«Υπάρχει ελπίδα για τη χώρα. Ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί η χώρα» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά από το Ρέθυμνο, όπου βρίσκεται από το μεσημέρι για να εγκαινιάσει απόψε τα νέα γραφεία του κόμματος της.
Η κα Γεννηματά, συνοδευόμενη από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τον βουλευτή Ηρακλείου Βασίλη Κεγκέρογλου, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Κέντρου Φυσική Πλάσματος και Λέιζερ του ΤΕΙ Κρήτης στο Ρέθυμνο, όπου ενημερώθηκε για το ερευνητικό έργο των επιστημόνων σχετικά με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα HIPER (που αφορά πυρηνική σύντηξη ταχείας ανάφλεξης με χρήση λέιζερ) και τη συνεργασία τους με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμμετέχουν σ’ αυτό.
«Βρεθήκαμε στο Ρέθυμνο, πόλη των γραμμάτων και των τεχνών, διότι θέλουμε να δούμε αυτή τη διαφορετική Ελλάδα. Την Ελλάδα της καινοτομίας, της εκπαίδευσης, της γνώσης, της έρευνας, την Ελλάδα που δημιουργεί. Σε πείσμα των καιρών σέβεται την ιστορία της και προετοιμάζεται για το μέλλον. Γι’ αυτή την Ελλάδα αξίζει να δουλέψουμε. Αξίζει να κάνουμε όνειρα ξανά, με αυτοπεποίθηση αλλά και αισιοδοξία. Προσωπικά πιστεύω πως θα πετύχουμε, διότι μπορούμε να πετύχουμε και γι’ αυτό το διάστημα η Δημοκρατική Συμπαράταξη επεξεργάζεται το σχέδιο “Ελλάδα”, που απαντά ακριβώς στην ανάγκη για ανάπτυξη, νέο παραγωγικό μοντέλο, ώστε να μπορέσουμε να φύγουμε από τα μνημόνια και την κρίση με ασφάλεια, μέσα στην Ευρωζώνη και να ξανά αισθανθούμε οι Έλληνες εθνικά υπερήφανοι», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Νεκτάριο Παπαδογιάννης και ο διευθυντής του Κέντρου Μιχάλης Ταταράκης εξήγησαν στην κα Γεννηματά το στόχο των ερευνών τους, ενώ της πρόβαλαν και σχετικό ντοκιμαντέρ στο οποίο καταγράφεται η πρόοδος της επιστήμης και της έρευνας στον τομέα των λέιζερ και τα αποτελέσματα της σύντηξης για την ενέργεια, την υγεία, αλλά και τις προκλήσεις του μέλλοντος και του πεδίου γνώσης σε ένα ευρύ φάσμα επιστημών και τεχνολογίας.
Στη συνέχεια η κα Γεννηματά βρέθηκε στο Κέντρο Μελέτης και Έρευνας της Ιστορίας της Εκπαίδευσης και του Διδασκαλικού Επαγγέλματος, όπου ξεναγήθηκε στην ιστορία των σχολικών τάξεων, των συνθηκών εκπαίδευσης από τις αρχές του αιώνα και διαπίστωσε το έργο που γίνεται στο κέντρο σχετικά με τη συγκέντρωση, ταξινόμηση, συντήρηση, μελέτη και έκθεση ενός διαρκώς εμπλουτιζόμενου αρχειακού υλικού και τεκμηρίων του συνόλου της ιστορίας των ελληνικών δημόσιων σχολείων.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δώρισε στο Κέντρο ένα μαθητολόγιο του 1930 από τη συλλογή ενός Ρεθεμνιώτη, ενώ ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνης Χουρδάκης ζήτησε από την κα Γεννηματά να γράψει το όνομα της στην πλάκα γραφής με κιμωλία. Το Κέντρο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προσωπικά αντικείμενα εκπαιδευτικών, βιβλία, σημειώσεις, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό από τη ζωή της παγκοσμίου φήμης ακαδημαϊκού Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, καθώς επίσης και τα αρχεία του παλιού διδασκαλείου της Κρήτης και της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ηρακλείου.
Το απόγευμα η τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ παραθέτει γεύμα στην κα Γεννηματά, η οποία παράλληλα έχει συνάντηση με τοπικά στελέχη.