτής
“Η αναπτυξιακή δυναμική του αρχαιολογικού χώρου της Απτέρας”
Μαρία Κασωτάκη, Προϊσταμένη Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Κρήτης

Στο τέλος της εκδήλωσης θα προβληθεί 10λεπτη ταινία για το αρχαίο θέατρο της Απτέρας (https://vimeo.com/efacha)

Την εκδήλωση συντονίζουν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κρήτης Δημήτρης Μιχελογιάννης.

Εκδήλωση στην Αθήνα με θέμα την ΑΠΤΕΡΑ

ΑΠΤΕΡΑ

Η Απτέρα υπήρξε μία από τις σπουδαιότερες πόλεις-κράτη της Κρήτης. Η στρατηγική της θέση στο πλάτωμα του λόφου Παλαιόκαστρο, που δεσπόζει νοτιοανατολικά του φυσικού λιμένος της Σούδας στα Χανιά σε συνδυασμό με τις εύφορες εκτάσεις γύρω της, ευνόησαν την ανάπτυξή της σε ισχυρό εμπορικό και πολιτικό κέντρο.

Αναφέρεται στις πινακίδες της Γραμμικής Β γραφής (14ος – 13ος αι. π.Χ.) και εξακολουθεί να κατοικείται μέχρι τον 7ο αι. μ.Χ., οπότε καταστρέφεται από ισχυρό σεισμό. Η περίοδος της μεγαλύτερης ακμής της πόλης ήταν οι πρώιμοι ελληνιστικοί χρόνοι (τέλος 4ου – 3ος αι. π.Χ.), όταν ισχυροποιήθηκε οικονομικά και πολιτικά, και άρχισε να κόβει δικό της νόμισμα.

Οι πολυετείς ανασκαφικές έρευνες και οι εργασίες αποκατάστασης που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων ανέδειξαν την επιβλητική οχύρωση της πόλης, τις μνημειώδεις δεξαμενές και το αρχαίο της θέατρο. Επιπλέον, αποκαλύφθηκαν διπλό ιερό, λουτρικά συγκροτήματα και έπαυλη αστικού τύπου των ρωμαϊκών χρόνων.

Σε κεντρικό σημείο της αρχαίας πόλης ιδρύθηκε η Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που αναφέρεται σε Χρονικό του 1181. Ανήκε στη Μονή Πάτμου και λειτουργούσε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Σήμερα η Απτέρα προσελκύει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες τους οποίους γοητεύει με τα διάσπαρτα μνημεία της, τις μυθολογικές τους συναρτήσεις, τη θέα που προσφέρει προς τους ορεινούς όγκους της Κρήτης, τον κόλπο της Σούδας και την ενδοχώρα του Αποκόρωνα. Αποτελεί, σε συνδυασμό με το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, έναν από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης για τον πολιτιστικό τουρισμό στα Χανιά.

Εκδήλωση στην Αθήνα με θέμα την ΑΠΤΕΡΑ

Η επίσκεψη στην Απτέρα εξοικειώνει τον σύγχρονο περιηγητή με τις διαδοχικές ιστορικές περιόδους της Κρήτης. Ο αρχαιολογικός χώρος εξακολουθεί και σήμερα να φέρνει στο φως νέα σημαντικά ευρήματα μέσα από την συνεχιζόμενη ανασκαφική δραστηριότητα ενώ αφήνει στον επισκέπτη μία προσωπική, ξεχωριστή εμπειρία, ωθώντας τον ελεύθερα και δημιουργικά να αναζητήσει αντίστοιχες, μέσα από την συνέχεια του ταξιδιού του στα υπόλοιπα μοναδικά μνημεία, τόπους και διαδρομές της Κρήτης.Εκδήλωση στην Αθήνα με θέμα την ΑΠΤΕΡΑ