ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ένωση Περιφερειών Ελλάδας: Άμεση αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος

μεταναστευτικο ενπεΆμεση λύση του μεταναστευτικού με δραστικές πρωτοβουλίες τόσο από την Ελληνική κυβέρνηση όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι άλλες συσκέψεις, ζήτησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Κώστας Αγοραστός στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝ.Π.Ε. η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Μυτιλήνη παρουσία τοπικών φορέων.

Ο κ. Αγοραστός επανέλαβε τη σωρεία κινδύνων που πλέον είναι κάτι παραπάνω από ορατοί για την ελληνική κοινωνία όπως η εθνική ασφάλεια, η κοινωνική συνοχή και η δημόσια υγεία, ενώ πρόσθεσε πως χρειάζεται άμεσα η ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές για την αντιμετώπιση του πρωτοφανούς μεταναστευτικού κύματος. Εξήγησε επίσης, πως το μέγεθος και η σύνθεση προβλήματος είναι τέτοια, που υποκρύπτουν και κινδύνους οι οποίοι θα εμφανίζονται σταδιακά καθώς θα φθάνουν σε βαθμό έκρηξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών επανέλαβε την ανάγκη άμεσης διεξαγωγής συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα, όπου θα παρθούν ουσιαστικές αποφάσεις ώστε να μην τεθεί εν κινδύνω το όραμα της ενιαίας Ευρώπης.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας έλαβε ομόφωνα απόφαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία θα αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την υπηρεσιακή Πρωθυπουργό.

Αναλυτικότερα, ο κ. Αγοραστός είπε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του:

“Το μεταναστευτικό είναι μία ωρολογιακή βόμβα που απειλεί τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Χρειάζονται λύσεις τώρα, άμεσα και όχι άλλες συσκέψεις.

Οι αντοχές της κοινωνίας έχουν εξαντληθεί. Θαυμάζουμε ειλικρινά την υπομονή και την αντοχή των ανθρώπων που ζουν στα νησιά.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί, άλλοι είναι ορατοί ήδη και άλλοι θα εμφανίζονται σταδιακά καθώς θα φθάνουν σε βαθμό έκρηξης μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Είναι ο δημογραφικός κίνδυνος, ο κίνδυνος της εθνικής ασφάλειας, της κοινωνικής συνοχής, της δημόσιας υγείας αλλά και ο κίνδυνος που μεταφράζεται στην οικονομία και αφορά το τουριστικό προϊόν. Η λύση είναι η κατανόηση του μηχανισμού που προκαλεί τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Πρέπει να βρούμε το μηχανισμό για τον οποίο γίνονται οι μετακινήσεις των ανθρώπινων κοινοτήτων που – ας μην έχουμε αυταπάτες – δεν πρόκειται να σταματήσουν ποτέ. Η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε από το μέγεθος και ροή των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών και έδειξε αδυναμία στο θέμα της οργάνωσης, των υποδομών αλλά και του σχεδιασμού.

Χρειαζόμαστε εδώ και τώρα, άμεσα, ενίσχυση σε προσωπικό, υλικοτεχνικές υποδομές, υγεινομική υποστήριξη και πρωτοβουλίες για τη δραστική βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και διαβίωσης καθώς και ενδυνάμωση της αστυνόμευσης με περισσότερο προσωπικό.

Σε επίπεδο Ευρώπης πρέπει να γίνει άμεσα Σύνοδος Κορυφής, όχι όμως για τους τύπους αλλά για να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις. Οφείλουμε να δράσουμε ραγδαία γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος και χιλιάδες ανθρώπινων ζωών. Πρέπει κατ’ αρχάς να αποσαφηνίσουμε τι ορίζεται άσυλο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και να διορθώσουμε – όπως είχα την ευκαιρία να επισημάνω χθες και στη Σύνοδο των Περιφερειών της Ευρώπης στο Λουξεμβούργο – τις αδυναμίες της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ.

Πρέπει επιτέλους να φανεί έμπρακτα πως τα σύνορα της χώρας μας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα με την άμεση εφαρμογή της συμφωνίας του Μαΐου του 2012 που αφορά το ρόλο της FRONTEX.

Γνωρίζοντας το ρευστό της πολιτικής κατάστασης μέχρι τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, είναι βέβαιο πως ορισμένοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει μεγάλη προσοχή καθώς εκτιμάται πως θα ενταθούν δραματικά τα μεταναστευτικά ρεύματα προς τα νησιά και προς κάθε πύλη εισόδου της χώρας μας τις επόμενες βδομάδες.

Οφείλουν τέλος να κατανοήσουν άπαντες πως αν δεν ομαλοποιηθούν τα πράγματα στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική το όραμα της ενιαίας Ευρώπης θα βρει μπροστά του τεράστια εμπόδια από την ολοένα και αυξανόμενη ροή του μεταναστευτικού ρεύματος”.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας ενέκρινε ομόφωνα απόφαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία θα αποσταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο και την Πρωθυπουργό κ. Βασιλική Θάνου.

Αναλυτικά: Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας με αφορμή την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα Ελληνικά νησιά εξαιτίας των ανεξέλεγκτων ροών μεταναστών και προσφύγων – που σε αριθμό ξεπερνούν από την αρχή του έτους τις 180.000 ανθρώπους – και δεδομένου ότι δεν είναι τοπική υπόθεση ούτε καν εθνική αλλά πανευρωπαϊκή σε ό,τι αφορά στη διαχείριση και παγκόσμια σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των αιτίων που την προκάλεσαν, κρίνει ότι θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες τόσες και τέτοιες που να αποτρέψουν, αν όχι να εξαλείψουν τέτοιες κρίσεις που στην αποκορύφωση τους λαμβάνουν ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αναδείξει το τεράστιο αυτό πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις και τις πτυχές – οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές- που βιώνουν οι μικρές τοπικές κοινωνίες των νησιών που είναι οι πρώτοι υποδοχείς των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να αναλάβουν άμεσα ουσιαστική δράση κινούμενοι στο πνεύμα των δηλώσεων του Προέδρου της Επιτροπής κ. Γιοuνκέρ που ζητούν την εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών υποδοχής και διαβίωσης για τους μετανάστες.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος ωστόσο δεν είναι δυνατόν να γίνει μόνο από τα κράτη μέλη. Απαιτείται η άμεση θεσμική εμπλοκή των περιφερειακών και τοπικών αρχών ως εκφραστές των τοπικών κοινωνιών οι οποίες επωμίζονται το τεράστιο βάρος αυτής της κατάστασης που σε πολλές περιπτώσεις λαμβάνει, εν τέλει, χαρακτηριστικά τοπικής κλίσης.

Η ΕΝΠΕ καλεί :

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

Να αναλάβει πολιτικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των πραγματικών αιτίων που προκαλούν την αύξηση των προσφυγικών ροών

Να υιοθετήσει άμεσα μέτρα για τον επιμερισμό των βαρών τόσο σε ότι αφορά τις χώρες πρώτης υποδοχής ,όσο και τις χώρες τελικής εγκατάστασης,

την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Να επισπεύσει τις διαδικασίες διάθεσης ευρωπαϊκών πόρων για τους μετανάστες, απλοποιώντας περαιτέρω τις διαδικασίες, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα και που δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση των όποιων κυβερνητικών σχεδιασμών στο άμεσο προσεχές διάστημα

Να δώσει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης των Περιφερειών στις χρηματοδοτήσεις των ανάλογων διευθύνσεων (DG Migration and Home Affairs) τροποποιώντας το σχετικό κανονισμό που αυτή τη στιγμή τις αποκλείει.

Να προωθήσει ενεργά τη συνέργια Περιφερειών που πλήττονται άμεσα από τις μεταναστευτικές ροές με Διεθνείς Οργανισμούς, ΜΚΟ και Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς (Agencies) ώστε να δημιουργηθούν επιλέξιμα σχήματα στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανονισμών για την άμεση υποβολή σχεδίων και εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ασύλου, Προσφύγων και Μετανάστευσης.

Να εξετάσει την τροποποίηση των προτεραιοτήτων των διαπεριφερειακών και διασυνοριακών προγραμμάτων και την ένταξη σε αυτές του μεταναστευτικού προβλήματος και της ενσωμάτωσης των μεταναστών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

Να αναλάβει πρωτοβουλίες και να εξετάσει άμεσα τη δυνατότητα τροποποίησης των σχετικών κανονισμών που θα επιτρέψουν την απευθείας πρόσβαση στη χρηματοδότηση των Περιφερειών.

Να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος και την ανάγκη ευρύτερων συνεργασιών και συναίνεσης στο πλαίσιο της εκδήλωσης αλληλεγγύης όχι μόνο μεταξύ κρατών μελών αλλά και προς τους πληττόμενους απ τον πόλεμο συνανθρώπους μας.

Να διεκδικήσει την αύξηση των κονδυλίων για τη μετανάστευση και την αμεσότερη εμπλοκή των διεθνών οργανισμών που μπορούν να μεταφέρουν τεχνογνωσία και καλές πρακτικές.