H 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών. Ουσιαστικά η μέρα αυτή αποτελεί μια αφορμή να μιλήσουμε για το φαινόμενο της χρήσης/ κατάχρησης εξαρτησιογόνων ουσιών (νόμιμων και παράνομων), αλλά και των ριψοκίνδυνων συμπεριφορών που συνδέονται με αυτή.
Δίνεται η ευκαιρία να θυμηθούμε για άλλη μια φορά τη σημασία της πρόληψης, ως μέσο προστασίας των παιδιών και των νέων απέναντι στους κινδύνους που αναπόφευκτα θα συναντήσουν στη ζωή τους. Η πρόληψη των εξαρτήσεων δεν περιορίζεται στη σωστή και έγκυρη ενημέρωση των ατόμων για τις ουσίες και τους κινδύνους, που συνεπάγεται η χρήση τους. Η πρόληψη συνίσταται σε μια θετική διαδικασία εκπαίδευσης σε δεξιότητες ζωής, που βοηθά τα παιδιά και τους νέους να διαχειρίζονται με υγιείς τρόπους δύσκολες καταστάσεις, να μπορούν τα ίδια να προστατεύουν τον εαυτό τους αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ζωής τους. Για να είναι αποτελεσματική η πρόληψη χρειάζεται να ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, γιατί τότε δημιουργούνται οι βάσεις για την ανάπτυξη μιας υγιούς προσωπικότητας.
Άλλωστε, βασική αρχή των προγραμμάτων πρόληψης της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών είναι ότι η πρόληψη συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής υγείας των παιδιών. Κατάλληλη ηλικία για να αρχίζουν τα προληπτικά προγράμματα είναι το Δημοτικό, το Νηπιαγωγείο – ακόμη και ο παιδικός σταθμός – παρόλο που φαίνεται ότι το πρόβλημα των εξαρτήσεων δεν αφορά άμεσα τα μικρά παιδιά. Κι όμως σε αυτή την ευαίσθητη ηλικία υπάρχουν πάρα πολλοί αρνητικοί παράγοντες, όπως ο φόβος, η ζήλεια, το άγχος, η μοναξιά, η αποτυχία, που αν τα παιδιά δεν έχουν μάθει να τα διαχειρίζονται σωστά μπορεί να τα οδηγήσουν, αργότερα στην ενήλικη ζωή, στην αναζήτηση «μαγικών λύσεων», δηλαδή σε αυτοκαταστροφικές πράξεις ή επιλογές.
Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι προγράμματα και δράσεις πρόληψης που απευθύνονται στα παιδιά προσχολικής ηλικίας- ιδιαίτερα στα παιδιά που παρουσιάζουν προβλήματα συμπεριφοράς – προλαμβάνουν με επιτυχία την εμφάνιση διαταραχών στην εφηβεία όπως είναι η παραβατικότητα, η χρήση ουσιών και η επιθετική συμπεριφορά.
Με βάση αυτό το σκεπτικό, το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Ρεθύμνου για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών πρόκειται να μεταφέρει το μήνυμα της πρόληψης σε μικρά παιδιά μέσα από το παραμύθι : «Ο κήπος με τις 11 γάτες» του ΚΕΘΕΑ.
Τα παιδιά λατρεύουν τα παραμύθια καθώς αποτελούν το διαβατήριο τους για ένα ταξίδι στον κόσμο της περιπέτειας και της φαντασίας χωρίς όρια. Το παραμύθι αυτό θα τους δώσει τη δυνατότητα να συμμετάσχουν συναισθηματικά και συγκινησιακά, να ταυτιστούν με τους ήρωες- γάτες και να συνειδητοποιήσουν ότι τα ίδια μπορούν να παίξουν ενεργό ρόλο στην προστασία του εαυτού τους.
Η ιστορία εκτυλίσσεται σε έναν κήπο με πολλές γάτες, η καθεμία από τις οποίες έχει τη δική της προσωπικότητα, άλλη ευάλωτη, άλλη δυναμική, άλλη ζαβολιάρα, άλλη κακή, άλλη θεραπευτική. Έρχεται η ώρα που κάποια γάτα πρέπει να πάρει τη μεγάλη απόφαση, μια επιλογή ζωής…
Το βιβλίο περιγράφει με όμορφο και γλαφυρό τρόπο τι σημαίνει εξάρτηση από ουσίες, παρομοιαζόμενες με μαγικό φίλτρο και εξηγεί γιατί δε πρέπει να τις επιλέγουμε, με τρόπο αλληγορικό και διδακτικό.
Το Κέντρο Πρόληψης Ρέθυμνου προσκαλεί λοιπόν τους μικρούς μας φίλους σε μια δίωρη συνάντηση με την αφήγηση του παραμυθιού «Ο κήπος με τις 11 γάτες» και με διαδραστικά παιχνίδια , υπό την καθοδήγηση της κ Κούλας Φλουρή, νηπιαγωγού, την Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015, στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου και ώρα 19.00
Θα ακολουθήσει συναυλία από την ορχήστρα της Δημοτικής Φιλαρμονικής του Δήμου Ρεθύμνου.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Ρέθυμνο 74100, Ελλάς