ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Έπεσαν οι υπογραφές για το μεγαλύτερο έργο της Κρήτης

Σε τροχιά υλοποίησης μπήκε και τυπικά το μεγάλο έργο στο Αμάρι, μετά τη χθεσινή υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στον ΟΑΔΥΚ και την «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ» για την κατασκευή του υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Φράγμα Ποταμών. Ενός έργου ιδιαίτερης αναπτυξιακής και οικονομικής σημασίας για το Ρέθυμνο και την Κρήτη γενικότερα, το οποίο είναι πρωτοποριακό και πιλοτικό για ολόκληρη την Ελλάδα, στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σε τροχιά υλοποίησης μπήκε και τυπικά το μεγάλο έργο στο Αμάρι, μετά τη χθεσινή υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στον ΟΑΔΥΚ και την «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ» για την κατασκευή του υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Φράγμα Ποταμών. Ενός έργου ιδιαίτερης αναπτυξιακής και οικονομικής σημασίας για το Ρέθυμνο και την Κρήτη γενικότερα, το οποίο είναι πρωτοποριακό και πιλοτικό για ολόκληρη την Ελλάδα, στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Εν μέσω οικονομικής κρίσης μπήκαν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός σημαντικού έργου στο νομό Ρεθύμνου, το οποίο θα ενισχύσει την απασχόληση τοπικά προσφέροντας πολλές θέσεις εργασίας. Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 230 εκατομμύρια ευρώ και η σύμβαση προβλέπει χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των εργασιών έως πέντε χρόνια και εκμετάλλευση του έργου από την «ΤΕΡΝΑ» μέχρι το 2036 (για 25 έτη). Η διαδικασία αδειοδότησης του έργου θα διαρκέσει από έναν έως ενάμιση χρόνο, επομένως αν όλα πάνε καλά η έναρξη των εργασιών τοποθετείται χρονικά στις αρχές του 2013. Σε εξέλιξη βρίσκεται ήδη η διαδικασία έκδοσης της άδειας παραγωγής για το έργο και θα ακολουθήσουν η άδεια εγκατάστασης και η άδεια λειτουργίας, η οποία θα εκδοθεί μετά την ολοκλήρωση του έργου, το έτος 2016.

Το σημαντικότερο, ωστόσο, ζήτημα είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου, καθώς το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα επιδεινώνεται. Για την επένδυση των 230 εκ. ευρώ, η κατασκευάστρια εταιρεία θα συμμετέχει με 25% ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο 75% θα προέρχεται από δανεισμό.

Στο οικονομικό σκέλος της σύμβασης περιλαμβάνονται τα αντισταθμιστικά οφέλη για τους δήμους στα όρια των οποίων θα δημιουργηθούν υποδομές που θα αφορούν το έργο. Πρόκειται για ειδικό τέλος 3% επί των κερδών που προβλέπεται από τη νομοθεσία να καταβάλλεται στους εμπλεκόμενους ΟΤΑ, οι οποίοι στην περίπτωση του συγκεκριμένου υβριδικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είναι οι δήμοι: Αμαρίου, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου Λασιθίου, που θα μοιράζονται το παραπάνω ποσοστό. Ένα ποσοστό, το οποίο σε νούμερα μεταφράζεται σε 1,2 εκατ. ευρώ (400.000 ευρώ για κάθε δήμο).

Οι Δήμοι Αμαρίου και Ρεθύμνου, πάντως, διεκδίκησαν επιπλέον αντισταθμικά οφέλη σε συνάντηση που είχαν με τους εκπροσώπους της κατασκευάστριας και εν τέλει κατάφεραν να τα εξασφαλίσουν, όχι υπό τη μορφή αύξησης του ποσοστού που προβλέπεται από τη ΡΑΕ αλλά υπό τη μορφή έργων υποδομής και αναπτυξιακών παρεμβάσεων που θα γίνουν στις συγκεκριμένες περιοχές.

Τα έργα αυτά θα είναι κυρίως οδικά, θα σχετίζονται με την προσπελασιμότητα και θα προταθούν από τους Δήμους. Η ΤΕΡΝΑ από την πλευρά της δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει τόσο την εκπόνηση μελετών όσο και την κατασκευή των συγκεκριμένων έργων. Η τελική συμφωνία θα γίνει περίπου σε ενάμιση χρόνο, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της άδειας εγκατάστασης της κατασκευάστριας εταιρείας στο Φράγμα Ποταμών.

