Με αφορμή την απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) η οποία μεταφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης σε ιδιώτες 23 λιμένων της χώρας μεταξύ των οποίων και του Λιμένα του Ρεθύμνου, η δημοτική παράταξη «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου» κατέθεσε τη Δευτέρα στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης το παρακάτω αίτημα με αριθμό πρωτοκόλλου 21151/20-8-2012 για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης για το θέμα με την συμμετοχή των τοπικών βουλευτών και παραγωγικών φορέων της πόλης.
Αναλυτικά το αίτημα:
Με αφορμή την απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) η οποία μεταφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης σε ιδιώτες 23 λιμένων της χώρας μεταξύ των οποίων και του Λιμένα του Ρεθύμνου, η δημοτική παράταξη «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου» κατέθεσε σήμερα στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης το παρακάτω αίτημα με αριθμό πρωτοκόλλου 21151/20-8-2012 για έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης για το θέμα με την συμμετοχή των τοπικών βουλευτών και παραγωγικών φορέων της πόλης:
Ανακοινώθηκε από την Διϋπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων χωρίς ενημέρωση των τοπικών αρχών, η ιδιωτικοποίηση 23 λιμένων της χώρας μεταξύ των οποίων και του λιμένα του Ρεθύμνου. Το λιμάνι του Ρεθύμνου που έρχεται πρώτο στην Κρήτη σε εμπορική δραστηριότητα όπως και η σημαντική επιβατική δραστηριότητα του λιμανιού λόγω της λειτουργίας της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τον Πειραιά, δεν πρέπει να αφεθούν έρμαιο ιδιωτικών συμφερόντων. Η τιμολογιακή πολιτική της ακτοπλοϊκής σύνδεσης θα καθορίζεται από τους ιδιώτες επενδυτές με αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων που θα επιφέρει δυσκολίες στην ανάπτυξη της τοπικής συνεταιριστικής ναυτιλιακής εταιρείας Cretan Lines.
Με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και της Μαρίνας του Ρεθύμνου, προσφέρονται «δώρο» στους ιδιώτες τα υψηλά έσοδα κατάληψης δημοσίου χώρου των καταστημάτων της παραλιακής ζώνης που εισπράττονται τώρα από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Τα έσοδα αυτά θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τον δημοτικό προϋπολογισμό όπως συνεχώς προτείνει από τον Απρίλιο 2011 η “Εναλλακτική Κίνηση” αν πήγαιναν στον Δήμο και όχι στο Λιμενικό Ταμείο όπως συμβαίνει τώρα, ώστε να αυξηθούν τα δημοτικά έσοδα χωρίς να επιβαρύνονται οι δημότες σε περίοδο κρίσης. Η δημοτική αρχή και η μείζων αντιπολίτευση αγνόησαν τότε τις προτάσεις μας και προχώρησαν τότε σε αυξήσεις των δημοτικών τελών ανεξαρτήτως κοινωνικών κριτηρίων (άνεργοι, πολύτεκνοι, κλπ.). Είναι πιθανό η ιδιωτική αξιοποίηση της Μαρίνας Ρεθύμνου να οδηγήσει στην κατασκευή \ εμπορικού κέντρου -όπως είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν και αποτράπηκε λόγω αντιδράσεων-, που θα αλλοιώσει αρνητικά το δομημένο περιβάλλον της παραλιακής ζώνης της πόλης και θα απειλήσει με κλείσιμο τις μικρές επιχειρήσεις της παλιάς πόλης.
Πρόκειται για εξόφθαλμο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας του ελληνικού και του ρεθυμνιώτικου λαού στο βωμό του κέρδους επίδοξων επενδυτών-κερδοσκόπων αγνώστων συμφερόντων που αποκτά ταυτόχρονα και εθνική σημασία, λόγω του ενδιαφέροντος για το λιμάνι του Ρεθύμνου από εταιρεία τουρκικών συμφερόντων –όπως γράφτηκε σε δημοσιεύματα του τύπου-. Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συνεχίζει το έργο προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων που ήδη από την δεκαετία του 1990 άρχισαν το ξεπούλημα των ελληνικών υποδομών και σήμερα λόγω μνημονίου προχωρά με μεγαλύτερη ένταση στο ξεπούλημα των υποδομών-φιλέτων όπως είναι τα λιμάνια, αεροδρόμια και η ενέργεια.
Η δημοτική παράταξη «Εναλλακτική Κίνηση Πολιτών Ρεθύμνου» ζητά να συγκληθεί άμεσα έκτακτη ανοικτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνης με θέμα την παραχώρηση του λιμένα Ρεθύμνου σε ιδιώτες επενδυτές, με την συμμετοχή των βουλευτών του νομού, της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνης και όλων των παραγωγικών φορέων της πόλης. Την ίδια στιγμή καλούμε τον λαό και τους φορείς του Ρεθύμνου σ’ ένα πλατύ μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.
Το επιχείρημα που διακινείται, ότι «επειδή δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί οι όροι της παραχώρησης ας μην αντιδράσουμε ακόμα», εκφέρεται από εκείνους που στην ουσία δεν διαφωνούν με το ξεπούλημα και έχει στόχο να κάμψει τις λαϊκές αντιδράσεις ώστε να περάσει ευκολότερα το ξεπούλημα του λιμανιού. Θετικό παράδειγμα στάσης δημοτικής αρχής ενάντια στο ξεπούλημα του λιμανιού του αποτελεί ο Δήμος Αγίου Νικολάου ο οποίος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του ζητά την ακύρωση της απόφασης της ΤΑΙΠΕΔ και καλεί τους πολίτες και τους φορείς σε εγρήγορση (βλ. συνημμένη ανακοίνωση της απόφασης του ΔΣ του Δήμου Αγίου Νικολάου της 17/8/12, από την ιστοσελίδα του Δήμου Αγίου Νικολάου http://www.dimosagn.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2358&Itemid=113).
Η λύση για την ανάπτυξη του λιμένα και του Ρεθύμνου δεν μπορεί να είναι το γενικό ξεπούλημα των πάντων, αλλά μια ριζική αναπτυξιακή στροφή μακριά από το παρελθόν της παραγωγικής απαξίωσης, τις φοροαπαλλαγές του μεγάλου πλούτου, της διαφθοράς, της παραοικονομίας. Αυτό που χρειάζεται το Ρέθυμνο είναι η βελτίωση των υποδομών με δημόσιες επενδύσεις προς όφελος της κοινωνίας και η απαλλαγή από το γραφειοκρατικό τρόπο λειτουργίας τους. Η κοινωνία του Ρεθύμνου πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο. Ο λαός του Ρεθύμνου δεν θα αναγνωρίσει κανένα τετελεσμένο όσον αφορά στο ξεπούλημα του λιμανιού. Καλούμε την τοπική κοινωνία, τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς του Ρεθύμνου να στρατευτούν σε ένα μέτωπο κατά της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού.