ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Έλληνες και ξένους επιστήμονες καλωσόρισαν στο Μουσείο Καζαντζάκη στην Μυρτιά

Στο Μουσείο Καζαντζάκη που αποτελεί κιβωτό πολιτισμού και γνώσης αλλά και στη δυναμική του Παγκόσμια αναγνωρισμένου Κρητικού συγγραφέα να έχει δημιουργήσει μια αυθεντική έννοια του νεότερου Ελληνισμού που μπορεί να συνομιλεί με το παρόν, τον σύγχρονο κόσμο, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στο διεθνές συνέδριο “εκθέσεις: Νέες προσεγγίσεις” που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Μουσείο «Καζαντζάκη» στην Μυρτιά.

Ο Περιφερειάρχης χαιρετίζοντας τους Έλληνες και ξένους επιστήμονες στην έναρξη του συνεδρίου -το οποίο θα διαρκέσει μέχρι της 20 Σεπτεμβρίου-είπε ότι η Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζει όλους στο πλαίσιο της διεξαγωγής ενός σημαντικού διεθνούς συνεδρίου για τις «Εκθέσεις-Νέες Προσεγγίσεις» που έχει στόχο να συμβάλει στην ανταλλαγή απόψεων και εμπειρίας σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στις μέρες μας τα Μουσεία Λογοτεχνών και Συνθετών και, παράλληλα, να παρουσιάσει τις προοπτικές που υπάρχουν για την οργάνωση σύγχρονων εκθέσεων.

Όπως αναφέρθηκε, η ιδιαιτερότητα του φετινού συνεδρίου στη διοργάνωση του οποίου συμμετέχουν κορυφαίοι διεθνείς οργανισμοί, όπως η Διεθνής Επιτροπή Μουσείων Λογοτεχνών και Συνθετών και το Διεθνές Συμβουλίου Μουσείων, εδράζεται στο γεγονός ότι φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, του μεγάλου Κρητικού στοχαστή, του πιο ταξιδεμένου Έλληνα συγγραφέα της νεότερης Ελλάδας.

Στον χαιρετισμό του ο κ Αρναουτάκης αναφερόμενος στο Μουσείο Καζαντζάκη στον ρόλο των εκθέσεων-Μουσείων και στην σημαντικότητα του συνεδρίου, ανέφερε:

«Τα μουσεία, μέσα στα οποία είναι συγκεντρωμένα τα έργα του ανθρώπινου μόχθου, τα δημιουργήματα της ποίησης, της λογοτεχνίας, της μουσικής, της εικαστικής, είναι φορείς της μνήμης ενός λαού, η οποία είναι απαραίτητο συστατικό στοιχείο για την επιβίωσή του, αλλά κυρίως για τη συνειδητοποίηση της ιστορικής συνέχειας και των καταβολών του. Ένα τέτοιο σημαντικό μουσείο για την Κρήτη είναι και το μουσείο που μας φιλοξενεί σήμερα, το μουσείο που μας βοηθά να επαναφέρουμε στο επίκεντρο του διαλόγου το Νίκο Καζαντζάκη ενώ αισθανόμαστε ότι μιλάμε για μια προσωπικότητα που είναι παρούσα. Για έναν άνθρωπο που είναι ακόμα εδώ. Για ένα στοχαστή που ακόμα και σήμερα συνομιλεί με το παρόν, λες και βρίσκεται ανάμεσά μας. Όλα αυτά συμβαίνουν, όχι εξ αιτίας κάποιου μεταφυσικού γεγονότος, αλλά επειδή ο Καζαντζάκης, κατάφερε να δημιουργήσει μια αυθεντική έννοια του νεότερου ελληνισμού που μπορεί να συνομιλεί με το σύγχρονο κόσμο.

Για το λόγο αυτό ως Περιφέρεια Κρήτης, με ιδιαίτερη τιμή συμμετέχουμε στο Συνέδριο που ξεκινά σήμερα στη Μυρτιά, τη χωρική μήτρα του Νίκου Καζαντζάκη. Ένα συνέδριο το οποίο είμαστε βέβαιοι ότι θα οδηγήσει στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τις μεγάλες προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν σήμερα τα Μουσείο Λογοτεχνών και Συνθετών, σε ένα περιβάλλον που νέες μορφές τέχνης εμφανίζονται, δημιουργώντας ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο η Λογοτεχνία και η Μουσική οφείλουν να διατηρήσουν τη συμπαντική αρμονία του κόσμου των δικών μας αισθήσεων.

Κλείνοντας, αφού πρώτα συγχαρώ τη Διοίκηση και τα στελέχη του μουσείου για την άρτια προετοιμασία του Συνεδρίου, να ευχηθούμε ότι τα διαχρονικά μηνύματα του μεγάλου συμπατριώτη μας, θα συνεχίσουν να διαπερνούν τις τωρινές αλλά και τις επόμενες γενιές καθώς «δεν υπάρχουν ιδέες, υπάρχουν μονάχα άνθρωποι που κουβαλούν τις ιδέες, κι αυτές παίρνουν το μπόι του ανθρώπου που τις κουβαλάει» όπως έλεγε ο ίδιος.»

Το συνέδριο γίνεται με την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού-Αθλητισμού της Περιφέρειας Κρήτης και συνδιοργανώνεται από το Ελληνικό Τμήμα του ΙCOM και το Μουσείο Καζαντζάκη.

Στο Συνέδριο συμμετέχουν ομιλητές από την Ελλάδα, τη Ρωσία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία, την Εσθονία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Λετονία, την Ιρλανδία, την Ταιβάν, την Ολλανδία, την Κροατία, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Αυστρία και την Ιαπωνία.

Προσκεκλημένος ομιλητής στο συνέδριο είναι ο καθηγητής αρχαιολογίας και διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, Νικόλαος Σταμπολίδης.

Παράλληλα και προκειμένου να γνωρίσουν οι εκπρόσωποι των μουσείων του εξωτερικού τα Ελληνικά μουσεία και τα αρχεία λογοτεχνών και συνθετών, διοργανώνεται έκθεση (poster exhibition) στις εγκαταστάσεις του Μουσείου Καζαντζάκη στην οποία λαμβάνουν μέρος οι παρακάτω φορείς:

-Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης/Αρχείο Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
-Αρχείο ΕΡΤ
-Βιβλιοθήκη της Βουλής
-Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη
-ΓΑΚ, Ιστορικό Αρχείο Κρήτης
-Γενάδειος Βιβλιοθήκη
-Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης – Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου
-Εθνική Βιβλιοθήκη Ελλάδος
-Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου
-ΕΛΙΑ
-Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο Καβάλας
-Ιστορικό Μουσείο Κρήτης
-Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας «Λίλιαν Βουδούρη»
-Μουσείο «Λυχνοστάτης»
-Μουσείο Μπενάκη – Ιστορικά Αρχεία

Η διοργάνωση του συνεδρίου εντάσσεται στον εορτασμό του Έτους Νίκου Καζαντζάκη, όπως έχει ανακηρυχθεί το 2017 από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.