30 Ιουλίου 2021 έως 15 Αυγούστου – Ανώγεια
Το «Φεστιβάλ Κρήτης» παρουσιάζει την έκθεση σύγχρονη τέχνης «Λαβύρινθος Χώρα». Η έκθεση αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση της λειτουργίας του χώρου των Μιτάτων, με τριήμερο εκδηλώσεων 30,31/7 & 1/8 και πραγματοποιείται με τη διοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και με την στήριξη του Δήμου Ανωγείων και της ΚΟΙΝΣΕΠ «Ν-Ιδαία Συνεργασία».
Ώρες λειτουργίας: 19.30 – 22.00
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το ηχητικό ντοκουμέντο για το έργο “Morning Cheryl fuck offTime Warps – Λαβύρινθος Χώρα”, αποτελεί ένα από τα πολλά αποτελέσματα ηχοποίησης που μπορούμε να εφαρμόσουμε μέσα από τη χρήση συγκεκριμένων παραμέτρων των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος και όχι μόνο. Ο ήχος είναι δυνητικά ένας αποτελεσματικός τρόπος ανάλυσης επιστημονικών δεδομένων ώστε να ερμηνεύονται ταυτόχρονα ηχητικά στρώματα και να εντοπίζονται οι διακυμάνσεις των δεδομένων αυτών.
“Μιτάτο” σημαίνει στα Λατινικά στρατιωτικό κατάλυμα. Οι αρχαιολόγοι αναφέρονται σε αυτά με τον όρο “θολωτές κατασκευές”, συνδέοντάς τα με μινωικούς τάφους. Η έλλειψη πλάγιων όψεων στο σχήμα τους εκφράζει το αντίθετο της ιεράρχησης. Ο Λαβύρινθος ως ο κατεξοχήν “Μη – Τόπος”, εμφανίζεται, όταν η γλώσσα γίνεται αντικείμενο περιπλάνησης και αποτελεί πεδίο σύγκρουσης, του ανθρωπισμού με το τερατώδες. Δεν σχεδιάζεται μόνο μία εγκατάσταση στο χώρο, αλλά η εμπειρία του υποκειμένου μέσα σε αυτό, δηλαδή ο χρόνος του. Ο χρόνος του υποκειμένου ο οποίος έρχεται σε ρήξη με τον χρόνο του μιτάτου εσωτερικά. Επομένως, ανακατασκευάζουμε το χρόνο του. Ο χρόνος που μέχρι πρότινος έρεε συνεχόμενα, σταματά και ξαναρχίζει με διαφορετικό ρυθμό. Σήμερα, ο χώρος είναι εξαρτημένος από τον χρόνο και ο αρχιτέκτονας – ο εικαστικός – ο ποιητής, μπορεί να ελέγξει μόνο τον χρόνο.
Πληροφορίες Έκθεσης:
Εγκατάσταση & Ηχοτοπίο του εικαστικού Δημήτρη Λάμπρου με επιμέλεια έκθεσης της Dr. Φαίη Τζανετουλάτου.
Ηχοποίηση (Sonification) Πλανητικών Χαρακτηριστικών Voyager-2 PWS Volume 2001 Version 2 and Juno Waves Mission
Λίγα λόγια το Φεστιβάλ Κρήτης:
Η Περιφέρεια Κρήτης για πρώτη φορά οργανώνει το «Φεστιβάλ Κρήτης», με άξονα τους αρχαιολογικούς χώρους, τους ιστορικούς τόπους και τα πολιτιστικά της μνημεία, από την μια έως την άλλη άκρη του νησιού.
Το Φεστιβάλ Κρήτης τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, την στήριξη δήμων και των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στον αρχαιολογικό χώρο της Κάτω Ζάκρου, στην Ιερά Μονή Παναγίας Γκουβερνιώτισσας, στην προβλήτα του μικρού λιμένα απέναντι από το φρούριο Κούλε στο Ηράκλειο, στο «τόπο του βοσκού» στα Ανώγεια, στο θέατρο Φουρνί στις Αρχάνες, στο αρχαιολογικό μουσείο Ηρακλείου, στον αρχαιολογικό χώρο Μαλίων «Μινωικό Ανάκτορο», στον αρχαιολογικό χώρο Γόρτυνας, στο Υστερομινωικό νεκροταφείο Αρμένων στο Ρέθυμνο, στο Φρούριο Κούλε στην Άπτερα Χανίων, στο Ενετικό Φρούριο Φιρκά στα Χανιά και στα Ενετικά Τείχη Ηρακλείου στο κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης».
Πληροφορίες για το πρόγραμμα του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΡΗΤΗΣ στο link της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Κρήτης: https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/actions/politismos/festival/
Σε όλες τις εκδηλώσεις θα εφαρμόζονται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19. Συνίσταται η έγκαιρη προσέλευση στις εκδηλώσεις για την αποφυγή καθυστερήσεων καθώς και συνωστισμού.
(1 έως 1,5 ώρα πριν την έναρξη τους)