ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές/τριες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου στον απόηχο του συμποσίου «ΓΗ: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους»

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου συνδιοργάνωσε  Παράλληλες Εκπαιδευτικές Δράσεις για μαθητές & μαθήτριες την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024 στον απόηχο του Συμποσίου «ΓΗ: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους  – Κάλεσμα για Δράση –  Η αλλαγή είναι εφικτή». Το Οικολογικό Συμπόσιο, το οποίο τελούσε υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ και της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ, συνδιοράνωσαν η Ιερά Μητρόπολις Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στο Ρέθυμνο Κρήτης, στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως και του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Παλαιοντολογικού Μουσείου (παράρτημα ΜΓΦΙ) από τις 10/9/2024 έως τις 12/9/2024

Ι. Εκπαιδευτική Δράση  στο  Ωδείο Ρέθυμνου, Αίθουσα «ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΕΒΕΛΑΚΗΣ»  09:30 – 11:30

Στην Εκπαιδευτική Δράση  συμμετείχαν  μαθητές & μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου «Παντελής  Πρεβελάκης» με τους καθηγητές τους,  μαθητές και καθηγητές της Γ’ τάξης του 1ου Γενικού Λυκείου Ρεθύμνου, του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου και του  Πειραματικού Γενικού Λυκείου  Ρεθύμνου Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο Δρ. Μανούσος Μαραγκάκης, Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου  ανέπτυξε το θέμα: «Επίκαιροι γεωπολιτικοί και κλιματολογικοί προβληματισμοί στο σχολικό περιβάλλον και στα σχολικά εγχειρίδια. Κάλεσμα για δράση – η ενημέρωση είναι εφικτή». 

Κεντρικός Ομιλητής της Εκδήλωσης ήταν ο Δρ. Γεώργιος Πρεβελάκης, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στο Πανεπιστήμιο Panthéon-Sorbonne (Paris 1), ο οποίος ανέλυσε το θέμα: «Κρήτη, Ανατολική Μεσόγειος – Γεωγραφία και Γεωπολιτική μέσα σ΄ ένα περιβάλλον κλιματικών αλλαγών». Στη συνέχεια ο Δρ. Γεώργιος Πρεβελάκης  απάντησε στα ερωτήματα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος που έθεσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες.

ΙΙ. Εκπαιδευτική Δράση  στο  Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου, Τέμενος Μασταμπά, Παράρτημα του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας    11:30- 12:30

Στην Εκπαιδευτική Δράση  συμμετείχαν  μαθητές & μαθήτριες της Β΄ τάξης του 2ου Γυμνασίου Ρεθύμνου με τους καθηγητές τους  (20 – 25) και  παρακολούθησαν τα Δύο Εκπαιδευτικά Προγράμματα που υλοποιήθηκαν από το Μουσείο Γουλανδρή  Φυσικής Ιστορίας & το Μουσείο  Φυσικής Ιστορίας  του Πανεπιστημίου Κρήτης:

  • Κλίμα και βιοποικιλότητα Το πρόγραμμα περιλάμβανε πληροφορίες για τη σχέση κλιματικής αλλαγής  και βιοποικιλότητας, δύο πειράματα (για το λιώσιμο των πάγων και τα θαλάσσια ρεύματα) και ένα διαδραστικό παιχνίδι. Παράλληλα  οι μαθητές και οι μαθήτριες περιηγήθηκαν στο Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου και να γνωρίσουν οργανισμούς που επηρεάστηκαν στο παρελθόν από μεταβολές στο κλίμα.
  • Κλιματικές αλλαγές και Παρελθόν Το πρόγραμμα περιλάμβανε θεματική ξενάγηση στον χώρο του Μουσείου και διαδραστικό παιχνίδι. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τις κλιματικές αλλαγές του παρελθόντος μέσα από συγκεκριμένα εκθέματα και πώς αυτές επηρέαζαν τη ζωή στον πλανήτη μας. Πληροφορήθηκαν  για τα ενδημικά ζώα της Κρήτης, πώς αυτά απομονώθηκαν και τι πληροφορίες παίρνουμε για το περιβάλλον το οποίο έζησαν.  

ΙΙΙ. Εκπαιδευτική Δράση  στο   Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνου  09:30 – 11:30

Στην Εκπαιδευτική Δράση  συμμετείχαν μαθητές & μαθήτριες της Β΄ Λυκείου  του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου και της  Γ΄ τάξης του Γυμνασίου Πανόρμου  με τους καθηγητές τους  και συμμετείχαν στο Εργαστήρι «Οι Σπόροι της Ελπίδας»  διάρκειας 60 λεπτών με στόχο την ενημέρωση και ενεργοποίησή τους  για την προστασία της ζωής στον πλανήτη. Το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε  στον απόηχο του Συμποσίου “Γη, ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους” και της ταινίας/συναυλίας “Eden in Ancient Olympia” για την ζωή στον πλανήτη με την κορυφαία τραγουδίστρια της Όπερας Joyce DiDonato, που είχε προβληθεί την Τετάρτη 11Σεπτεμβρίου 2024στο Παλαιοντολογικό́ Μουσείο Ρεθύμνου – Παράρτημα Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.