ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Επίσκεψη του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Σπηλίου σε σύγχρονο οινοποιείο στην Καλή Συκιά Αγίου Βασιλείου

Πρόσφατα, οι μαθητές της Β΄ τάξης του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ Σπηλίου πραγματοποιήσαμε διδακτική επίσκεψη στο οινοποιείο της οικογένειας Ζουμπεράκη, η οποία βρίσκεται στην κοινότητα Καλή Συκιά του Δήμου Αγίου Βασιλείου.

Εκεί μας υποδέχτηκε ο κ. Νίκος Ζουμπεράκης και μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις  του οινοποιείου. Μας ενημέρωσε για τους βιολογικούς αμπελώνες της επιχείρησης οι οποίες καλύπτουν έκταση 100 στρεμμάτων και οι οποίες βρίσκονται στις πλαγιές του όρους Κρυονερίτη, φυσική συνέχεια των Λευκών Ορέων, με ιδανικές μορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες και ικανοποιητική διαθεσιμότητα νερού.

Μας παρουσίασε και μας εξήγησε αναλυτικά όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής.

Το πρώτο στάδιο, όπως μας ανέφερε, είναι η επιλογή της κατάλληλης ποικιλίας αμπέλου και της τοποθεσίας για τη φύτευση, λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα, το έδαφος και την έκθεση στον ήλιο.

Το επόμενο, η καλλιέργεια και η φροντίδα των αμπέλων, η οποία περιλαμβάνει την περιποίηση των φυτών με κλαδεύσεις, λίπανση, πότισμα και προστασία από ασθένειες και παράσιτα.

Η διαδικασία συλλογής των ώριμων σταφυλιών, η οποία γίνεται χειροκίνητα για τη διασφάλιση της ποιότητας.

Η έκθλιψη, στην οποία οι ρώγες των σταφυλιών σπάνε και συμπιέζονται για να απελευθερωθεί ο χυμός τους, ο μούστος.

Η ζύμωση, βιοχημική διαδικασία που εκτελείται από μικροοργανισμούς που λέγονται ζυμομύκητες και αποτέλεσμα αυτής είναι η μετατροπή του μούστου σε κρασί.

Η γήρανση, κατά την οποία  το κρασί, μετά τη ζύμωση, μεταφέρεται σε βαρέλια ή δεξαμενές για να «γεράσει», αποκτώντας περισσότερο άρωμα και γεύση.

Το φιλτράρισμα, λίγο πριν την εμφιάλωση, προκειμένου να αφαιρεθούν οι ακαθαρσίες και να σταθεροποιηθεί και να διασφαλιστεί η διατήρηση της ποιότητας και της γεύσης,

Η εμφιάλωση, διαδικασία στην οποία το κρασί τοποθετείται σε μπουκάλια, και τέλος η ετικετοποίηση, το τελευταίο στάδιο στο οποίο τα μπουκάλια λαμβάνουν τις ετικέτες τους, οι οποίες  περιλαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες για την ποικιλία του σταφυλιού, το χρόνο παραγωγής κ.ά.

Αναφερθήκαμε επίσης  στις αυστηρές πιστοποιήσεις, στις οποίες υπόκεινται οι  βιολογικοί αμπελώνες  σε όλα τα στάδια της καλλιέργειας και της οινοποίησης, από τον οργανισμό ΔΗΩ, επίσημο φορέα ελέγχου και πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Είδαμε από κοντά  τα δρύινα βαρέλια στα οποία πραγματοποιείται η ωρίμανση σε κατάλληλες σε συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας, οι οποίες παρακολουθούνται συνεχώς, όλο το 24ωρο, καθώς και τα εργαστήρια στα οποία γίνονται παρατηρήσεις και αναλύσεις με σκοπό την βελτίωση του προϊόντος.

Μάθαμε για τις ποικιλίες Λιάτικο, Κοτσιφάλι, Αχλάδι,Καμπερνέ, Μερλότ, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του κόκκινου κρασιού, καθώς επίσης για τις ποικιλίες Βιδιανό και  Βηλάνα που δίνουν τα λευκά κρασιά.

Ενημερωθήκαμε τέλος για τις τεχνικές διαφήμισης του προϊόντος, με συμμετοχή σε εθνικές και διεθνείς εκθέσεις καθώς και για τα κανάλια διανομής των προϊόντων στην ελληνική αλλά και ξένη αγορά.

Ολοκληρώνοντας, και  εκ μέρους του σχολείου μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Ζουμπεράκη για την  φιλοξενία και τα χρήσιμα και ενδιαφέροντα πράγματα που μας παρουσίασε σχετικά με το πολλά υποσχόμενο για την τοπική και εθνική οικονομία μας προϊόν, το κρασί.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί
των τομέων Διοίκησης & Οικονομίας,
Γεωπονίας,  Τροφίμων & Περιβάλλοντος
του Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Σπηλίου