Στην ύπαιθρο ετοιμάζονται να επιστρέψουν δεκάδες κρητικοί. Νέοι άνθρωποι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, που αναζητούν πιο ποιοτικό τρόπο ζωής, έστω κι αν γνωρίζουν πως πρέπει να συμβιβαστούν με μικρότερες οικονομικές απολαβές, σκέφτονται πλέον σοβαρά την πιθανότητα ενασχόλησής τους με τον αγροτικό τομέα.
Κατά πληροφορίες, πολλοί κρητικοί και ικανός αριθμός Ρεθεμνιωτών βρίσκονται στη διαδικασία αναζήτησης σχετικών προγραμμάτων μέσω του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επιδιώκοντας να βρουν τρόπους για να ασχοληθούν με τη γεωργική και την κτηνοτροφική γη, την φυτική παραγωγή, την σαλιγκαροτροφία, τις μέλισσες, τα αιγοπρόβατα και τις βιολογικές καλλιέργειες, κυρίως.
Η κρίση, οι απολύσεις, η ανεργία και η δυσκολία της επανάκαμψης στην αγορά εργασίας, ωθεί αρκετούς νέους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους, που έχασαν τη δουλειά τους μετά από πολλά χρόνια προϋπηρεσίας, να εγκαταλείψουν την πόλη και να «αποδράσουν» στο χωριό, με την ελπίδα ότι θα ξεφύγουν από τις δυσάρεστες συνέπειες της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης.
Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι σε πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε, προέκυψε ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο άτομα σε όλη τη χώρα, σχεδιάζουν την επιστροφή τους στην ύπαιθρο.
Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, το 68,2% των ερωτηθέντων έχει σκεφτεί να φύγει, ενώ το 19,3% έχει προβεί ήδη σε συγκεκριμένες κινήσεις.
Περίπου οι μισοί απ’ όσους επιθυμούν να φύγουν θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα (φυτική παραγωγή, κτηνοτροφία, αλιεία), το 18,3% με τον τουρισμό-πολιτισμό, το 14,2% με την επικοινωνία και τις νέες τεχνολογίες, το 11,8% με την εκπαίδευση, το 10,6% με την ενέργεια και τις ΑΠΕ, το 7% με το εμπόριο, το 6,7% με τον αγροτουρισμό και το 5,8% με τη μαζική εστίαση.
Μάλιστα, τα 2/3 σχεδόν, όσων επιθυμούν να χτίσουν μια νέα ζωή στην επαρχία, έχουν υψηλή μόρφωση. Ειδικότερα, το 25,4% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, το 43% είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ-ΤΕΙ, το 17,1% είναι απόφοιτοι επαγγελματικών σχολών, το 8,2% απόφοιτοι λυκείου και 1,2% γυμνασίου.
Πρόκειται, δε, για τις πιο δυναμικές επαγγελματικές ηλικίες, αφού το 10,6% είναι μεταξύ 25-29 ετών, το 21,2% μεταξύ 30 και 34 ετών, το 25,3% μεταξύ 35-39 ετών και το 12,9% μεταξύ 40-44 ετών.
rethnea.gr