Νέα φορολογική μεταρρύθμιση με επανεξέταση από μηδενική βάση του φορολογικού καθεστώτος για 1 εκατ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους αναμένεται να βρεθεί στο τραπέζι του νέου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Στόχος είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής από αδήλωτα εισοδήματα και ΦΠΑ.
Μάλιστα και η Κομισιόν με την 2η έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας, συνιστά να τροποποιηθεί το φορολογικό σύστημα των αυτοαπασχολούμενων και να αξιοποιηθούν τα στοιχεία από τις ηλεκτρονικές πληρωμές για να περιοριστεί τη φοροδιαφυγή στον χώρο αυτό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλείται στοιχεία του 2021, σύμφωνα με τα οποία πάνω από το 67% των αυτοαπασχολούμενων δήλωσε εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ. Το συνολικό δηλωθέν εισόδημα ήταν 4,2 δισ. ευρώ, έναντι πωλήσεων ύψους 48,6 δισ. ευρώ.
«Μπούσουλας» για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα των επαγγελματιών αναμένεται να αποτελέσει η μελέτη του ΙΟΒΕ την οποία θα πάρει στα χέρια του ο νέος υπουργός Οικονομικών και θα περιλαμβάνει προτάσεις και μέτρα που έχουν υιοθετηθεί και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Στο πλαίσιο της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης θα δρομολογηθεί και η σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και το «κούρεμα» κατά 30% των τεκμηρίων διαβίωσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι της τελευταίας φορολογικής μεταρρύθμισης καθώς από το 2020 είδαν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται ακόμα και κατά 60% λόγω της ευνοϊκότερης φορολογικής κλίμακας με τον συντελεστή 9% που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, τη «κατάργηση» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το «κούρεμα» της προκαταβολής φόρου, τις εξαιρέσεις από το τέλος επιτηδεύματος.
Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρό εισόδημα 10.000 ευρώ ενώ μέχρι και το 2019 πλήρωνε φόρο 2.200 ευρώ με την κλίμακα που εφαρμόστηκε για τα εισοδήματα του 2020 ο φόρος «ξεφούσκωσε» στα 900 ευρώ και το όφελος έφθασε τα 1.300 ευρώ.
Όμως παρά τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, η φοροδιαφυγή στον κλάδο των αυτοαπασχολούμενων παραμένει σε υψηλά επίπεδα όπως αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του φορο-ελεγκτικού μηχανισμού αλλά και η αποτυχία των «χρυσών» αποδείξεων από 20 επαγγελματικούς κλάδους, οι οποίες δίνουν έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ στους φορολογούμενους. Οι φορολογούμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν με μετρητά επαγγελματίες με υψηλό δείκτη φοροδιαφυγής όπως ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, ξυλουργούς, ψυκτικούς, κομμώτριες, κομμωτές και άλλους επαγγελματίες.
Πάντως, από τις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει σε υπηρεσιακό επίπεδο στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται ότι δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές και οι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα συνεχίσουν να φορολογούνται με την ίδια κλίμακα που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους, όπως ακριβώς γίνεται στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.
Αλλαγές θα υπάρξουν στον έλεγχο τους και στις δαπάνες που αναγνωρίζονται και εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους. Για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών σχεδιάζεται να αναγνωρίζονται μόνο οι δαπάνες που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA.