Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν θα υπάρξει κατάθεση του νομοσχεδίου με το νέο ΕΝΦΙΑ, κάτι που θα γίνει τις επόμενες μέρες καθώς μένουν ακόμη να αποσαφηνιστούν κάποια σημεία.
Παρουσιάζεται σήμερα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο ο νέος ΕΝΦΙΑ με την παράλληλη εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση ακολουθώντας την τυπική διαδικασία περνά από το Υπουργικό Συμβούλιο τις αλλαγές στη δομή του φόρου, που ήδη έχουν σε γενικές γραμμές παρουσιαστεί, έχοντας συγκεντρώσει κριτική κυρίως στο σημείο που αφορά την ελάφρυνση των μεγάλων περιουσιών (που συμβαίνει σε μια δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία). Βέβαια όπως αναφέρουν οι θεσμοί στην 13η Έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας η μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ διευρύνει τη φορολογική βάση και καθιστά πιο δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό τον φόρο ακινήτων.
Ειδικότερα, με βάση όσα έχουν οριστικοποιηθεί μέχρι τώρα πάνω από 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν λιγότερη επιβάρυνση. Περίπου 900.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν το ίδιο ποσό, ενώ μόλις το 6% των ιδιοκτητών θα πληρώσουν αυξημένο φόρο. Η συνολική μείωση του ΕΝΦΙΑ, δε, αναμένεται να φθάνει φέτος στα 350 εκατ. ευρώ. Επίσης με τις νέες ρυθμίσεις, που στόχο είχαν την “ουδετεροποίηση” της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, για ακίνητη περιουσία μέχρι 100.000 ευρώ θα υπάρχει έκπτωση 30% επί του φόρου που προκύπτει από την κλίμακα, ενώ για το τμήμα από 100.000 έως 150.000 ευρώ εφαρμόζεται έκπτωση που περιορίζεται στο 25%.
Αναλυτικά σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί: Οκτώ στους δέκα ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν μειωμένο ΕΝΦΙΑ. Από αυτούς 200.000 θα δουν μείωση άνω του 20% και 900.000 θα δουν μείωση πάνω από 30%. Περίπου 880.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν το ίδιο ποσό με το 2021. Αυξημένο φόρο θα πληρώσει το 6% των ιδιοκτητών, δηλαδή περίπου 380.000 ιδιοκτήτες με περιουσίες που βρίσκονται είτε σε περιοχές με μεγάλη αύξηση των τιμών ζώνης, είτε σε περιοχές που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων και των οποίων η φορολογία ήταν πολύ χαμηλή έως τώρα.
Ο συμπληρωματικός φόρος
Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει το Υπ. Οικονομικών ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα καταργείται και επιβάλλεται πλέον ένας φόρος στην αξία που έχει κάθε ακίνητο. Στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία του ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ, τότε ο φόρος που θα προκύπτει με βάση την κλίμακα του κύριου φόρου θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές.
Ωστόσο πέρα από τις αλλαγές αυτές που φέρνουν μεγάλες ελαφρύνσεις σε πολλούς ιδιοκτήτες, ειδικά σε έχοντες πολλές μεμονωμένες ιδιοκτησίες, με αντικειμενική αξία η κάθε μία κάτω των 400.000 ευρώ, υπάρχουν και άλλοι που θα δουν το ποσό του φόρου να εκτοξεύεται στα ύψη. Δηλαδή, στην περίπτωση που η αντικειμενική αξία του ακινήτου υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ, τότε ο φόρος που θα προκύπτει με βάση την κλίμακα του κύριου φόρου θα προσαυξάνεται με συγκεκριμένους συντελεστές.
Μάλιστα όπως έχουν αναφέρει στελέχη του οικονομικού επιτελείου, για πολύ μεγάλες περιουσίες θα υπάρχει μια κλίμακα συντελεστών, που θα λειτουργούν αντίθετα από τους εκπτωτικούς συντελεστές. Έτσι, όσο αυξάνεται η ακίνητη περιουσία, τόσο θα μειώνονται οι εκπτωτικοί συντελεστές και φτάνοντας σε κάποιο ύψος της ακίνητης περιουσίας οι συντελεστές θα μηδενίζονται. Μετά τον μηδενισμό όμως θα ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία, δηλαδή οι εκπτώσεις μετατρέπονται σε επιβαρύνσεις για όσους “έχουν και κατέχουν”. Η οριστικοποίηση της κλίμακας αυτής αναμένεται να γίνει τις μέρες αυτές ώστε να κλείσει το σχέδιο νόμου και να ξεκινήσει η διαδικασία ψήφισης. Να σημειωθεί ότι, με βάση πληγές του Υπ. Οικονομικών, η παρουσίαση των νομοσχεδίων στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου δεν θα συνοδευτεί από ανακοινώσεις και κατάθεση των σχετικών νομοσχεδίων στη Βουλή κάτι που τοποθετείται να γίνει μετά από λίγες μέρες. Σημειώνεται ότι ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ παραμένει αμετάβλητος για τα νομικά πρόσωπα.
Οικόπεδα και συντελεστές
Επίσης με τη νέα δομή μειώνονται οι συντελεστές του κύριου φόρου και ενοποιούνται κλιμάκια, για μικρές και μεσαίες τιμές ζώνης στα κτίσματα. Πιο συγκεκριμένα, οι συντελεστές της κλίμακας του φόρου για τα κτίσματα διαμορφώνονται ως εξής:
- Για τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ ο φόρος για τα κτίσματα ανέρχεται σε 2,80 ευρώ το τ.μ. από 3,70 ευρώ που ισχύει σήμερα.
- Για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο φόρος ανέρχεται σε 3,7 ευρώ το τ.μ. από 4,5 ευρώ το τ.μ. σήμερα.
- Για τιμή ζώνης από 2.001 έως 2.500 ευρώ ο φόρος διαμορφώνεται σε 3,7 ευρώ το τ.μ. από 6 ευρώ το τ.μ. που ανέρχεται σήμερα.
Παράλληλα, μειώνονται οι συντελεστές σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού φόρου των οικοπέδων. Οι αλλαγές αυτές αφορούν και τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα και οι μειώσεις φτάνουν και το 80%. Για παράδειγμα, για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής πέφτει σε 0,0375 αντί για 0,1850 ευρώ.
Ουσιαστικά το 91% των παλαιών ζωνών εμφανίζεται να έχει μείωση, το 7% να μείνει σταθερό και μόλις το 2% να δει αύξηση. Η βεβαίωση επί του βασικού φόρου οικοπέδων μειώνεται, πλέον, μεσο-σταθμικά περίπου κατά 50%.
Να σημειωθεί ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε 10 δόσεις που κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκινούν τον Μάιο του 2022 και θα φτάνουν έως και τον Φεβρουάριο του 2023. Για τους φορολογούμενους που δικαιούνται έκπτωση φόρου 50% ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των εισοδημάτων του 2020.