Loading Events

« All Events

Έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: “to know us better” με θέμα την αυτοφωτογράφιση

22 Ιουλίου

Δωρεάν

Τα Μαθήματα Φωτογραφίας Ρεθύμνου παρουσιάζουν την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: “to know us better” η οποία έχει σαν θέμα την αυτοφωτογράφιση.

Η έκθεση θα γίνει στην εξωτερική πλευρά του δημοτικού κήπου Ρεθύμνου και η διάρκεια της θα είναι από 27-6 έως 28-7.

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη 27-6-2024 στις 20:00

Ο επιμελητής της έκθεσης Μανώλης Καραταράκης στο σημείωμα του για την έκθεση αναφέρει:

Τον πίνακα η «Αυτοπροσωπογραφία στα 28» του Άλμπρεχτ Ντύρερ από το έτος 1500 θεωρούν οι ιστορικοί της Τέχνης την αρχή του αυτοπορτραίτου στη ζωγραφική. Η φωτογραφία μας έδωσε το πρώτο αυτοπορτραίτο το Νοέμβρη του 1839 και θεωρείται ότι ανήκει στον Robert Cornelius. Στις μέρες μας κυριαρχεί η μαζική παραγωγή αυτοφωτογραφίσεων με την μορφή των selfie, όμως υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις με την αυτοπροσωπογραφία.

Η selfie κατά κύριο λόγο έχει χρονικό και τοπικό προσδιορισμό, γίνεται αυθόρμητα και πρόθεση έχει, να προβάλει την όμορφη και τακτοποιημένη εικόνα του δημιουργού της και συχνά εξιδανικευμένη εικόνα του δημιουργού της, κίνητρο για την παραγωγή της ο διαμοιρασμός στα social.

Σε αντίθεση η αυτοπροσωπογραφία στερείται χρόνου και τόπου, ακόμα πίσω από την δημιουργία της υπάρχει μια ιδέα και μια ενδοσκόπηση του καλλιτέχνη, το ζητούµενο είναι, όπως γράφει ο Baudelaire, να απεικονίσουµε «ό,τι σε πρώτη φάση είναι ορατό και στη συνέχεια να µαντέψουµε και να αποκαλύψουµε ό,τι είναι κρυµµένο κάτω από το πρόσωπο». Με την πρόθεση αυτή οι δημιουργοί στην παρούσα έκθεση, μας παραθέτουν τις δημιουργίες τους, επισημαίνοντας ότι “άλλο η εικόνα µας και άλλο αυτό που είµαστε”.

Στη έκθεση εκθέτουν οι: Αλεξάνδρα Manston, Αμαλία Τρουλλινού, Αννή Στεφανάκη, Αντώνης Κασσωτάκης, Βούλα Φιλιππάκη, Γιάννης Σταυρακάκης, Δέσποινα Ζωγραφάκη,Δέσποινα Μαλλιαρού, Δέσποινα Πλαζομίτη, ΕλβίραΤάτση, Ελένη Περπιράκη, Έφη Λεμπέση, Ιζαμπέλλα Παπαδάκη, Ιωάννα Καλούδη, Ιωάννα Χόμπη, Κατερίνα Μαραβελάκη, Λίτσα Μουρτζανού, Μανούσος Σαριδάκης, Μανώλης Λιουδάκης, Μαρία Ανδρουλιδάκη, Μαρία Μακρυδάκη, Μαρία Φωτάκη, Μαριαλένα Πανταζίδου, Μελίντα Χρηστέλλη, Παντελής Αλεβυζάκης, Πέτρος Βασιλακάκης, Σοφία Φινδριλή, Τίνα Ογκουμπουίκε, Φωτεινή Κουγλέρη, Χρυσούλα Δημητρακάκη

Venue

Δημοτικός Κήπος Ρεθύμνου
Ηγουμένου Γαβριήλ
ΡΕΘΥΜΝΟ, Ρεθύμνης 74132 Greece
+ Google Map