ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Εurogroup: Τα «όπλα» που έδωσε στην Ελλάδα για να πολεμήσει τον κορονοϊό

Παρά τους δραματικούς τόνους των ηγετών, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης περιορίστηκαν σε έγκριση της πρότασης της Κομισιόν για μέγιστη ευελιξία στο Σύμφωνο. Έκτακτο πακέτο ενισχύσεων 37 δις. «Εφεδρεία» τα 410 δισ. του ESM.

Σε κινούμενη άμμο βαδίζει η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού. Αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις ηγετών, υπουργών, διαγγέλματα σε δραματικό τόνο του Εμ. Μακρόν και της Φον ντερ Λάιεν και μια σειρά από δηλώσεις με στόχο τον καθησυχασμό των πολιτών και των επιχειρήσεων. Σήμερα αναμένεται νέα τηλεδιάσκεψη σε επίπεδο κορυφής.

Το Παρίσι καταδικάζει τη λήψη μονομερών μέτρων από ορισμένα κράτη-μέλη, ανακοινώνει μέτρα που αφορούν τόσο το εσωτερικό της χώρας (αναβολή του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών) όσο και τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απευθύνει έκκληση για «ευρωπαϊκό συντονισμό», η Γερμανία αποφάσισε την πραγματοποίηση ελέγχων στα σύνορα με 5 χώρες.

Τα χρηματιστήρια καταρρέουν παντού και ο Γάλλος επίτροπος Τιερί Μπρετόν (εσωτερική αγορά) προβλέπει ύφεση το 2020 για την Ε.Ε. 2%-2,5%. Ολα αυτά ενώ αναμένεται εμβόλιο για τον κορονοϊό μετά από μήνες.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη των υπουργών της ευρωζώνης κατέληξε σε έγκριση των προτάσεων της Επιτροπής (ευελιξία στο γερμανικής έμπνευσης Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης με τη χρήση της ρήτρας περί «εξαιρετικών περιστάσεων, χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και χρηματοδοτήσεις ύψους 37 δισ. ευρώ.).

Κάθε χώρα γνωστοποίησε τα προβλήματά της και τις ανάγκες των τομέων που πλήττονται από τον κορονοϊό. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ακούστηκαν μια σειρά από ιδέες, όπως η χορήγηση υπό τη μορφή δανείων ενός ποσού 410 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), του οποίου ηγείται ο κατ’ εξοχήν άνθρωπος του Βερολίνου, ο Γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο πρόεδρος της ευρωζώνης, Μ. Σεντένο, παρομοίασε την κατάσταση με «πόλεμο». Το ίδιο είπε και ο Εμ. Μακρόν: «Είμαστε σε πόλεμο». Στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος των εργασιών, πάντα μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Μ. Σεντένο έδωσε έμφαση στην ανάγκη συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών και υποσχέθηκε πόρους ίσους με το 1% του ΑΕΠ της Ε.Ε. στη δράση κατά της πανδημίας. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ επιβεβαίωσε έμμεσα το δημοσίευμα του Reuters, γενικά και αόριστα.

Ως προς την Ελλάδα, με αφορμή την ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης, ο Κ. Ρέγκλινγκ χαρακτήρισε θετικά τα αποτελέσματα των προσπαθειών της λέγοντας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται βοήθεια», διότι πέρασε μία μεγάλη κρίση και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία δεύτερη λόγω κορονοϊού.

Τέλος στο πλεόνασμα του 3,5%

«Η δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ δεν ισχύει φέτος για την Ελλάδα». Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, αναφερόμενος στην απόφαση που έλαβε χθες το Eurogroup για ενεργοποίηση της ρήτρας ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας και για την περίπτωση της Ελλάδας, που ακολουθεί πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας.

Αυτό σημαίνει:

  • Η μείωση των εσόδων και η ενίσχυση των παροχών για την απασχόληση εξαιτίας της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας θα ληφθούν υπόψη για όλα τα κράτη-μέλη στους δημοσιονομικούς κανόνες, τους στόχους και τις απαιτήσεις μειώνοντάς τους. Συνεπώς, δεν υφίσταται φέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για την Ελλάδα.
  • Οι επιπτώσεις των προσωρινών δημοσιονομικών μέτρων θα εξαιρεθούν από την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες.
  • Τα κράτη-μέλη μπορούν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του τεράστιου προβλήματος, προχωρώντας μεταξύ άλλων στη λήψη δημοσιονομικών – κυρίως φορολογικών – μέτρων για την ενίσχυση επιχειρήσεων σε περιοχές και κλάδους που πλήττονται, με ιδιαίτερη έμφαση στις μεταφορές και τον τουρισμό, την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων, τη λήψη μέτρων για τη στήριξη της απασχόλησης, την επέκταση των παροχών ασθενείας και των επιδομάτων ανεργίας.