ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Εν αναμονή των αποφάσεων για το λιανεμπόριο

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να εισηγηθεί το μερικό άνοιγμα των καταστημάτων.

Λιγότερα από 600 νέα κρούσματα κορονοϊού επιβεβαιώθηκαν χθες στην επικράτεια, γεγονός το οποίο δείχνει το δρόμο για μια θετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων με τη μέθοδο του click in shop ή click away. Την ίδια ώρα μέλη της επιτροπής διατηρούν επιφυλάξεις για ένα τέτοιο βήμα, υποστηρίζοντας ότι είναι αρκετά νωρίς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη της Επιτροπής ζητούν να έχουν ένα πρώτο αποτύπωμα από το άνοιγμα των σχολείων και μετά να συζητήσουν για το άνοιγμα και των καταστημάτων ακόμη και με περιορισμούς. Όμως η πίεση από το πεδίο της οικονομίας είναι τόσο έντονη που δεν επιτρέπει αναμονές.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία σε συνδυασμό με την σταδιακή αποφόρτιση των νοσοκομείων, δείχνουν ότι είναι εφικτό το εγχείρημα να λειτουργήσει το λιανεμπόριο. Η περιοχή της Αττικής προβληματίζει, αλλά φαίνεται να μπορεί να ανταπεξέλθει σε ένα τέτοιο άνοιγμα. Όμως δεν αποκλείεται να ξανακλείσει με την ίδια ευκολία που θα ανοίξει.

Χθες με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η κρίσιμη περιοχή που αφορά στον Κεντρικό Τομέα της περιφέρειας, σημειώθηκαν μόνο 50 νέα κρούσματα κορονοϊού. Το στοιχείο αυτό είναι αρκετά θετικό, αν είναι …αληθινό. Σε πληθυσμό που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο, να διαπιστώνεται ένας τόσο χαμηλός αριθμός κρουσμάτων, μεταφράζεται έως και ανυπαρξία του κορονοϊού μεταξύ των πολιτών που συγχρωτίστηκαν κατά τη διάρκεια των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς, εντός ή εκτός των σπιτιών.

Με βάση λοιπόν αυτό το δεδομένο δεν υπάρχει κανένα ζήτημα για το άνοιγμα των καταστημάτων.

Όμως πάντα θα πρέπει να κρατάμε “μικρό καλάθι”. Για παράδειγμα, όσον αφορά στα σχολεία, από τη Δευτέρα που άνοιξαν ελάχιστες δομές έκλεισαν λόγω κρουσμάτων. Όμως με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ στις ηλικίες κάτω των 18 ετών βρέθηκαν 162 νέα κρούσματα από την ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων. Βέβαια δεν γνωρίζουμε την ακριβή ηλικία αυτών των κρουσμάτων, όμως δεν θα πρέπει να αποκλείεται και η επίπτωσή τους στην μετάδοση της επιδημίας.

Γενικότερα, η Κυβέρνηση μεθοδεύει ένα σταδιακό άνοιγμα εξετάζοντας καθημερινά τα επιδημιολογικά στοιχεία. Οι εικόνες που βλέπουμε όλοι μας, δείχνουν ότι παρά την μη τήρηση των μέτρων σε σημαντικό ποσοστό την περίοδο των γιορτών, δεν επιδείνωσαν την κατάσταση. Από κει και πέρα οι αυστηροί δείκτες νέων νοσηλειών και δη σε εντατικές θα αποδείξουν κατά πόσο τελικά επιβληθήκαμε στην επιδημία, ή θα υπάρχει ένα δραματικό πισωγύρισμα.