Άγνωστο παραμένει έως και σήμερα το αν τελικά ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμεί να γίνει πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Αν και πολλά συγκλίνουν σε αυτή την κατεύθυνση. Γνωστό είναι πλέον όμως πώς αν θέλει να την κερδίσει θα πρέπει να το κάνει μετέχοντας στην εκλογική διαδικασία κόντρα στα (περισσότερους από τα) 6 στελέχη του κόμματος που έχουν καταθέσει υποψηφιότητα.
Αυτό προκύπτει από το κλίμα που επικρατεί στο Κίνημα Αλλαγής μετά τις επαφές του πρώην πρωθυπουργού με τον γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη και τους διεκδικητές της προεδρίας.
Το μήνυμα που έδωσαν τουλάχιστον οι 4 από τους 6 υποψήφιους στον Γιώργο Παπανδρέου είναι πως το 2021 δεν είναι …2004. Δηλαδή δεν πρόκειται να επαναληφθεί το «σενάριο» του «δαχτυλιδιού της διαδοχής». Αυτό δηλαδή που έγινε όταν απήλθε από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ ο Κώστα Σημίτης στις 7 Ιανουαρίου 2004, ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος κατέληξε να είναι στην συνέχεια ο μοναδικός υποψήφιος για την θέση του προέδρου του κόμματος.
Το σημερινό ΚΙΝ.ΑΛ είναι πολύ μικρότερο από το ΠΑΣΟΚ του Κώστα Σημίτη που παραδόθηκε στον Γ. Παπανδρέου. Όμως όπως διαμηνύθηκε το 2021 δεν ειναι 2004.
Οι υποψήφιοι
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες αμετακίνητοι όσον αφορά την πρόθεσή τους να κατέβουν υποψήφιοι είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Χάρης Καστανίδης και ο Παύλος Γερουλάνος. Επίσης συνεχίζουν να συλλέγουν υπογραφές για την δική τους υποψηφιότητα οι Βασίλης Κεγκέρογλου και Παύλος Χρηστίδης, που φέρονταν ότι θα μπορούσαν να συζητήσουν την υπαναχώρησή τους προκειμένου ο Γιώργος Παπανδρέου να κατέλθει ως μία υποψηφιότητα κοινής αποδοχής.
Δεν είναι κρυφό ότι σε πολλούς από τους υποψήφιους οι κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου και η ασάφεια για το αν θα είναι τελικά υποψήφιος προκάλεσαν από δυσθυμία έως και εκνευρισμό.
Ενδεικτική είναι η ανάρτηση που έκανε ο Ανδρέας Λοβέρδος αναφέροντας πως «οι πρώην πρόεδροι Παπανδρέου, Βενιζέλος, Σημίτης οφείλουν να κάνουν ό,τι και η πρόεδρος: να εγγυηθούν ενότητα και σοβαρότητα της πορείας στις εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου». Η αναφορά του στην «σοβαρότητα» προφανώς δεν αφορά την Φ.Γεννηματά ή τον Ε.Βενιζέλο που δεν έχει εμπλακεί έως τώρα στην εκλογική διαδικασία. Ο Ανδρέας Λοβέρδος διεμήνυσε ξεκάθαρα στην επικοινωνία που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου ότι δεν πρόκειται να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Ανάλογες οι προθέσεις και του Νίκου Ανδρουλάκη που αναμένεται σήμερα να επικοινωνήσει με τον πρώην πρωθυπουργό. Ακόμη και ο Χάρης Καστανίδης, που φέρεται να βρίσκεται πολιτικά κοντά στον Γιώργο Παπανδρέου έδωσε ανάλογο μήνυμα.
Από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου, διαρρέεται ότι ουδέποτε ζήτησε απόσυρση οποιασδήποτε υποψηφιότητας. Επίσης ότι οι αποφάσεις που θα λάβει ο βουλευτής Αχαίας δεν εξαρτώνται από το τι θα κάνουν οι υποψήφιοι για τη προεδρία. Από την άλλη όμως δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιο ακριβώς είναι το νόημα της πρωτοβουλίας που λήφθηκε για διαβουλεύσεις.
