Ανακοίνωση του Βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθού και της Νομαρχιακής Επιτροπής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην ΠΕ Ρεθύμνου έχει προκαλέσει δικαίως έντονη ανησυχία στους πολίτες της περιοχής. Οι χάρτες βρίθουν λαθών και παραλείψεων με αποτέλεσμα περίπου 900.000 στρέμματα της ΠΕ Ρεθύμνου (πάνω από το 62%) να εμφανίζεται στο χάρτη ότι υπάγονται στη δασική νομοθεσία, ποσοστό δυσανάλογα υψηλό σε σύγκριση με άλλες Περιφερειακές Ενότητες της Κρήτης. Αγροτεμάχια για τα οποία έχουν εκδοθεί νόμιμες οικοδομικές άδειες, αγροτεμάχια για τα οποία υπάρχουν ήδη πράξεις αποχαρακτηρισμού, ξεκάθαρες αγροτικές κοινοτικές ή ιδιόκτητες γαίες, αρχαιολογικές ζώνες αλλά και αγροτεμάχια τα οποία δεν είχαν ποτέ δασικό χαρακτήρα κι έχουν συμπεριληφθεί σε αναδασωτέες περιοχές, είναι μερικές μόνο περιπτώσεις που δημιουργούν «πρόδηλες» στρεβλώσεις των δασικών χαρτών του Ρεθύμνου.
Επιπλέον φαίνεται να μην έχουν ληφθεί υπόψη καθόλου νομοθετικές ρυθμίσεις και υπουργικές αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που βελτίωναν την υπάρχουσα δασική νομοθεσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι χορτολιβαδικές εκτάσεις. Παρόλο που στην Περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου είναι έντονο το στοιχείο της χορτολιβαδικής έκτασης, μόλις το 1% (!) εμφανίζεται ως τέτοια στους αναρτημένους δασικούς χάρτες. Προκαλεί έντονη απορία λοιπόν αν κατά τη σύνταξη των χαρτών έχει ληφθεί υπόψιν για παράδειγμα η υπουργική απόφαση του πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου (ΑΔΑ: ΩΚΘΓ4653Π8-ΗΘΑ) που ουσιαστικά έκανε αποδεκτή τη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών και καθορίζει ότι «εφόσον στις εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση δεν υπάρχει δασική βλάστηση, ή η δασική βλάστηση δεν ξεπερνά ενδεικτικά το 15% της έκτασης, τότε θα πρέπει να χαρακτηρίζονται μόνο ως χορτολιβαδικές και όχι ως δάση ή δασικές εκτάσεις». Παρόμοιες απορίες προκύπτουν και για εκτάσεις που έχουν καθοριστεί για παράδειγμα ως δασωμένοι αγροί.
Όλο αυτό το πλέγμα των αστοχιών κατά τη σύνταξη των δασικών χαρτών αναμένεται να δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα τόσο στους πολίτες του Ρεθύμνου που θα χρειαστεί εν μέσω δύσκολης υγειονομικής και οικονομικής συγκυρίας να αποδείξουν το μη δασικό χαρακτήρα της γης τους, όσο όμως και στο κεντρικό κράτος καθώς οι Επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων θα βρεθούν αντιμέτωπες με χιλιάδες ενστάσεις με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της εξέτασης όλων των αιτημάτων.
Θεωρούμε λοιπόν ότι θα πρέπει να διευκολυνθούν οι πολίτες με παράταση του χρόνου κατάθεσης αντιρρήσεων και με μείωση των υψηλών παράβολων. Ταυτόχρονα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση να καταθέσει αντιρρήσεις που αφορούν δημοτικές περιοχές καθώς και να εξεταστούν «νομικά εργαλεία» ώστε να μπορούν να κατατίθενται, υπό προϋποθέσεις (πχ. όμορα γεωτεμάχια, κοινά συμπεράσματα φωτοερμηνείας, κλπ), ομαδικές αντιρρήσεις.
Θεωρούμε ότι, πριν την κατάθεση των αντιρρήσεων, οι δασικοί χάρτες της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου θα πρέπει να επανεξεταστούν άμεσα και να αναρτηθούν εκ νέου διορθωμένοι και όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πραγματική εικόνα της περιοχής.
Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θεωρεί ότι οι δασικοί χάρτες αποτελούν ένα αναγκαίο αναπτυξιακό εργαλείο που πρέπει να ολοκληρωθεί. Ακριβώς γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, υπερβαίνοντας τις διαχρονικές ευθύνες δεκαετιών για τη μη σύνταξη δασικών χαρτών σε μια λογική εξυπηρέτησης εδραιωμένων συμφερόντων, στη διάρκεια της διακυβέρνησης του προχώρησε στην ανάρτηση του 55% των δασικών χαρτών της Ελλάδας (ενώ πριν είχε κυρωθεί μόνο το 1%), διαδικασία που αρχικά «πάγωσε» και στη συνέχεια επανέφερε με τη σημερινή της μορφή η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δεν μπορεί όμως αυτή η θεσμική εκκρεμότητα, την οποία η Πολιτεία οφείλει να κλείσει με νόμιμο και κοινωνικά δίκαιο τρόπο, να αποτελέσει ένα ακόμη «βραχνά» για τους πολίτες και ιδιαίτερα για τους αγρότες και κτηνοτρόφους των οποίων η περιουσία συνδέεται άμεσα με την παραγωγική δραστηριότητα και την επιβίωση τους.
Το προσεχές διάστημα η Νομαρχιακή Επιτροπή Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σε συνεργασία με τον τομέα περιβάλλοντος του κόμματος κεντρικά και τοπικά, θα αναλάβει πρωτοβουλίες για συναντήσεις με φορείς και την κοινωνία των πολιτών καθώς επίσης και με μηχανικούς δασολόγους και νομικούς προκειμένου να επανέλθει με ακόμη πιο συγκεκριμένο πλέγμα προτάσεων που θα δίνει λύσεις τόσο για την προστασία της περιουσίας των πολιτών του Ν. Ρεθύμνου, όσο και την προστασία του περιβάλλοντος. Εξάλλου για εμάς ανάπτυξη και προστασία του περιβάλλοντος είναι έννοιες αλληλένδετες.