ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Εργατική Πρωτομαγιά: Δύο απεργιακά καλέσματα απευθύνουν φορείς και σωματεία του Ρεθύμνου

Δύο απεργιακά καλέσματα απευθύνουν φορείς και σωματεία του Ρεθύμνου για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Πιο συγκεκριμένα, το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου καλεί τους εργαζόμενους την Δευτέρα 1 Μαιου, στις 11 το πρωί, στην πλατεία του Εργατικού Κέντρου. Αντίστοιχα, τα Πρωτοβάθμια Εργατικά Σωματεία καλούν τους εργαζόμενους στην απεργιακή συγκέντρωση στο Δημαρχείο Ρεθύμνου στις 10 το πρωί.

Η ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου:

«Εργαζόμενοι, Άνεργοι και Συνταξιούχοι του Ρεθύμνου,

• Τιμούμε φέτος τα 137 χρόνια του εργατικού ξεσηκωμού στο Σικάγο και όλους τους αγωνιστές και τους νεκρούς της Εργατικής Τάξης.

• Τιμούμε την κορυφαία μέρα της Εργατικής Τάξης, μέρα Ειρήνης, Φιλίας και Αλληλεγγύης, μέρα Αγώνα και Διεκδίκησης, μέρα Ενότητας και Πάλης των εργαζομένων όλου του κόσμου για την προστασία και διεύρυνση των εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

• Χαιρετίζουμε τους αγώνες των εργαζομένων και των λαών όλου του κόσμου για Ειρήνη, Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Αξιοπρέπεια, Ισότητα.

• Καταγγέλλουμε τις Κυβερνητικές πολιτικές που συρρικνώνουν τα εργατικά και λαϊκά εισοδήματα, καθώς και την έλλειψη ασφάλειας στους χώρους εργασίας και τις μετακινήσεις.

• Η θέση μας είναι καθαρή και αδιαπραγμάτευτη: Απαιτούμε αξιοπρεπή διαβίωση για όλους, με επαρκείς και δίκαιους όρους αμοιβής και εργασίας σε συνθήκες υγείας και ασφάλειας!

Το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου, απευθύνει προσκλητήριο ενότητας και αγώνα προς όλους τους Εργαζομένους, τους Συνταξιούχους, τους Ανέργους, καλώντας τους να συμμετέχουν στην Πρωτομαγιάτικη Απεργιακή Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο τη Δευτέρα 1 Μαΐου στις 11:00 το πρωί».