Το πολιτικό αφήγημα του Γιώργου Παπανδρέου, σύμφωνα με όσα δηλώνουν πρόσωπα που συνομιλούν μαζί του, φέρεται να κινείται στους εξής άξονες: Αρχικά στην διατύπωση μιας εναλλακτικής προοδευτικής πρότασης στον αντίποδα των συντηρητικών αντιλήψεων και ιδίως της δεξιάς. Επίσης στον στρατηγικό στόχο το ΚΙΝ.ΑΛ να πάψει να κινείται μεταξύ Ν.Δ και ΣΥΡΙΖΑ ως παραπληρωματικό στοιχείο αλλά να παίξει καθοριστικό ρόλο. Προϋπόθεση γι αυτό είναι ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ που «μετανάστευσαν» είτε στην Ν.Δ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να ζητά την στράτευση σε αυτό τον στόχο τόσο των πρώην προέδρων όσο και των νυν υποψηφίων.
Ενδεικτική ήταν η εκτίμηση της Κατερίνας Μπατζελή, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής σύμφωνα με την οποία η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη και σήμερα. Μάλιστα σύμφωνα με τηλεοπτικές δηλώσεις της στο STAR Κεντρικής Ελλάδας, εφόσον αυτό συμβεί θα στηρίξει την υποψηφιότητα του. Η Κ.Μπατζελή επισήμανε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου «συνάντησε τον Μ.Χριστοδουλάκη και τον ρώτησε αν θεσμικά θα μπορούσε να έχει την άδεια να έρθει σε επαφή με τους υποψηφίους για να δει πως βλέπουν να πηγαίνει το πράγμα». Είπε επίσης πως ο πρώην πρωθυπουργός «θεωρεί ότι μπορεί να δώσουν όλοι για να ενεργοποιηθεί περισσότερος κόσμος για την συμμετοχή. Δεν ζήτησε να φύγεις εσύ να μπω εγώ». Εκτίμησε παράλληλα ότι ο Γιώργος Παπανδρέου «αναμένεται να μπει δυναμικά στον αγώνα».
Η Κ.Μπατζελή σχολίασε και την πληθώρα των υποψηφίων. Σημείωσε ότι «δεν αισθάνομαι όμορφα ως στέλεχος ενός κόμματος που έχει 8% να έχει 7 υποψηφίους». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «οι πολλές υποψηφιότητες δηλώνουν μια προσωπική αγωνία των υποψηφίων όμως και ότι «ότι ο καθένας θέλει να κρατήσει το κομμάτι ενός συστήματος, κι αυτό είναι λάθος». Συμπλήρωσε πως «δεν μπορεί να έχεις μεγάλη δρασκελιά όταν έχεις προσωπικές τακτικές» και ότι «πρέπει να δώσουμε μάχη σοβαρότητας».
Σε κάθε περίπτωση ο Γιώργος Παπανδρέου εφόσον θέλει να εμπλακεί στην κούρσα της διαδοχής πρέπει να ανακοινώσει την υποψηφιότητα του στις επόμενες … 4,5 μέρες. Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η Επιτροπή Δεοντολογίας του Κινήματος Αλλαγής η καταληκτική προθεσμία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων και υπογραφών θα λήξει την ερχόμενη Πέμπτη στις 6 το απόγευμα. Θυμίζουμε ότι οι εκλογές από την βάση έχουν οριστεί να γίνουν τις δύο πρώτες Κυριακές του Δεκέμβρη, δηλαδή στις 5 και τις 12 του μήνα.
Η σημερινή μέρα πάντως, δηλαδή η επέτειος των 40 χρόνων από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981 θα συνιστούσε έναν σημαντικό συμβολισμό για την ανακοίνωση της διεκδίκησης της προεδρίας από τον πρώην πρωθυπουργό.