ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επίλογος στο 26ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου

26ο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ ΡεθύμνουΤο Αναγεννησιακό Φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία. Θα θέλαμε βαθύτατα να ευχαριστήσουμε όλον τον κόσμο που συνέχισε να το αγκαλιάζει μέσα στην συνεχιζόμενη οικονομικά και πρακτικά ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς και ψυχολογικά επιβαρυμένη, περίοδο, που διανύουμε ως χώρα, αλλά και ως έθνος και του επέτρεψε να λειτουργήσει ως νησίδα ομορφιάς, ποιότητας και επικοινωνίας.

Το Ρέθυμνο ακόμα μία φορά μας θύμισε ότι οι πολιτισμικοί θεσμοί πρέπει και μπορούν να λειτουργούν ως ισχυροί μαγνήτες και δίαυλοι που ενεργοποιούν τη μαγεία της επικοινωνίας και της δημιουργίας.

Η έναρξή του σημειώθηκε το Σάββατο 17 Αυγούστου με τα εγκαίνια της Β’ Έκθεσης Αγιογραφίας, την επιμέλεια και τη διοργάνωση της οποίας ανέλαβε για δεύτερη χρονιά η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου με την ευγενική συνεργασία του Δήμου Ρεθύμνης.

Λίγο αργότερα έγινε η έναρξη των συναυλιών στον κατάμεστο θόλο του κάστρου με μία εξαιρετική και ατμοσφαιρική συνάντηση του μουσικού σχήματος «Εν Χορδαίς» με το φωνητικό σύνολο “Παύλος Βλαστός”. Οι Κυριάκος Πετράς – βιολί, Κυριάκος Καλαϊτζίδης – ούτι & τραγούδι, Δρόσος Κουτσοκώστας – τραγούδι & λαούτο, Άλκης Ζοπόγλου – κανονάκι, Πέτρος Παπαγεωργίου – κρουστά μαζί με τους εξαίρετους και υποσχόμενους Ρεθύμνιους τραγουδιστές Ηρακλή Κακογιανννάκη, Λεωνίδα Δασκαλάκη, Νεκτάριο Παναρετάκη, Κωστή Μεργέμογλου, Αριστείδη Μιχελουδάκη υπό τη διεύθυνση του Θεολόγου, καθηγητή βυζαντινής μουσικής και Πρωτοψάλτη Αντώνη Μιχελουδάκη παρουσίασαν έργα από την κοσμική βυζαντινή και μεταβυζαντινή μουσική κληρονομιά. Στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα του θόλου ακούστηκαν έργα Ρωμιών συνθετών της Κωνσταντινούπολης, Ακριτικά τραγούδια και παραλογές, καθώς και τραγούδια που σώζονται σε μεταβυζαντινά μουσικά χειρόγραφα.

Την Κυριακή 18 Αυγούστου μετά από μία πολύ επιτυχημένη παράσταση καραγκιόζη από τον νεότατο ταλαντούχο καραγκιοζοπαίχτη Χρήσο Ιωαννίδη στην πλατεία Μικρασιατών, το σύνολο Constantinople συνέχισε τη μουσική περιπλάνηση με μία βραδιά που είχε άξονα τη μουσική δύο μεγάλων συνθετών της μπαρόκ εποχής, του Γάλλου Marin Marais (1656-1728) και του Μολδαβού Demetrius Cantemir (1673-1723), καθώς και ενός αγνώστου συνθέτη μουσικής του 16ου και του 17ου αιώνα. Οι διαφορετικές αλλά όμοια αρμονικές παραδόσεις των λαών αυτών συναντήθηκαν μέσα από τις εξαιρετικές μεταγραφές, ερμηνείες και αυτοσχεδιασμούς του συνόλου Constantinople.

Την Τρίτη 20 Αυγούστου, στον ατμοσφαιρικό θόλο της Φορτέτζα, η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου, με τη συνοδεία της τσεμπαλίστα Τζούλη Βεντούρα, μάγεψε το κοινό με τραγούδια για τον έρωτα και το γλυκό πόνο που προκαλεί.

Την Τετάρτη 21 Αυγούστου τέσσερις ταλαντούχοι νέοι καλλιτέχνες υπό το φώς της πανσελήνου μας μετέφεραν στην ατμόσφαιρα του Βιτζέντου Κορνάρου και του William Shakespeare. Η ανατρεπτική, σύγχρονη και βραβευμένη μελοποίηση του Ερωτόκριτου με πρωτότυπη μουσική ύφους τζαζ συναντήθηκε με μελοποιημένους στίχους από την ερωτική ποίηση του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ. Ο συνθέτης και πιανίστας Δημήτρης Μαραμής, πλαισιώθηκε από την Κορίνα Λεγάκη και τον Θοδωρή Βουτσικάκη, δύο ταλαντούχους νέους ερμηνευτές οι οποίοι διαγράφουν τη δική τους ιδιαίτερη πορεία στο χώρο της μουσικής, καθώς και τον βιολονίστα Κωνσταντίνο Παυλάκο.

