Και επίσημα «Προστατευόμενο Μνημείο-Προστατευόμενος Φυσικός Σχηματισμός» ο Παλίγκρεμνος στην περιοχή του Πλακιά του Δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, μετά τη δημοσίευση της απόφασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευση του το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, η δημοσίευση στο ΦΕΚ έγινε την Παρασκευή 23 Ιουνίου και
«Επιτέλους!!!!!
Μετά από τόσους αγώνες των κατοίκων και της τοπικής κοινωνίας, ο Παλίγκρεμνος χαρακτηρίστηκε ως Προστατευόμενο Μνημείο-Προστατευόμενος Φυσικός Σχηματισμός.
Είμαστε ευτυχείς που σαν Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης μπορέσαμε να συμβάλουμε και εμείς στην αναγνώριση αυτή. Εκδόθηκε στις 23/6/2023 το ΦΕΚ 535Δ!!!!».
Ο εντυπωσιακός Παλίγκρεμνος με την κατακόρυφη, κατοπτρική επιφάνεια στην οποία φαίνονται πάρα πολλά γεωλογικά και τεκτονικά στοιχεία για τον τρόπο σχηματισμού του ρήγματος που συνεχίζεται υποθαλάσσια, προσελκύει εκτός από πλήθος τουριστών, φοιτητές γεωλογικών σχολών αλλά και αναρριχητές και δύτες από όλον τον κόσμο.
Η θέση αυτή μέχρι το άκρο της χερσονήσου αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης, έχει συμπεριληφθεί στον Άτλαντα των γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου, και στον οδηγό για την γεωλογία στην Κρήτη. Επιπρόσθετα έχει μεγάλη ιστορική και πολιτισμική σημασία καθώς συνδέεται με μεταλλευτικές δραστηριότητες και ιστορικά γεγονότα της ευρύτερης περιοχής, ενώ διαθέτει και αξιόλογα οικολογικά χαρακτηριστικά.