ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά σε Γλυφάδα – Βούλα: Μαίνεται το μέτωπο προς Βάρη – Εκκενώνονται οικισμοί και τα Παιδικά Χωριά SOS

Η φωτιά, που εκδηλώθηκε στην Άνω Γλύφάδα και επεκτάθηκε στην Άνω Βούλα, κατευθύνεται προς την Βάρη. Προληπτική απομάκρυνση των παιδιών από το παιδικό χωριό SOS στην Βάρη και το γηροκομείο με πρωτοβουλία του Δημάρχου.

Βελτιωμένη αλλά με διάσπαρτες και ενεργές πολλές εστίες παραμένει η φωτιά που μαίνεται από νωρίτερα το μεσημέρι του Σαββάτου (04/06) στον Υμηττό, στα Νότια Προάστια, καθώς οι άνεμοι, το εύρος του πύρινου μετώπου, η καύσιμη ύλη που πλέον δεν είναι θάμνοι αλλά πευκόφυτο δάσος, προκαλούν αναζωπυρώσεις με το μέτωπο να κινείται πλέον προς την Βάρη.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, η ένταση των ανέμων έχει πέσει αισθητά και το έχουν εκμεταλλευτεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ώστε να επικεντρωθούν στα δύο πλέον ενεργά μέτωπα προς την κορυφή του Υμηττού ανάμεσα σε Βούλα και Βάρη. Η φωτιά δεν θεωρούν ότι θα περάσει την πλαγιά προς Βάρη και επικεντρώνουν όλες τις δυνάμεις τους να την ανακόψουν εκεί, καθώς έχει απομακρυνθεί παράλληλα ο κίνδυνος από το αστικό περιβάλλον της Άνω Βούλας.

Στην περιοχή ανάμεσα σε Βούλα και Βάρη έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων επί της οδού Λαμπτρών από το ύψος της Λ. Ευελπίδων και επί της οδού Νυμφών από το ύψος της συμβολής της με την οδό Λαμπτρών έως το ύψος της συμβολής της με οδό Α. Παπανδρέου.

Εντελώς προληπτικά και με πρωτοβουλία του Δημάρχου της περιοχής εκκενώθηκε το παιδικό χωριό SOS στην Βάρη και το γηροκομείο. Από το ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε ένας πυροσβέστης από την φωτιά στην Βούλα με αναπνευστικά προβλήματα στο 251 ΓΝΑ και προληπτικά τέσσερις ηλικιωμένοι κατάκοιτοι από τα σπίτια τους στο Ασκληπιείο Νοσοκομείο, όχι λόγω προβλημάτων αλλά για την προστασία και την φροντίδα τους.

Η φωτιά επεκτάθηκε στην Άνω Βούλα και με μεγάλη ταχύτητα εξαπλώθηκε μέσα στο αστικό περιβάλλον και οι φλόγες κατέστρεψαν αυτοκίνητα, σπίτια και αυλές στην περιοχή του Πανοράματος, χωρίς να υπάρχει ακόμη ακριβής αριθμός.

Όπως ανέφερε κατά την επίσημη ενημέρωση, ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής Επιπυραγός Γιάννης Αρτοποιός, μαζί με τις μεγάλες ενισχύσεις της Πυροσβεστικής που έχουν αποσταλεί, επιχειρούν πλέον 102 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 30 οχήματα. Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται ήδη με οχήματα, πεζοπόρα τμήματα και πυροσβέστες από Πελοπόννησο, Δυτική και Στερεά Ελλάδα. Από αέρος επιχειρούν περιοδικά και μέχρι το τελευταίο φως, 6 αεροσκάφη, 5 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Επίσης κινητοποιήθηκε ένα ελικόπτερο του Στρατού. Από την Αστυνομία διατέθηκαν 250 αστυνομικοί με 25 μοτοσικλέτες και 10 περιπολικά οχήματα.

Πρόσθετα, συνδράμουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και υδροφόρα οχήματα ΟΤΑ. Στο σημείο έχει μεταβεί και ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Σε μερική επιφυλακή έχουν τεθεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στις Περιφέρειες Αττικής, Πελοποννήσου, Δυτικής και Στερεάς Ελλάδας. Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 61 δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα και στο αρχικό τους στάδιο.

Η Πολιτική Προστασία μετά από εισηγήσεις της Πυροσβεστικής ενεργοποίησε στις 16:20 το «112» και κάλεσε τους κατοίκους να εκκενώσουν την Άνω Βούλα και να κατευθυνθούν άμεσα προς την Πλατεία Άλσους.

