ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ερώτηση του Ανδρέα Ξανθού για το νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανδρέας Ξανθός με θέμα την κατάργηση λειτουργούντων κλινικών και τμημάτων στο νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Η ερώτηση του βουλευτή Ρεθύμνου:

“Στο νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου που τροποποιεί τον προηγούμενο του 1986, αποτυπώνεται ένας σοβαρός «ακρωτηριασμός» σημαντικών τμημάτων και κλινικών που ήδη λειτουργούν, χωρίς να έχει αμφισβητηθεί η αναγκαιότητα και η αποδοτικότητα τους. Το Υπουργείο ενέκρινε το σχέδιο της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας (με μοναδική εξαίρεση την διατήρηση των 220 κλινών), χωρίς να λάβει υπόψη του τις τεκμηριωμένες παρατηρήσεις της Ιατρικής Υπηρεσίας και της Διοίκησης του Νοσοκομείου και παρά το ότι είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις για την αποκατάσταση των λαθών και των παραλείψεων.

Στο νέο Οργανισμό δεν κατοχυρώνεται ούτε καν η υφιστάμενη λειτουργία του Νοσοκομείου. Στον Παθολογικό τομέα δεν υπάρχει το Πνευμονολογικό, το Νεφρολογικό, το Γαστρεντερολογικό, το Νευρολογικό, το Δερματολογικό τμήμα και η Μονάδα Χημειοθεραπείας, ενώ η ΜΤΝ δεν αναφέρεται ως αυτόνομο τμήμα. Στον Χειρουργικό τομέα δεν υπάρχει το ΩΡΛ και το Οδοντιατρικό τμήμα, ενώ ένας ολόκληρος Τομέας όπως ο Ψυχιατρικός δεν υφίσταται καν, παρά το ότι λειτουργεί Ψυχιατρική κλινική, Κέντρο Ψυχικής Υγείας, Ξενώνας Βραχείας παραμονής, Ξενώνας του προγράμματος «Ψυχαργώ» και κινητή μονάδα Ψυχικής Υγείας.

Τέλος, στον Εργαστηριακό Τομέα δεν αναφέρεται ένα πολύ εξειδικευμένο και αναγνωρισμένο τμήμα όπως το Ανοσολογικό, ενώ συγχωνεύονται τμήματα με τελείως διαφορετικό επιστημονικό και κλινικό αντικείμενο όπως το Αιματολογικό Εργαστήριο και η Αιμοδοσία.

Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανής η περαιτέρω υποβάθμιση ενός Νοσοκομείου που υστερούσε διαχρονικά σε υποδομές, στελέχωση και εξοπλισμό (οι αναλογίες κλινών, γιατρών και νοσηλευτών/1000 κατοίκους και η σύγκριση τους με ομοειδή νοσοκομεία της Περιφέρειας Κρήτης είναι πολύ χαρακτηριστικές), γεγονός που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση τόσο των γιατρών και των εργαζομένων που πασχίζουν χρόνια τώρα κάτω από αντίξοες συνθήκες για το καλύτερο, όσο και της τοπικής κοινωνίας που διεκδικεί την αναβάθμιση των ελλειμματικών υπηρεσιών υγείας του Νομού και τη στήριξη της δημόσιας περίθαλψης.

Ερωτάται λοιπόν ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να επανεξετάσει το νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με βάση τις προτάσεις των θεσμικών οργάνων του Ιδρύματος και να διασφαλίσει με κάθε τρόπο τη σημερινή λειτουργία, τις θέσεις εργασίας του προσωπικού και τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες ενός Νομού που δεν διαθέτει καμιά άλλη νοσηλευτική μονάδα;

2. Θεωρεί ότι με αυτή την αυθαίρετη και ισοπεδωτική περικοπή κλινικών και τμημάτων στα νοσοκομεία όλης της χώρας, χωρίς ένα σύγχρονο Χάρτη των επιδημιολογικά τεκμηριωμένων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού, παραβλέποντας την ίδια την πραγματικότητα και τις αυξανόμενες ανάγκες λόγω της κρίσης, προάγεται ο εξορθολογισμός και η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ;”

Ο ερωτών βουλευτής
Ξανθός Ανδρέας