«Στις 16 του Γενάρη ο κόσμος βγήκε στους δρόμους του Ρεθύμνου με ενότητα και αποφασιστικότητα, να διαμαρτυρηθεί για την καταφανή πλέον υποβάθμιση και διαλυτική κατάσταση του μοναδικού Νοσοκομείου του νομού, για να διεκδικήσει το αυτονόητο δικαίωμά του σε Δωρεάν και Ποιοτική Υγεία.
Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο ήταν αναντίρρητα πέρα από κάθε προσδοκία. Άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα, φώναξαν δυνατά σε όσους επιμένουν να μην ακούνε ότι τα διαχρονικά και κλιμακούμενα προβλήματα του Συστήματος Υγείας τα επωμίζεται ο λαός.
Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου και η αμέριστη στήριξη και συμπαράσταση από τους τοπικούς φορείς και πάνω από 50 Σωματεία και Συλλόγους της πόλης, στέλνουν ξεκάθαρα μηνύματα:
- Είναι πλέον διάχυτα στην κοινωνία τα διαχρονικά προβλήματα της Δημόσιας Υγείας και εντάθηκαν ιδιαίτερα κατά την Πανδημία, παράλληλα και με τη συνεχιζόμενη φτωχοποίηση της κοινωνίας.
- Αντιλαμβάνεται ο ίδιος ο ασθενής την αποδυνάμωση μέχρι κατάρρευσης των Δημόσιων Δομών Υγείας, γιατί δεν έχει άλλη επιλογή από το να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα πληρώνοντας από την τσέπη του. Βιώνει ξεκάθαρα την εγκατάλειψη και απαξίωση του ΕΣΥ.
- Η κοινωνία συνειδητοποιεί τη δεινή θέση του Ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που, αν και χρόνια προσπαθεί να κρατήσει όρθιο το ΕΣΥ, έχει πια φτάσει τα όρια του, εξαναγκάζεται να παραδώσει τα όπλα αντιμέτωπο με μια πεισματική άρνηση ουσιαστικής ενίσχυσης και αναβάθμισης από τις κυβερνήσεις. Ο καθένας κατανοεί το αδιέξοδο όταν δεν δίνεται καμία προοπτική βελτίωσης.
- Ο κόσμος διαπιστώνει πως βασικά κοινωνικά δικαιώματα, όπως η Υγεία, του ανήκουν και αποφασίζει να τα διεκδικήσει με συλλογικά, αφήνοντας στην άκρη μικροπολιτικά συμφέροντα ,κοινωνικές ή κομματικές διαφορές.
-Η δημόσια υγεία ζει πρωτόγνωρες συνθήκες υποβάθμισης κι εκπέμπει σήμα κινδύνου σε όλη τη χώρα.
Δεν μπορούμε λοιπόν πια να μιλάμε για μικρά προβλήματα στην Υγεία που διογκώνονται για κομματικούς σκοπούς, ούτε ότι η υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας προέκυψε από τη μια στιγμή στην άλλη, ακόμα και αν επιστεγάζεται με το νέο νομοσχέδιο.
Ωστόσο οι παραιτήσεις των συναδέλφων γίνονται δεκτές χωρίς κανείς να απολογείται για τον εξαναγκασμό τους σε αυτές, και, ακόμα και τώρα, δεν δίνεται ουσιαστική λύση εκτός από μπαλώματα με μετακινήσεις γιατρών από επίσης υποστελεχωμένα άλλα Νοσοκομεία-.(Οι συνάδελφοι παθολόγοι του Βενιζελείου Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου δικαίως αρνούνται απόσπαση στο Ρέθυμνο και δηλώνουν πρόθεση μαζικής παραίτησης αν συμβεί αυτό). Αποκαλύπτεται επομένως μια μεθοδευμένη και αποδεκτή από τους κυβερνώντες υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας με σκοπό την Ιδιωτικοποίησή της.
Η επίσκεψη της κυρίας Γκάγκα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου ήταν πάλι μια από τα ίδια. Λες και ζούμε τη «μέρα της Μαρμότας». Αφού προσπαθήσουν να μας πείσουν ότι τα πράγματα βελτιώνονται, μας πουν πόσες προσλήψεις έχουν γίνει, πόσος κόσμος έχει έρθει, πόσο καλό είναι το νέο νομοσχέδιο, ποσά χρήματα έχουν επενδυθεί στη δημόσια υγεία, και στο νοσοκομείο μας, μας υπόσχονται προκηρύξεις που όλοι γνωρίζουν ότι θα βγουν άγονες. Ακούν με προσοχή και σημειώνουν. Τι σημειώνουν; Ότι ένα τμήμα δεν μπορεί να λειτουργήσει με 2 γιατρούς, ότι δεν δουλεύει καλά ένα νοσοκομείο χωρίς τακτικά χειρουργεία, χωρίς ειδικευόμενους χωρίς εξωτερικά ιατρεία; Η ακούν για πρώτη φορά ότι τα κίνητρα για να γίνουν οι θέσεις δελεαστικές είναι κυρίως οικονομικής φύσεως; Μας ζητούν να κάνουμε προτάσεις. Τους προτείνουμε πάλι αυτά που έχει «μαλλιάσει η γλώσσα μας» να λέμε. Τα ίδια και τα ίδια. Σοβαρά οικονομικά κίνητρα για να αναστραφεί το κύμα παραιτήσεων και να μείνουν οι γιατροί στο ΕΣΥ και για ακόμα μια φορά -σαν να ξεκίνησαν χθες- μας λένε ότι λεφτά δεν υπάρχουν.
Οφείλεται όμως μια σοβαρή απάντηση στα αιτήματα του κόσμου για δωρεάν ποιοτική Υγεία, ιδίως μετά από τέτοιου μεγέθους κινητοποιήσεις. Δε μπορείς να απαξιώνεις έναν ολόκληρο λαό κάνοντας ότι δεν ακούς.
Μπορούμε πια μεταξύ μας να λέμε « τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη».
Γιατί όσοι υπηρετούμε τη Δημόσια Υγεία θέλουμε «να σμίξουμε τον κόσμο» να αγωνιστεί μαζί μας και με αφετηρία το Πανρεθεμιώτικο Συλλαλητήριο να συνεχιστεί ο αγώνας με κινητοποιήσεις σε Παγκρήτιο αλλά και Πανελλαδικό επίπεδο. Οφείλουν να μας ακούσουν.
Γιατί το Σύστημα Υγείας πρέπει να είναι ανθρωποκεντρικό, να σχεδιάζεται με γνώμονα τον άνθρωπο και όχι το κέρδος.
Γιατί πρέπει να κερδίσουμε Δημόσια, Δωρεάν και Ποιοτική Υγεία για ΟΛΟΥΣ.
Γιατί η Δημόσια Υγεία ανήκει στο λαό και όποιος την απαξιώνει σ΄αυτόν θα λογοδοτήσει!
Εν όψει της εκδήλωσης του Υπουργείου Υγείας, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου στις 10 π.μ. στο Επιμελητήριο Ηρακλείου παρουσία του πρωθυπουργού, οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ Κρήτης προκηρύσσουν εξάωρη στάση εργασίας (08:00-14:00), την οποία καλύπτει η ΟΕΝΓΕ, και καλούν τους γιατρούς των νοσοκομείων και της ΠΦΥ της Κρήτης να συμμετέχουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Ελευθερίας στις 9:30 π.μ.».