Την Πέμπτη 22 Αυγούστου στον ατμοσφαιρικό θόλο του κάστρου μεταφερθήκαμε στην αυλή της Βασίλισσας Ελισάβετ Α’ από δύο ευαίσθητους μουσικούς την τσεμπαλίστα Κατερίνα Κτώνα και τον κόντρα τενόρο Νικόλαο Σπανάτη. Aριστουργηματικά τραγούδια από τα θεατρικά Σαιξπηρικά έργα καθώς και μελωδίες της αγγλικής μουσικής παράδοσης των σπουδαιότερων συνθετών της Ελισαβετιανής εποχής (William Byrd, John Dowland, Robert Johnson, Martin Peerson, Thomas Morley και ανωνύμων) δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα ξεχωριστής και σπάνιας μουσικής αίσθησης που μάγεψε το κοινό.

Την Παρασκευή 23 Αυγούστου παρουσιάστηκε στο θέατρο Ερωφίλη η έξοχη παράσταση της Καλοκυράς από την ομάδα Θεατρικός Περίπλους. Ο ταλαντούχος σκηνοθέτης και ηθοποιός Θωμάς Καντιφές, ο οποίος κάθε χρόνο στηρίζει θερμά και έμπρακτα το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, μαζί με τους νέους και υποσχόμενους ηθοποιούς Φραντζεσκάκη Στέλλα, Σταθάκη Γιάννη, Μαμαλάκη Κώστα και τον Καρούζο Γρηγόρη, παρουσίασαν μία διαδραστική παράσταση που ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους. Η Καλοκυρά, ένα διαχρονικό κρητικό παραμύθι με ρίζες από την εποχή της Αναγέννησης, έχει προεκτάσεις μέχρι τις μέρες μας. Η παράσταση ήταν αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς από την ομάδα Θεατρικός Περίπλους και πραγματοποιήθηκε χάρις στην πολύτιμη συνδρομή των: Μαρίας Καντιφέ, Αντώνη Ζαχαράκη, Εύης Καννά, Άννας Τζανιδάκη, Ειρήνης Καυκαλάκη και του Γιώργου Γαβαλά. Είναι τιμή για το Ρέθυμνο να έχει ταλαντούχους νέους καλλιτέχνες, ικανούς να τιμήσουν το Ρέθυμνο και έξω από τα όριά του.

Στις 27 Αυγούστου οι μαθητές και καθηγητές του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου παρουσίασαν στον Αγιο Κωνσταντίνο τους κανόνες του παιχνιδιού Rythmomachia, καθώς και την έρευνά τους πάνω στην προσωπικότητα του Ρεθεμνιώτη λόγιου Barrozi. Η ομάδα του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου (μαθητές και καθηγητές) εργάστηκε πάνω σε αυτό το θέμα για δυο σχολικά έτη μέσα από ένα κύκλο διεπιστημονικών προσεγγίσεων.

Στις 31 Αυγούστου, η θεατρική ομάδα ω2/4 Frontal, με σκηνοθέτη την Τζωρτζίνα Κακουδάκη, παρουσίασε στο Ρουσσοσπίτι την πρωτότυπη γεμάτη ζωντάνια θεατρική παράσταση «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» βασισμένη πάνω στο αντίστοιχο έργο του W. Shakespeare.

Οι εκδηλώσεις διανθίστηκαν καθημερινά στην πόλη και στους οικισμούς με προβολές από την κ. Ελένη Χαμογιωργάκη και δρώμενα, με κυρίαρχο το Ιταλικό σύνολο CERS (Consortium of European Re-enactment Societies) που παρέσυρε το κοινό όλης της πόλης και των οικισμών στο ρυθμό της Αναγέννησης, καθώς και με θεατρικές παραστάσεις από τη Θεατρική Ομάδα “Πειρατές της Τέχνης”, η οποία αποτελείται από τους μαθητές του 3oυ ΓΕΛ Ρεθύμνου και του Γυμνασίου-Λυκείου Πανόρμου και παρουσίασαν το έργο «ο Πατούχας», του Ιωάννη Κονδυλάκη, στην Αρχαία Ελεύθερνα, στους Αρμένους και στο Θέατρο Ερωφίλη. Για άλλη μία φορά το Ρέθυμνο φανέρωσε την αγάπη του για τις Τέχνες και τα Γράμματα, με το ταλέντο και την αγάπη και τον ενθουσιασμό των νέων παιδιών.

Παράλληλα, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να απολαύσει τις εξαιρετικές εκθέσεις “ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΡΕΘΕΜΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ…” της Μαρία Κουτσούρη, Ζωγραφική στην πέτρα στο πνεύμα της Αναγέννησης της Αργυρούλας Βαλαρή Σαουνάτσου, Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΤΗΣ ΟΝΤΟΤΗΤΑ – 2013 του Γιάννη Κουμεντάκη και την B’ EKΘΕΣΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ Της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες στο θεσμό αυτό, ο οποίος είναι γέννημα-θρέμα ολόκληρης της πόλης του Ρεθύμνου. Ιδιαίτερα τους συμπολίτες μας, μικρούς και μεγάλους, οι οποίοι τον περιβάλλουν πάντα με αγάπη και ανιδιοτέλεια, τον ζωντανεύουν και τον θρέφουν.
Καλό Φθινόπωρο!

Dr. Άρτεμις Παπαδάκι, Καλλιτεχνική Διευθύντρια