ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ενέργεια: Από το δημόσιο και τους δήμους ξεκινάει το «δελτίο» στο ρεύμα

Την εξοικονόμηση ενέργειας και ειδικά τον περιορισμό χρήσης του φυσικού αερίου, μέσα από προαιρετικά και υποχρεωτικά μέτρα, θέτει ως μέγιστη προτεραιότητα η κυβέρνηση, στον απόηχο της επ’ αόριστον διακοπής της παροχής ρωσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream 1 προς την Κεντρική Ευρώπη.

Η ανάγκη να μην ξεμείνει η χώρα από φυσικό αέριο το χειμώνα ανεβαίνει σε υπ’αριθμόν ένα στόχο και προς τούτο έχει δοθεί το πράσινο φως για την εφαρμογή σχετικών μέτρων περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος και φυσικού αερίου, τα οποία θα «ξεδιπλωθούν» σταδιακά, ανάλογα και με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο..

Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, από την συνολική ετήσια κατανάλωση φυσικού αερίου 70 Τεραβατωρών, οι 50 Τεραβατώρες χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Από τις τελευταίες ποσότητες το στοίχημα είναι να εξοικονομηθούν περί τις 10 Τεραβατώρες, που αντιστοιχούν σε 10 με 12 φορτία LNG λιγότερο.

Ο δημόσιος τομέας

Σήμερα θα παρουσιαστούν τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, υπό τον συντονισμό του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Στις αρχές του Ιουλίου τέθηκε σε ισχύ η κοινή υπουργική απόφαση με σειρά μέτρων για την εξοικονόμηση κατά 10% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στις 212.000 εγκαταστάσεις του δημόσιου τομέα.

Με βάση την ΚΥΑ οι δημόσιοι φορείς θα έπρεπε να καταχωρίσουν σε ηλεκτρονική πλατφόρμα τους υπεύθυνους των ενεργειακών εγκαταστάσεων και κτιρίων και τα μέτρα και αποτελέσματα εξοικονόμησης. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η ανταπόκριση ήταν εξαιρετικά χαμηλή, κι ενώ όλο το δημόσιο κινείται σε ετήσια κατανάλωση της τάξης των 5.300 GWh.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προχωρά με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην εφαρμογή του σχεδίου αφού διαπιστώνεται η αδιαφορία των δημόσιων φορεών.

Στην εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο αναφέρθηκε χθες και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος επισήμανε ότι «θα υπάρξει ένταση των προσπαθειών, ώστε όλοι να συμβάλουν, για να μπορέσουμε πρώτα από όλα να οριοθετήσουμε και να ορίσουμε υπεύθυνους και μετά να κάνουμε εξοικονομήσεις», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, για να προσθέσει ότι αν από κάποιο στάδιο και μετά δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης από το Δημόσιο, τότε θα εφαρμοστούν αντικίνητρα, όπως έχει προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών.

Η βαριά βιομηχανία

Η δεύτερη παρέμβαση στοχεύει στον περιορισμό της κατανάλωσης ρεύματος και φυσικού αερίου από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Όπως έχει γίνει γνωστό, ήδη ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με τους κορυφαίους εκπροσώπους των βιομηχανιών ΤΙΤΑΝ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ και Αλουμίνιον της Ελλάδος ζητώντας τους να εκπονήσουν σχέδια περιορισμούς της κατανάλωσης ενέργειας.

Σχέδια τα οποία είναι δυνατόν να εφαρμοστούν, όπως για παράδειγμα με την υποκατάσταση της χρήσης φυσικού αερίου από πετρέλαιο.

Οικιακός τομέας

Η τρίτη παρέμβαση αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση των οικιακών καταναλωτών και επιχειρήσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σύντομα θα ξεδιπλώνονται εκστρατείες ενημέρωσης από ενεργειακές εταιρείες και διαχειριστές που θα προτρέπουν μέσα από συμβουλές τους πολίτες στη ρύθμιση του θερμοστάτη στους 19 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα και στο σβήσιμο των φώτων σε δωμάτια που δεν χρησιμοποιούνται.

Πρώτη καμπάνια, λένε οι πληροφορίες, θα είναι αυτή της ΔΕΠΑ Εμπορίας που θα παρέχει χρηστικές πληροφορίες στα νοικοκυριά για την «υπεύθυνη κατανάλωση» φυσικού αερίου.

Ταυτόχρονα θα υπάρξουν μέτρα που θα εισάγουν αντικίνητρα για τη χρήση φυσικού αερίου για θέρμανση, με παράλληλη προώθηση του πετρελαίου που παραμένει σημαντικά φθηνότερο.

Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τον εφετινό χειμώνα θα αυξηθεί το επίδομα θέρμανσης για χρήση πετρελαίου, ενώ θα μειωθούν οι επιδοτήσεις στη χρήση φυσικού αερίου.