Η 26η Νοεμβρίου ορίστηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελιάς 2016» και το διάστημα 23-30 Νοεμβρίου ορίστηκε σαν χρόνος πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν της ελιάς και του λαδιού σε όλο τον κόσμο από ενδιαφερόμενους φορείς.
Και η Κρήτη, σαν κοιτίδα των παγκόσμιων συμβολισμών της ελιάς και πρωτοπόρος στις αξίες που σήμερα εκπροσωπεί το ελαιόλαδο, δεν μπορούσε να μην συμμετάσχει στις εκδηλώσεις αυτές.
Ο ΣΕΔΗΚ, σαν φορέας που κατά τεκμήριο εκπροσωπεί όλους τους ελαιοκομικούς δήμους της Κρήτης η Περιφέρεια Κρήτης και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ)θα πραγματοποιήσουν δύο κεντρικές ημερίδες, σήμερα στα Χανιά και την Τρίτη στο Ρέθυμνο. Ως τίτλος των ημερίδων επιλέχτηκε «Ελιά και Λάδι στην Κρήτη: Πολιτισμός, Ποιότητα, Υγεία, Οικονομία», αφού στους τομείς αυτούς η Κρήτη κατέχει πρωταρχικές θέσεις σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο πολιτισμός της ελιάς στην Κρήτη αποδεικνύεται από τις περίτεχνες τοιχογραφίες και αγγειογραφίες της Μινωικής περιόδου με θέμα τις ελιές, τις πήλινες πινακίδες της γραμμικής Α’ και Β’ γραφής που αναφέρονται στην ελιά και το λάδι, αλλά και πολλά άλλα ευρήματα που αποδεικνύουν την παρουσία της ελιάς και του λαδιού τουλάχιστον 5.000 χρόνια πριν από σήμερα.
Η υγιεινή αξία του ελαιολάδου για πρώτη φορά τεκμηριώθηκε με την «μελέτη των επτά χωρών» που απέδειξε ότι η υγεία και η μακροβιότητα των παλαιών Κρητικών οφειλόταν στην διατροφή τους, που είχε σαν βάση άφθονο ελαιόλαδο.
Το υψηλό ποιοτικό επίπεδο, του κρητικού ελαιολάδου παρά τις οικονομικές, διοικητικές και καιρικές αντιξοότητες των τελευταίων ετών, εξακολουθεί να κατέχει τα σκήπτρα σε όλο τον κόσμο με ποσοστό άνω του 95% έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Στο Ρέθυμνο, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 29 Νοεμβρίου στο Σπίτι του Πολιτισμού και θα περιλαμβάνει εισηγήσεις, βραβεύσεις ελαιοτριβείων και ξενοδοχείων, θεατρικά δρώμενα από μαθητές σχολείων καθώς και έκθεση συσκευασιών και γευσιγνωσίας ελαιολάδου.
Πρόγραμμα
10:30: Προσέλευση, εγγραφές.
Προβολή ντοκιμαντέρ ΣΕΔΗΚ: «Ο πολιτισμός της ελιάς στην Κρήτη».
11:00: Χαιρετισμοί: (Εκπρόσωποι οργανωτών).
11:30: Αξιοποίηση ελιάς και ελαιολάδου στην ποιοτική βελτίωση και χρονική επέκταση του τουρισμού στην Κρήτη-Νίκος Μιχελάκης, Δρ. Γεωπόνος, επιστημονικός σύμβουλος ΣΕΔΗΚ πρ. διευθυντής Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων.
11:50: Θεατρικό δρώμενο: «Ο Δάκος και οι Δακοκτόνοι»-Παρουσίαση: Μαθητές Α1, 5ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου
Κείμενα Αγγέλα Μάλμου, φιλόλογος – νηπιαγωγός, πρ. σχολική σύμβουλος.
Συντονισμός: Κων/νιά Αινατζή, Θεοδοσία Σαββάκη, Ευαγγελία Καρολίδου, Καλίτσαρης Θωμάς, δάσκαλοι 5ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου.
12:10: Απονομή βραβεύσεων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς 5ου δημοτικού σχολείου Ρεθύμνου.
12:30: Απονομή βραβεύσεων σε ξενοδοχεία για ανάδειξη και προώθηση του ελαιολάδου.
12:30: Μόνο για παιδιά: Γευσιγνωσία ελαιοεδεσμάτων.
13:00: Λήξη εκδήλωσης.
Οι βραβεύσεις στα ξενοδοχεία θα είναι πλακέτες με τη χρυσή, αργυρή και πράσινη μινωική ελιά και έπαινοι.
Τις εκδηλώσεις αυτές προσκαλούνται να παρακολουθήσουν εκπρόσωποι συνεταιριστικών και ιδιωτικών ελαιοτριβείων και συσκευαστηρίων, ελαιοπαραγωγοί, εκπρόσωποι ξενοδοχείων, εκπαιδευτικοί, γονείς και όποιοι άλλοι το επιθυμούν.