Το Μ.Κ. Σωματείο «Μινωικός Πολιτισμός και Γραφές» συνδιοργανώνει με την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου και τους Δήμους Ηρακλείου και Χερσονήσου Θεματική Έκθεση με θέμα: “Η Μέλισσα στον Κρητομυκηναϊκό Πολιτισμό”.
Η έκθεση πραγματοποιείται με τη συμμετοχή 44 καλλιτεχνών και επιμελητή τον εικαστικό καλλιτέχνη Βασίλη Καμπόλη, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Η Μέλισσα, τροφός του πατέρα των Θεών της νέας ανθρωπότητας έγινε η αφορμή για την πραγμάτωση αυτής της έκθεσης όπου οι αιώνες συνδιαλέγονται σμίγοντας τα χρώματα τους και τα ίχνη τους θυμίζοντας μας πως στην τέχνη δεν υπήρξε ποτέ χτες και σήμερα.»
Από πολύ νωρίς οι άνθρωποι αντιλήφθηκαν και αναγνώρισαν την τεράστια αξία του μελιού. Το μέλι, τροφή «θνητών και αθανάτων», θεωρήθηκε θεϊκή τροφή που χάριζε αθανασία και δύναμη.
Η μέλισσα κατείχε σημαντική θέση στην Ελληνική Μυθολογία, με διάφορες μορφές, σε πολλούς μύθους και συμβολισμούς.
Η έκθεση αυτή, εμπνευσμένη από τον μύθο της μέλισσας ως τροφός του Δία, από τα κρητομυκηναικά ευρήματα και από επιγραφές της γραμμικής Α και Β, κάτω από την οπτική γωνία της αρχαιοαστρονομίας αναδεικνύει νέες ερμηνευτικές και εικαστικές προσεγγίσεις.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν τo Σάββατο 12 Μαΐου 2018 και ώρα 19:30, στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 23η Μαΐου.
Την ημέρα των εγκαινίων θα απευθύνουν χαιρετισμούς εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών φορέων και στη συνέχεια θα παρουσιασθεί μια αρχαιοαστρονομική προσέγγιση της μέλισσας στον Κρητομυκηναϊκό πολιτισμό από τον καθηγητή αστροφυσικής του ΕΚΠΑ Ξενοφώντα Μουσά και τον Δρ. Μηνά Τσικριτσή, ερευνητή αιγαιακών γραφών και επιστημονικό συνεργάτη του ΕΚΠΑ.
Οι Καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην Έκθεση: Αγγελιδάκη Αγγελική -Αναστασάκη Αργυρώ -Βαποράκη Μαρίνα -Barbara Daling -Βελιγραντάκη Καδιανή – Γιορταμή Κατερίνα – Γιορταμής Δημήτρης -Dijana Fot -Δολαψάκης Κώστας -Δουλγεράκη Δόξα -Ζαχαριουδάκης Νίκος -Ζερβάκη Εύα -Θεοδώρου Εύα-Ελένη -Ιερωνυμάκη Αρετούσα -Καμπόλης Βασίλης ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ -Κόγιαλου Ειρήνη -Κολομποτσάκη Κάλλια -Κοντονίκα Γιούλα -Κουτσάκη Ροδάμνια -Μακράκης Μαρίνος -Μανιουδάκης Νικόλαος -Μπέη Ολυμπία –Μπεζούγλωφ Αφριανός -Μπελέρη Αλεξάνδρα -Ξενάκης Κωνσταντίνος -Ουσταμανωλάκη Ευφροσύνη -Παναγιωτάκης Ρουσέτος -Παναγοπούλου Αθανασία -Παπαδομανωλάκης Γιώργος -Παυλάκης Μιχάλης -Πολυχρονάκη Βαρβάρα -Πρινάρης Στέλιος-Ρουσης Γιώργος -Σεκερτζή Αργυρώ -Σκουτέλη Στέλλα -Σπυριδάκης Στελιοκωστής -Στεργίου Εμμανουήλ -Σφακιανάκη Μαριάνθη -Τερζάκη Μαριάννα -Τσουρακάκη Μαρία -Χαρκιολάκης Ανδρέας -Χρηστάκη Κλειώ -Χριστάκη Μαρία.
Επίσης κατά την διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν και οι παρακάτω εκδηλώσεις – ομιλίες:
Την Δευτέρα 14 Μαΐου και ώρα 18:30, ο καθηγητής Ξενοφών Μουσάς θα δώσει ομιλία για το νέο Βιβλίο του με τις πρόσφατες ανακαλύψεις νέων συμβόλων στο Μηχανισμό των Αντικυθήρων και θα παρουσιασθεί σε πρώτη προβολή σχετική ταινία για τον μηχανισμό.
Την Τρίτη 15 Μαΐου και ώρα 20:00, η φιλόλογος Μαριάννα Τερζάκη θα δώσει ομιλία με θέμα: “Η Μέλισσα στον μύθο – λόγο και τέχνη”
Την Τετάρτη 16 Μαΐου και ώρα 19:30, θα γίνει απονομή του βραβείου Παρλαμά Από τον Σύλλογο Φίλων Πανεπιστημίου Κρήτης
Την Παρασκευή 18 Μαΐου και ώρα 20:00, ο Καθηγητής Αρχαιολογίας του Παν/μίου Κρήτης κ Νικόλαος Σταμπολίδης θα δώσει ομιλία στον χώρο της έκθεσης με θέμα: “Αρχαιολογική έρευνα: Επιστήμη Γοητεία και πρόκληση», στο πλαίσιο της απονομής του βραβείου Παρλαμά
Την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Μαΐου και ώρα 19:00, ο Αστροφυσικός Μάνος Δανέζης στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Σωματείου με τη συνεργασία της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης θα δώσει δύο ομιλίες στην Ανδρόγεω, Αίθουσα Μ.Καρέλη με θέματα:
Βαρυτικά Κύματα- Μελετώντας την αόρατη θάλασσα του Κενού Χώρου
To Matrix του Χρόνου στη Φιλοσοφία και την Επιστήμη
Την Δευτέρα 21 Μαΐου και ώρα 20:00, ο Γεωπόνος μελοπαραγωγός Δημοσθένης Ισαϊκίδης θα μιλήσει με θέμα “Από την αρχαία Κρητική Μέλισσα στο σήμερα”.
*Στην οργάνωση της Έκθεσης είναι χορηγοί οι Μινωικές Γραμμές, το Creta Maris, το Knossos Beach, το Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη και ο Συνεταιρισμός Μελισσοπαραγωγών Ηρακλείου.