Η φωτιά ξέσπασε αρχικά σε έκταση με ξηρά χόρτα, στο τέρμα της οδού Μετσόβου, στην περιοχή Πουρνάρι, στην Άνω Γλυφάδα και σύντομα εξαπλώθηκε προς το βουνό και την Άνω Βούλα. Εξαιτίας αναφορών που υπάρχουν ότι πιθανόν η φωτιά ξέσπασε από υποσταθμό της ΔΕΗ, στο σημείο έχει μεταβεί και κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) για την διερεύνηση των αιτιών.

Στην περιοχή γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας στην Άνω Γλυφάδα, στην συμβολή των οδών Μακεδονομάχων και Ηροδότου και έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Υμηττού από το ύψος της οδού Απόλλωνος στο ρεύμα με κατεύθυνση προς την θέση «κρεμασμένος λαγός», καθώς επίσης στο Πανόραμα Βούλας στη συμβολή των οδών Τροίας και Πριάμο, Έκτορος και Πατρόκλου, Θεσσαλίας και Αρματωλών.

Πρόσθετα έχει διακοπεί η κυκλοφορία επί της οδού Υμηττού, στην συμβολή με τις οδούς Λεωνίδου και Θεσπιέων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό, επί της οδού Προόδου από το ύψος της συμβολής της με την Βουλιαγμένης στο ρεύμα προς το βουνό, επί της οδού Πειραιώς από την συμβολή της με την Βουλιαγμένης επί στο ρεύμα προς το βουνό, επί της οδού Δερβενακίων από το ύψος της συμβολής της με την οδό Γούναρη, επί της οδού Ζακύνθου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Δημητσάνας, επί της οδού Κυδωνίων από το ύψος της συμβολής της με την Βουλιαγμένης επί της συμβολής των οδών Παρνασσού και Κατσαντώνη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το βουνό.

Απεγκλωβίστηκαν από αστυνομικούς 19 άτομα και δύο ζώα

Η Ελληνική Αστυνομία συμμετέχει στον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό και συνδράμει ενεργά με ανθρώπινο δυναμικό και μέσα, στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα, σε περιοχές της Νοτιοανατολικής Αττικής (Άνω Γλυφάδα και Βούλα).

Ειδικότερα, παρέχεται ουσιαστική συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που ενεργούν για την κατάσβεση των πυρκαγιών, με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις – κατά περίπτωση – απαγορεύσεις, διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας, προληπτική εκκένωση περιοχών, απεγκλωβισμό ατόμων και ζώων. Παράλληλα, ενεργούν για τη διασφάλιση της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής.

Πιο αναλυτικά, διατίθενται πάνω από 150 αστυνομικοί και 48 οχήματα (αυτοκίνητα και μηχανές), που μέχρι στιγμής, ανταποκρίθηκαν σε δεκάδες κλήσεις του Κέντρου Άμεσης Δράσης και συνδράμουν στην προληπτική εκκένωση οικισμών και σε τουλάχιστον 19 απεγκλωβισμούς ατόμων και 2 ζώων.

Επιπρόσθετα, ειδικό όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται στην πλατεία Αγίου Νεκταρίου στο Πανόραμα, παρέχοντας στους πολίτες νερό και τρόφιμα. Η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει να βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα και επιφυλακή για την παροχή συνδρομής και υποστήριξης στο έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στον Κουβαρά

Την ίδια ώρα τέθηκε υπό μερικό έλεγχο η νέα φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα, σε έκταση με πουρνάρια και χαμηλή βλάστηση, επί της οδού Ομήρου, στην περιοχή Πέτα Σαρωνικού, στον Κουβαρά.

Στο σημείο δεν απειλήθηκαν σπίτια όμως. Επί τόπου παραμένουν και επιχειρούν μέχρι την πλήρη κατάσβεση της φωτιάς, 30 άντρες της Πυροσβεστικής με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, με 10 οχήματα και δύο ελικόπτερα.

Στην περιοχή έχει διακοπεί προσωρινά η κυκλοφορία επί της οδού Ομήρου από το ύψος της συμβολής της με την Λ. Σουνίου, επί της Λ. Σουνίου από το ύψος της συμβολής της με την Λ. Λαυρίου και επί της Λ. Σουνίου από το ύψος της συμβολής της με την Λ. Κουβαρά.