Το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής της Σχολής Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, με πολλή χαρά απονέμει τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος, στον Δρ. Χρήστο Σκιαδά, ως έμπρακτη αναγνώριση από την πανεπιστημιακή κοινότητα της σημαίνουσας προσφοράς του στην Επιστημονική Έρευνα και τη Διδασκαλία στην Επιστήμη της Στοχαστικής Ανάλυσης και Στατιστικής.
Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024, στις 11:00, στο Αμφιθέατρο Εκδηλώσεων της Σχολής Επιστημών Υγείας στην Πανεπιστημιούπολη στο Ηράκλειο.
Ο τιμώμενος σε Επίτιμο Διδάκτορα, Χρήστος Σκιαδάς, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα δώσει ομιλία με θέμα: «Στοχαστικά μοντέλα προσομοίωσης του πληθυσμού της χώρας».
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του Πανεπιστημίου στο youtube: https://www.youtube.com/c/elmepa
Δρ. Χρήστος Σκιαδάς
Ο Χρήστος Σκιαδάς γεννήθηκε στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας το 1944. Φοίτησε στο Λεόντειο Λύκειο Αθηνών με υποτροφία και κατόπιν, με εισαγωγικές εξετάσεις, στη Σχολή Χημικών Μηχανικών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) από όπου αποφοίτησε το 1967.
Εργάσθηκε για δώδεκα χρόνια (1968-80) σε εργασίες μηχανικού (έρευνα, σχεδιασμός και επίβλεψη) και για δύο χρόνια (1980-82) σε σχεδιασμό και προώθηση (Μάρκετινγκ) νέων προϊόντων.
Από το 1981 άρχισε ερευνητική εργασία που οδήγησε στη διδακτορική διατριβή με τίτλο «Διάδοση νέων τεχνολογιών: μαθηματικά μοντέλα, εφαρμογές» από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, καθώς και σε μια σειρά δημοσιεύσεων που εξελίχθηκαν κατά την παραμονή του στο Πανεπιστήμιο του Exeter (UK) ως Visiting Research Fellow, το 1986, μετά από πρόσκληση του Καθηγητή F. Oliver, διεθνώς γνωστού για τις εργασίες του στην ανάλυση και επεξεργασία στοιχείων και ιδιαίτερα χρονολογικών σειρών.
Από τον Σεπτέμβριο του 1987 προσελήφθη στο Πολυτεχνείο Κρήτης, αρχικά ως επισκέπτης καθηγητής και στη συνέχεια ως επίκουρος και αναπληρωτής καθηγητής, στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, όπου δίδαξε αυτοδύναμα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο τα μαθήματα Ανάλυση Δεδομένων (Τεχνικές στατιστικής ανάλυσης σε πίνακες δεδομένων μεγάλων διαστάσεων), Διοίκηση και Χρονικός Προγραμματισμός Εκτέλεσης ‘Έργων, Μάρκετινγκ, Τεχνολογική Πρόβλεψη, Στοχαστική και Αιτιοκρατική Μοντελοποίηση, Ανάλυση Δεδομένων Επιβίωσης, και Χαοτικά Μοντέλα.
Έχει επίσης διδάξει σε μεταπτυχιακά προγράμματα στο Οικονομικό Τμήμα και στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Εxeter, καθώς και στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων. Έχει διοργανώσει και διδάξει σε σεμινάρια του ΤΕΕ, ΕΛΚΕΠΑ, Οικονομικού Επιμελητηρίου όπως και σε Ημερίδες και Συμπόσια του Κέντρου Ανάλυσης Δεδομένων και Στοχαστικών Διαδικασιών (CADEPS) του Universite Libre de Bruxelles και στο Eötvös Loránd University, Budapest, Hungary, 2009.
Έχει επιβλέψει 7 Διδακτορικά, 8 Μεταπτυχιακές Εργασίες, 126 Διπλωματικές Εργασίες. Έχει εκδώσει 31 επιστημονικά βιβλία σε μεγάλους διεθνείς εκδοτικούς οίκους: 10 στον Springer Nature, 9 στον World Scientific, 8 στον ISTE WILEY και από 1 στους Birkhauser, CRC, Kluwer, Taylor & Francis. Από το 1986 έως το 2024 έχει δημοσιεύσει 182 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων, καθώς και κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους.
Επί 40 χρόνια έχει διοργανώσει ή έχει συμβάλει στη διοργάνωση 55 διεθνών επιστημονικών συνεδρίων, με τους τίτλους Stochastic Modeling Techniques and Data Analysis, ASMDA International, DEMOGRAPHICS Workshops, Chaotic Modeling and Simulation International Conferences. Επιπλέον, έχει διοργανώσει συνέδρια του Ελληνικού Στατιστικού Ινστιτούτου (ΕΣΙ).