ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου στην περίοδο άφιξης των Μικρασιατών στο Ρέθυμνο

Πρόσκληση συνάντησης με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων που ήρθαν από την Μικρά Ασία, στο Ρέθυμνο, απευθύνει ο Δήμος Ρεθύμνης, η Διεύθυνση Πολιτισμού του και το Γραφείο Παλιάς Πόλης στους  μαθητές της Α/θμιας και Β’/θμιας εκπαίδευσης. 

Η δράση αφορά τη διεξαγωγή θεματικών ξεναγήσεων, τις οποίες επιμελήθηκε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμάς Κρεβετζάκης σε συνεργασία με την Αρχαιολόγο του Γρ. Π.Π. κα Ματίνα Αρβανίτη που διαθέτει εμπειρία στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και θα διενεργήσει τις ξεναγήσεις των παιδιών.

Η βιωματική αυτή περιπλάνηση στην εποχή της άφιξης των προσφύγων της Μικράς Ασίας, επιχειρεί να συνομιλήσει με του Έλληνες, που παρότι αποτελούσαν μειονότητα, κατάφεραν να διατηρήσουν και να προβάλλουν την πολιτιστική τους κληρονομιά αλλά και να ενταχθούν και να βοηθήσουν στην εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας. Ταυτόχρονα επιχειρεί να απαντήσει σε εύλογα ερωτήματα που ενεργοποιούνται αυτόματα στο παιδικό και εφηβικό μυαλό: «Πότε ήρθαν;», «Πώς ήρθαν;» «Πού έμειναν;» «Τί συνέβη όταν έφτασαν στην πόλη μας;» και άλλα, που αναμφίβολα θα ανακύψουν από τα ίδια τα παιδιά που θα λάβουν μέρος  στις εκπαιδευτικές ξεναγήσεις .

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ρεθύμνου απέστειλε ήδη έγγραφη ενημέρωση για τη διοργάνωση και τη θεματική των ξεναγήσεων στους Διευθυντές της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, η οποία εφόσον εγκριθεί ως πρόταση, θα προωθηθεί στα Σχολεία του Δήμου Ρεθύμνης για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους.

Ενημερωτικά διευκρινίζεται ότι για δηλώσεις συμμετοχής καθώς και για  πληροφόρηση για το περιεχόμενο του προγράμματος των ξεναγήσεων οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν ν’ απευθύνονται στο τηλέφωνο: 28310 40143, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 10.30 το πρωί έως τις 12.30 το μεσημέρι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Ρεθύμνης και η Δ/νση Πολιτισμού του, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ερχομό των προσφύγων στην πόλη του Ρεθύμνου.

Η ευαισθητοποίηση νέων συμπολιτών μας, των οποίων τα ερεθίσματα και  τα ενδιαφέροντα τους έλκονται (αν όχι μονοπωλούνται) από εντελώς διαφορετικά αφηγήματα και τεχνολογικές δυνατότητες, μέσα από ελκυστικές προτάσεις γνωριμίας τους με μια σημαντική καμπή της τοπικής ιστορίας, αποτελεί για τον Δήμο και τους  αρμόδιους αιρετούς εκπροσώπους και υπηρεσίες του, μια διαρκή πρόκληση και αδιάκοπη, ουσιαστική μέριμνα.