Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανδρέας Ξανθός προς τον Υπουργό Παιδείας με θέμα τις σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Ρεθύμνου.
Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή Ρεθύμνου:
Βρισκόμαστε σχεδόν στο μέσο της σχολικής χρονιάς και οι ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό Ρεθύμνου είναι τεράστιες και δυσκολεύουν την ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η κατάσταση πλέον αρχίζει να δυναμιτίζει τις τοπικές κοινωνίες -ιδιαίτερα της υπαίθρου- που δεν μπορούν να βλέπουν τα παιδιά και τις τάξεις δίχως δασκάλους (όπως στο Δημοτικό Σχολείο Άδελε του Δήμου Ρεθύμνου), ενώ σε άλλες περιπτώσεις να έχουν κλείσει τα ολοήμερα προγράμματα για να καλυφθούν πρωινά τμήματα (όπως στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Περάματος του Δήμου Μυλοποτάμου).
Όπως προκύπτει από τα μέχρι σήμερα στοιχεία για τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό στο Ρέθυμνο η εικόνα έχει ως εξής:
ΔΑΣΚΑΛΩΝ: 9 και επιπλέον 3 κενά που θα προκύψουν την επόμενη περίοδο
ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ: 4
ΑΓΓΛΙΚΩΝ: 3 πλήρους ωραρίου και 6 μειωμένου ωραρίου
ΓΥΜΝΑΣΤΩΝ: 7 μειωμένου ωραρίου
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: 6 μειωμένου ωραρίου
ΜΟΥΣΙΚΗΣ: 4 μειωμένου ωραρίου
ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΩΝ: 2 μειωμένου ωραρίου
ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ: 2 μειωμένου ωραρίουΚενά ειδικής αγωγής:
ΔΑΣΚΑΛΩΝ: 3 κενά για τμήματα ένταξης και 38 κενά παράλληλης στήριξης
ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ: 1 κενό για τμήματα ένταξης και 4 παράλληλης στήριξης
ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ: 1 φυσικοθεραπευτή και 1 λογοθεραπευτή για το ειδικό δημοτικό σχολείο και 2 ψυχολόγους για το ΚΕΔΔΥ Ρεθύμνου.Επίσης όσον αφορά στην δεύτερη ξένη γλώσσα το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στην απαράδεκτη ενέργεια για πρόσληψη ωρομίσθιων εκπαιδευτικών μόνο για 4 ώρες, με μισθό που δεν υπερβαίνει τα 100 με 130 ευρώ, εκτός των εξόδων μετακόμισης, ενοικίου και κίνησης. Πρόκειται για μεσαιωνικού τύπου εργασιακές συνθήκες που διαμορφώνονται από το Υπουργείο Παιδείας.
Στο Νομό Ρεθύμνου από τις 194 ώρες σε Γαλλικά και Γερμανικά καλύφθηκαν οι 44 ώρες με το καθεστώς των 4ωρων προσλήψεων. Αναλυτικά στα ΕΑΕΠ οι ανάγκες είναι 44 ώρες Γαλλικά και 70 ώρες Γερμανικά, ενώ στα υπόλοιπα σχολεία οι ανάγκες σε δεύτερη ξένη γλώσσα είναι 40 ώρες Γαλλικά και 40 ώρες σε Γερμανικά. Συνολικά υπάρχουν 194 ώρες σε όλο το νομό. Από αυτές η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας αποφάσισε να διαθέσει τις 44 ώρες στα ΕΑΕΠ και μόνο για την Ε’ τάξη. Παραμένουν επομένως 150 ώρες δεύτερης ξένης γλώσσας και μένουν δίχως δεύτερη ξένη γλώσσα όλες οι ΣΤ’ τάξεις του νομού και όλες οι Ε’ τάξεις των σχολείων που δεν είναι ΕΑΕΠ.
Επειδή τα πρώτα θύματα της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής της τρικομματικής κυβέρνησης είναι ο ίδιος ο μαθητής και η δημόσια εκπαίδευση. ειδικά στις απομακρυσμένες περιοχές της υπαίθρου.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Θα προχωρήσετε άμεση σε κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό για να λειτουργήσουν ομαλά τα δημοτικά σχολεία στο Νομό Ρεθύμνου;Ο ερωτών βουλευτής
Ξανθός Ανδρέας