 • Σεβασμό της αξίας και της προσωπικότητας όλων των εργαζομένων χωρίς διακρίσεις.
 • Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους και όλες με ίσα δικαιώματα, αυστηρή προστασία της σωματικής και ψυχικής υγείας και ασφάλειας, προστασία προϋπηρεσίας και επαγγελματικών ειδικοτήτων, αυστηροποίηση της προστασίας από τις απολύσεις (ατομικές και ομαδικές) και τις εξαναγκαστικές παραιτήσεις.
 • Κατώτατο μισθό αντίστοιχο των αναγκών των εργαζομένων.
 • Ελεύθερη συνδικαλιστική δράση χωρίς εργοδοτικό παρεμβατισμό. Κατάργηση του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων για τον κρατικό έλεγχο στην ίδρυση και τη λειτουργία των συνδικάτων και την άσκηση των συλλογικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
 • Συλλογικές διαπραγματεύσεις για την κατάρτιση κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών ΣΣΕ με αυξήσεις στις αποδοχές, αποκατάσταση/βελτίωση στους όρους εργασίας χωρίς εξαιρέσεις, απρόσκοπτη πρόσβαση στη διαιτησία και τη διαδικασία κήρυξης των ΣΣΕ ως γενικά υποχρεωτικών.
 • Προστασία του απεργιακού δικαιώματος από πράξεις παρεμπόδισης και ποινικοποίησής του και δίωξης των εκπροσώπων των εργαζομένων – κατάργηση του μέτρου της πολιτικής κινητοποίησης και άμεση άρση των «επιτάξεων» που είναι ακόμα σε ισχύ.
 • Προστασία ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και των προσωπικών δεδομένων των εργαζομένων κατά τη χρήση τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών και γενικά ψηφιακών μέσων εργασίας. Άμεση υιοθέτηση πρότασης ΓΣΕΕ για την τηλεργασία και αυστηρές κυρώσεις για την προστασία του δικαιώματος αποσύνδεσης των εργαζομένων.
 • Διασφάλιση και διεύρυνση του θεσμού των ΒΑΕ, με σκοπό την προστασία των εργαζομένων που υφίστανται μείζονα καταπόνηση της υγείας και κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας.
 • Αποτελεσματική και απρόσκοπτη πρόσβαση των εργαζομένων σε όλη την επικράτεια (ηπειρωτική και νησιωτική) στις ελεγκτικές Αρχές για την καταγγελία και επιβολή κυρώσεων για παράνομες και καταχρηστικές εργοδοτικές αντεργατικές πρακτικές, παράνομες διακρίσεις, βία και παρενόχληση. Κοινωνικό έλεγχο και λογοδοσία για το έργο των ελεγκτικών μηχανισμών.
 • Σύγχρονο, γρήγορο και ασφαλές σιδηροδρομικό δίκτυο που να εξυπηρετεί τις ανάγκες μετακίνησης των εργαζομένων, της νεολαίας, των φτωχών ανθρώπων. Σύγχρονα και ασφαλή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
 • Κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών διατάξεων που οδηγούν στο στραγγαλισμό των συλλογικών και ατομικών εργατικών δικαιωμάτων και στην ευελιξία με σκοπό την ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος και του εργοδοτικού πλουτισμού.
 • Αντιμετώπιση της ανεργίας στη χώρα μας, εγγύηση της πρόσβασης όλων στο σύστημα και τις παροχές ανεργίας και σε κατάλληλες θέσεις εργασίας – κρατική εγγύηση των επιδοτούμενων θέσεων εργασίας και των θέσεων εργασίας που ήδη υπάρχουν στις επιδοτούμενες επιχειρήσεις και αυστηρές κυρώσεις/αποκλεισμός παραβατών εργοδοτών από κάθε χρηματοδότηση.
 • Αποτροπή της φτωχοποίησης του πληθυσμού, με δημοσιονομικά και κοινωνικά μέτρα αναχαίτισης της αύξησης των τιμών, προστασία των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων από το σοκ της ακρίβειας – μείωση τιμολογίων κοινωφελών υπηρεσιών, έμπρακτη πάταξη μονοπωλίων και ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά και προστασία πρώτης κατοικίας.
 • Κοινωνικό έλεγχο του Κράτους για λογοδοσία και διαφάνεια με κατοχυρωμένη θεσμική συλλογική συμμετοχή και εκπροσώπηση των εργαζομένων στα όργανα λήψης αποφάσεων για την εργασία, την ανεργία και την κοινωνική ασφάλιση.
 • Δημόσιο Κοινωνικό Ασφαλιστικό σύστημα με κρατική εγγύηση στη χρηματοδότησή του και τις κοινωνικοασφαλιστικές παροχές -επαναφορά των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε επίπεδα αξιοπρεπούς διαβίωσης.
 • Δημόσιο και καθολικό Σύστημα Υγείας, πρόσβαση όλων σε ποιοτικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προστασία κατοίκων μειονεκτικών περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής περιφέρειας – άμεση κάλυψη των κενών στο σύστημα υγείας.
 • Αποτελεσματική δημόσια και καθολική κοινωνική πολιτική – προστασία της μητρότητας, της οικογένειας και της παιδικής ηλικίας – ενίσχυση φροντίδας ηλικιωμένων και των ΑμΕΑ- δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου με πολιτικές ένταξης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης.
 • Δίκαιο φορολογικό σύστημα, ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων, πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της εκτεταμένης φορολογικής παραβατικότητας που έχει επίπτωση στους εργαζομένους.
 • Αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων και της εκποίησης του εθνικού πλούτου και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.
 • Προστασία του περιβάλλοντος με έμφαση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, για μία δίκαιη μετάβαση με αξιοπρεπείς και ποιοτικές θέσεις εργασίας.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ!! ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ!!

ΟΛΟΙ

ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

ΔΕΥΤΕΡΑ 1 ΜΑΪΟΥ 2023 ΚΑΙ ΩΡΑ 11 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ»

Μήνυμα  Περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη για την εργατική Πρωτομαγιά

«Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και τιμής για τους αγώνες και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Είναι μια ημέρα που αναδεικνύει, ακόμα περισσότερο, την ανάγκη για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και τη συνολική βελτίωση της καθημερινότητας τους. Ως Περιφέρεια Κρήτης, σε συνεργασία με τα Εργατικά Κέντρα του νησιού, τα Σωματεία και τις Ενώσεις των εργαζομένων, προωθούμε πολιτικές για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, τη μείωση της ανεργίας και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Κοινός μας στόχος η εδραίωση ενός κλίματος ασφάλειας που θα εγγυάται την πρόοδο και θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, ενώνουμε δυνάμεις, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για τη στήριξη των εργαζομένων σε όλη την Κρήτη.»