Μια μεγάλη γιορτή ετοιμάζει και φέτος ο Δήμος Αμαρίου Ρεθύμνης, ένας από τους μικρούς ορεινούς Δήμους της Κρήτης, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους των μικρών χωριών του. Το 9ο Amari Green Festival, που θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 22 Ιουλίου 2024, περιλαμβάνει ένα πλούσιο πρόγραμμα 49 εκδηλώσεων που προάγει την πολιτιστική κληρονομιά, την κυκλική οικονομία και την αειφόρο ανάπτυξη.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν πεζοπορικές διαδρομές, ενημερωτικές ομιλίες, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια κατασκευής παραδοσιακής κούκλας και πηλού, εκθέσεις, προβολές ταινιών και πρωταθλήματος 5Χ5 μεταξύ των χωριών. Μια από τις κεντρικές θεματικές του φεστιβάλ είναι ο κρητικός γάμος, με πολλές εκδηλώσεις αφιερωμένες στα έθιμα και τις παραδόσεις του.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Δήμο Αμαρίου με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου και με την υποστήριξη της ΑΜΑΡΙ ΜΑΕ – ΟΤΑ, του ΙΔΑΙΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ, του Γεωπάρκου Ψηλορείτη UNESCO, τη ΔΗΩ, το ΕΛΜΕΠΑ, την ΕΣΕΕ, τον Οργανισμό «Χαμόγελο του Παιδιού» και με τη συνεργασία των Πολιτιστικών Συλλόγων των χωριών Αγίου Ιωάννη, Κουρουτών, Αποστόλων, Γερακαρίου, Φουρφουρά, Μεσσονησίων, Άνω Μέρους, Λοχριάς, Βολιώνων, Βισταγής, Νίθαυρης, Θρόνους, Αποδούλου, Πλατάνου και Πατσού.
Σε όλες τις εκδηλώσεις και τα δρώμενα του φεστιβάλ υπάρχει ελεύθερη είσοδος.
Σάββατο 20 Ιουλίου 2024
08:00 – 12:00: Πεζοπορικές διαδρομές στη Φύση, τον Πολιτισμό και την Ιστορία μας!
· ΛΟΧΡΙΑ: Δεύτερη πεζοπορική διαδρομή – ανάβαση στον Κάρταλο με απεριόριστη θέμα στον κάμπο και τον κόλπο της Μεσσαράς και τη νοτιοανατολική πλευρά του Ψηλορείτη!
· ΦΟΥΡΦΟΥΡΑΣ: Τρίτη πεζοπορική διαδρομή – ανάβαση στην Ώχρα.
09:00 – 12:00: Άγιος Ιωάννης: Με πολύ κέφι και μεράκι πλάθουμε και φουρνίζουμε το ψωμί του γάμου σε παραδοσιακό ξυλόφουρνο σκορπίζοντας μυρωδιές και ξυπνώντας αναμνήσεις μιας αλλοτινής εποχής! Μία πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Ιωάννη «Ο Κυμινάρης».
18:00 – 20:00: Περιβάλλον χώρος Θεάτρου Αποστόλων: «Εργαστήριο κατασκευής παραδοσιακής κούκλας (κουτσούνας)». Ένα δημιουργικό ταξίδι στην ιστορία της Ελληνικής παραδοσιακής κούκλας, στην τεχνική και την εξέλιξή της. Ένα εργαστήριο για μικρούς και μεγάλους. Ελάτε να φτιάξετε το δικό σας χειροποίητο παιχνίδι, ράβοντας, κεντώντας και ζωγραφίζοντας όπως παλιά. Επιμέλεια: Κατερίνα Γιαβρίδη, εικαστικός – εκπαιδευτικός.
Πλατεία Πολιτιστικού Συλλόγου Αποστόλων:
· 19:00 – 19:30: Ομιλία με θέμα «Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη: Επιχειρηματικές ευκαιρίες στην τοπική ανάπτυξη». Εισηγητής: Μανιούδης Μανώλης, Οικονομικός Αναλυτής – PhD & PostDoc, στέλεχος του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ
· 19:30 – 19:45: «Αφουγκράσου μου κυρά μου, άκου την παραγγελιά μου: Οικογένεια και κοινωνία στα τραγούδια και τις ευχές του Γάμου». Εισηγητής: Θεόδωρος Ρηγινιώτης
· 19:45 – 20:00: «Το ντύσιμο και ο στολισμός της νύφης». Εισηγήτρια: Ασπασία Κοκολογιάννη, εκπαιδευτικός – ερευνήτρια
· 20:00 – 20:15: «Όλα μας ξανάστροφα κι ο γάμος την Τετάρτη». Εισηγήτρια: Αναστασία Πλατυρράχου, Επιμελήτρια Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνου. Το συντονισμό έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρουτών.
21:00: Δημοτικό Θέατρο Αποστόλων: ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ με χορό «Σ’ όσους γάμους κι αν επήγα: Μουσικές της Ελλάδος». Μία μουσικοχορευτική γιορτή με αφορμή το γάμο και τα ποικίλα έθιμα του ανά την επικράτεια, μέσα από τραγούδια και χορούς από την Κρήτη, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και το Αιγαίο που αναδεικνύουν την πλούσια ελληνική μουσική παράδοση!
Την εκδήλωση θα πλαισιώνουν χορευτικά συγκροτήματα από τις προαναφερόμενες περιοχές!!!
Μανώλης Μπουνταλάκης: κρητική λύρα – πολίτικη λύρα – λύρα Θράκης,
Βαγγέλης Μαμαλάκης: κρητικό λαούτο – στεριανό λαούτο, Αθηνά Συσκάκη:
βιολί, Βαγγέλης Παππάς: κλαρίνο, Κώστας Κονταξάκης: κρητικό λαούτο, Γιώργος
Γεωργίου: νταούλι – μπεντίρ – τουμπελέκι – τουμπάκι
Μουσικοχορευτικός σύλλογος Ακρήτες – χορευτές και χορεύτριες του Λύκειου Ελληνίδων.