Η πρόσβαση σε ορισμένα μέρη θα μπορούσε στο μέλλον να εξαρτηθεί από τον εμβολιασμό, όπως σκέφτονται οι διοργανωτές εκδηλώσεων στην Ελβετία. Αυτό το μέτρο θα επέτρεπε το επαναλειτουργία των φεστιβάλ και των παραστάσεων. Όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, η Ελβετία δεν έχει καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό.
Όπως αναφέρει το euronews, η ελβετική ομοσπονδία ποδοσφαίρου σκέφτεται επίσης τις συνέπειες ενός τέτοιου μέτρου, ακόμη και αν, όπως λένε αρκετοί,το μέτρο θα εγείρει «ηθικά ζητήματα».
Στη Γαλλία, ο πρώην υποψήφιος για προεδρία και πρώην υπουργός Φρανσουά Μπαϊρού δήλωσε ότι είναι υπέρ της ιδέας ενός «διαβατηρίου εμβολίων», το οποίο θα επέτρεπε την πρόσβαση σε ορισμένα μέρη.
Το μέτρο ωστόσο θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί νόμιμα, σύμφωνα με τη Γαλλική Ένωση διοργανωτών εμπορικων εκθέσεων. Ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός, οπότε θα υπήρχαν στιγμές που οι πελάτες θα έρθουν σε εκδηλώσεις και ο διοργανωτής θα δυσκολευόταν να τους αρνηθεί την πρόσβαση, επειδή δεν υπάρχει νομική απαίτηση για τον εμβολιασμό του πελάτη, επομένως έχουμε ένα νομικό πρόβλημα που δεν είναι εύκολο να λυθεί και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διακρίσεις εις βάρος ορισμένων συμμετεχόντων», λέει ο Φρεντερίκ Πιτρού,γενικός διευθυντής της Γαλλικής Ενωσης διοργανωτών εκδηλώσεων.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην καταστήσει υποχρεωτικό το εμβόλιο στη Γαλλία, αλλά ήδη την περασμένη εβδομάδα ένα νομοσχέδιο που στοχεύει στην προετοιμασία μελλοντικών κρίσεων υγείας αφήνει κάποιες αμφιβολίες.
Ένα άρθρο του νομοσχεδίου ανέφερε την πραγματοποίηση κυκλοφορίας ανθρώπων, την πρόσβαση σε μεταφορές ή σε ορισμένα μέρη, υπό την προϋπόθεση να ελεγχθούν και να έχουν αρνητικό τεστ ή να εμβολιαστούν. Ωστόσο, ο Γάλλος Υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν διαβεβαίωσε ότι αυτό δεν θα ισχύει για την τρέχουσα κρίση και η συζητηση του νομοσχεδίου αναβλήθηκε. Την ίδια ώρα, η απροθυμία των Γάλλων για εμβόλια κατά της Covid-19 έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.