H χρηματοδότηση του έργου

Το σημαντικότερο, ωστόσο, ζήτημα είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου, καθώς το οικονομικό περιβάλλον στη χώρα επιδεινώνεται. Για την επένδυση των 230 εκ. ευρώ, η κατασκευάστρια εταιρεία θα συμμετέχει με 25% ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο 75% θα προέρχεται από δανεισμό. Ειδικότερα, το ποσόν που θα διατεθεί σε ρευστό από την «ΤΕΡΝΑ» ανέρχεται σε 57,5 εκατομμύρια ευρώ και το ποσόν των δανείων ανέρχεται σε 172,5 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο θέμα έχει αποτέλεσει πολλάκις αντικείμενο συζήτησης ανάμεσα στις δυο πλευρές, ωστόσο τόσο τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΔΥΚ όσο και οι παράγοντες της «ΤΕΡΝΑ» επισημαίνουν ότι παρότι δεν μπορεί κανένας να μιλήσει για εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, εντούτοις το είδος και η σημαντικότητα του έργου (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), δημιουργεί την αισιοδοξία ότι τα προβλήματα που πιθανόν παρουσιαστούν, θα ξεπεραστούν.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα ο αντιπρόεδρος του ομίλου ΤΕΡΝΑ, Μιχάλης Γουρζής, δήλωσε αισιόδοξος: «είναι ένα έργο που ξεκίνησε σαν σκέψη πριν από δέκα χρόνια. Η εταιρεία μας έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτά τα έργα και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τη χρηματόδότηση. Οι καιροί που ζούμε είναι δύσκολοι για όλους μας, αλλά δεν σταματάμε να αναπτυσόμαστε. Η χρηματοδότηση δεν μπορεί να θεωρηθεί εξασφαλισμένη, βρισκόμαστε στο στάδιο που έχουμε ρυθμίσει κάποια πράγματα, αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς. Τα προβλήματα θα ξεπεραστούν».

Τι προβλέπεται για την κατασκευή του έργου

Στον φάκελο η «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ» φέρεται ως η κατασκευάστρια εταιρεία, με υπεργολάβο στα μηχανολογικά μια από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως εταιρείες, τη Γαλλική «Alstom Hydro France». Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο ΟΑΔΥΚ ο οποίος και προκήρυξε το διεθνή διαγωνισμό.

Ο υβριδικός σταθμός (ΥΒΣ) περιλαμβάνει:

– Αιολικό πάρκο, που αποτελεί μονάδα παραγωγής Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας (μονάδα ΑΠΕ), χωροθετημένο σε περιοχή με ικανό αιολικό δυναμικό.

Στο φάκελο που κατέθεσε η ενδιαφερόμενη εταιρεία, το αιολικό πάρκο θα αποτελείται από 27 ανεμογεννήτριες των 3 ΜW και θα βρίσκεται σε περιοχή της Σητείας Λασιθίου για τον παραπάνω λόγο.

Οι απώλειες που θα έχει το παραγόμενο ρεύμα στο δίκτυο, από τη Σητεία μέχρι το Φράγμα, αναμένεται μέχρι και στο 20%.

– Άνω ταμιευτήρα, στα βουνά πάνω από τα Χάρκια του δήμου Ρεθύμνης.

– Κάτω ταμιευτήρα, πρόκειται για τον ταμιευτήρα του Φράγματος Ποταμών Αμαρίου.

– Μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, αποτελούμενες από σύστημα αντλιών (Σύστημα Αντλησιοταμίευσης). Η εταιρεία το χωροθετεί δίπλα στο φράγμα.

– Μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τους υδροστροβίλους όπως ονομάζονται και επίσης προβλέπεται να χωροθετηθούν δίπλα στο φράγμα.

– Αγωγούς μεταφοράς ρεύματος από ΑΠΕ (αιολικό πάρκο) προς Δίκτυο και από υδροστροβίλους προς δίκτυο.

του Βαγγέλη Συνολάκη

πηγή