ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Έκρηξη κρουσμάτων στην Αττική και έσχατη λύση το lockdown

Το νέο άλμα κρουσμάτων της πανδημίας του κορονοϊού που καταγράφηκε την Δευτέρα στη χώρα, αποτελεί μια μάλλον αναμενόμενη εξέλιξη που επιβεβαίωσε αφενός την αναποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα για την αναχαίτιση της ορμής τής νόσου, αφετέρου ότι η εξάπλωση του ιού είναι ουσιαστικά εκτός ελέγχου.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 453 νέες μολύνσεις που αποτελεί νέο αρνητικό ρεκόρ και μάλιστα με διαφορά από το μέχρι σήμερα υψηλό κρουσμάτων (372 στις 10 Σεπτεμβρίου). Μάλιστα, τα 184 από αυτές προέρχονται από το ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ της Λέσβου, φανερώνοντας ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει στη συγκεκριμένη δομή. Παράλληλα, στην Αττική καταγράφηκε, για ακόμα μια φορά, πολύ υψηλός αριθμός (174), χτυπώντας με δύναμη τον κώδωνα του κινδύνου για μια περιοχή που ήδη βρίσκεται σε πορτοκαλί συναγερμό.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μία εβδομάδα (από τις 15 έως τις 21 Σεπτεμβρίου) καταγράφηκαν συνολικά 2.183 επιβεβαιωμένες μολύνσεις, με τον μέσο όρο ημερήσιων κρουσμάτων να ανέρχεται στο πολύ υψηλό των 312 περιστατικών. Κατά το ίδιο διάστημα, ο αριθμός των συνολικών θανάτων από την πανδημία αυξήθηκε κατά περίπου 10% (από 313 σε 344).

Το νέο αρνητικό ρεκόρ συμπίπτει με την πρώτη ημέρα εφαρμογής των έκτακτων μέτρων στην Αττική, στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται το ανώτατο όριο 9 ατόμων για τις συναθροίσεις σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, καθώς η αναστολή συναυλιών και προβολών σε κλειστούς κινηματογράφους. Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε σε συστάσεις προς τις ευπαθείς ομάδες και τα άτομα άνω των 65 ετών, ενώ προειδοποίησε με «σαρωτικούς» ελέγχους και κυρώσεις τους εργοδότες και εργαζομένους που δεν τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας στους χώρους εργασίας, δηλαδή την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε σύσκεψη που έλαβε χώρα στη ΓΑΔΑ, αποφασίστηκε να γίνονται συχνές περιπολίες από αστυνομικές δυνάμεις στην Αττική και ειδικά στις πλατείες, όπου μαζεύεται ο κόσμος. Αποφασίστηκε επίσης να υπάρχει παρέμβαση όπου διαπιστώνεται συνωστισμός πολιτών (αρχικά με συστάσεις και μετά με… πρόστιμα).

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση, έπειτα από το αποτυχημένο άνοιγμα του τουρισμού και τη χαλαρότητα που επέδειξε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, επιμένει να κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες με το σύνθημα περί «ατομικής ευθύνης» και να χρησιμοποιεί ως πανάκεια τη χρήση μάσκας, αποφεύγοντας ωστόσο να συμπορευτεί με τις συστάσεις των ειδικών που μιλούν για αύξηση δρομολογίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και άνοιγμα των σχολείων όπως έγινε την περασμένη άνοιξη (με αποφυγή πολυμελών τμημάτων).

Πάντως, και τα μέτρα που ξεκίνησαν από σήμερα να εφαρμόζονται στην Αττική φαίνεται πως δεν θα είναι τα τελευταία. Οι αρχές μιλούν ήδη για μεγάλο πρόβλημα που εντοπίζεται στο κέντρο της Αθήνας, τα Κάτω Πατήσια, την Κυψέλη, τα Σεπόλια, την Κηφισιά και το Περιστέρι. Ο υπουργός Εργασίας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας σήμερα στο κεντρικό δελτίο του Alpha, σημείωσε πως περιμένει να διαπιστώσει πρώτα την εφαρμογή των νέων μέτρων, «προτού δούμε τι περαιτέρω μπορεί να γίνει».

Όσο για το ενδεχόμενο ενός οριζόντιου lockdown, o υπουργός υποστήριξε ότι αυτό αποτελεί την τελευταία επιλογή της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, λέγοντας πως «πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γιατί, πολύ απλά, η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά».

Σημειώνεται επίσης ότι ο υπουργός Υγείας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις κλίνες ΜΕΘ (καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των διασωληνωμένων), δήλωσε ότι «κανένα εθνικό σύστημα υγείας δεν αντέχει» μπροστά σε μια γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων και των ασθενών. Όλα αυτά, τη στιγμή που αναμένεται ότι η έναρξη της περιόδου της γρίπης και οι άλλες εποχιακές ιώσεις θα επιβαρύνουν περαιτέρω τη δημόσια υγεία στο προσεχές χρονικό διάστημα.