ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Φόβος για κλιμάκωση των επιθέσεων στη Γάζα – Με σφοδρότητα συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί

Εντείνεται ο φόβος για κλιμάκωση των επιθέσεων στη Γάζα, ιδιαίτερα μετά την πρώτη συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όπου δέχτηκε και ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, ενώ οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με σφοδρότητα στη Γάζα.

Στις δηλώσεις που πραγματοποίησε είπε ότι “εγκρίναμε ομόφωνα τη διεύρυνση της χερσαίας εισβολής” και πρόσθεσε: “Ο στόχος μας είναι μοναδικός: να νικήσουμε τον δολοφονικό εχθρό. Δηλώσαμε “ποτέ ξανά” και επαναλαμβάνουμε: “ποτέ ξανά, τώρα”. Η καρδιά μου πονάει καθώς συναντήθηκα με τις οικογένειες των ομήρων. Τους διαβεβαίωσα ότι θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να φέρουμε τους αγαπημένους τους στο σπίτι. Η αιχμαλωσία τους αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας”.

Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι “όσοι κατηγορούν τις IDF για εγκλήματα πολέμου είναι υποκριτές. Καλώ τους αμάχους στη Γάζα να απομακρυνθούν προς τη νότια Λωρίδα της Γάζας… Ο εχθρός χρησιμοποιεί κυνικά τα νοσοκομεία ως καταφύγια… Το Ισραήλ δίνει μια μάχη για την ανθρωπότητα εναντίον βαρβάρων”.

“Από την έναρξη αυτού του πολέμου, έχουμε οικοδομήσει ευρείες συνεργασίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Γαλλίας και πολλών άλλων ευρωπαϊκών εθνών. Έχουν εκφράσει όχι μόνο την υποστήριξή τους, αλλά και την έντονη επιθυμία τους για τη νίκη μας”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

“Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, εξαπολύσαμε μαζικές αεροπορικές επιδρομές που επέφεραν σοβαρό πλήγμα στον εχθρό. Εξολοθρεύσαμε πολλούς τρομοκράτες. Ωστόσο, βρισκόμαστε μόνο στην αρχή. Η μάχη εντός της Λωρίδας της Γάζας θα είναι δύσκολη και μακρά- αυτός είναι ο δεύτερος πόλεμος της ανεξαρτησίας μας”, δήλωσε ο Νετανιάχου. “Αυτή είναι η αποστολή της ζωής μου”, κατέληξε.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις συνθήκες που επέτρεψαν την επίθεση της Χαμάς, ο Νετανιάχου αρνήθηκε να αναλάβει την ευθύνη: “Μετά το τέλος του πολέμου θα απαντήσουμε όλοι σε κάθε ερώτηση. Τώρα, η αποστολή μου είναι να σώσω τη χώρα” είπε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε εάν οι επαφές για την απελευθέρωση των ομήρων θα συνεχιστούν μολονότι ξεκίνησε η «δεύτερη φάση» του πολέμου, όπως είπε ο ίδιος, ο Νετανιάχου απάντησε λακωνικά: «Ναι».

Η ιδέα της ανταλλαγής των ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους συζητήθηκε στο πολεμικό συμβούλιο, εξήγησε, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις. Όπως είπε, η αποκάλυψη περισσότερων λεπτομερειών για το θέμα αυτό θα ήταν «αντιπαραγωγική».

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε «υπαρξιακή πρόκληση» για το Ισραήλ τη νίκη επί της Χαμάς, την οποία κατηγόρησε για άλλη μία φορά ότι χρησιμοποιεί τα νοσοκομεία της Γάζας ως «κέντρα διοίκησης».

Αναφερόμενος στο Ιράν, σημείωσε ότι δεν μπορεί να πει ότι αναμίχθηκε στον σχεδιασμό των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος, όμως είπε η Τεχεράνη «χρηματοδοτεί τη Χαμάς», εξηγώντας ότι «το 90% του στρατιωτικού προϋπολογισμού της Χαμάς προέρχεται από το Ιράν».

Υπενθυμίζεται ότι ο Νετανιάχου δέχθηκε ερωτήσεις από τα μέσα ενημέρωσης για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Ο Αμπάς ζητά έκτακτη σύνοδο του Αραβικού Συνδέσμου για την γενοκτονία στη Γάζα

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής του PLO στη Ραμάλα. Δήλωσε: “Ο παλαιστινιακός λαός υφίσταται πράξεις σφαγής και γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας”.

“Από την αρχή, έχουμε δημιουργήσει ευρείες επαφές με τους παγκόσμιους ηγέτες για να σταματήσουμε αυτή την επιθετικότητα. Συμμετείχαμε σε συνόδους κορυφής, απευθυνθήκαμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και απαιτήσαμε την είσοδο βοήθειας και τον τερματισμό των εκτοπίσεων. Επιδιώκουμε μια διπλωματική λύση με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της διεθνούς κοινότητας“, δήλωσε ο Αμπάς.

Και πρόσθεσε: “Πρέπει να αποτρέψουμε μια νέα καταστροφή με όλα τα μέσα. Θα ανοικοδομήσουμε όλα όσα η κατοχή κατέστρεψε στη Λωρίδα της Γάζας. Η Γάζα θα παραμείνει αγκάθι στο λαιμό των επιτιθέμενων και η Ιερουσαλήμ είναι η αιώνια πρωτεύουσά μας”.

Προειδοποιήσεις από χώρες του Κόλπου στο Ισραήλ

Πολλές χώρες του Κόλπου προειδοποίησαν σήμερα το Ισράηλ να μην επιχειρήσει νέα χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, με τη Σαουδική Αραβία να καταγγέλλει την «αδικαιολόγητη» παραβίαση του διεθνούς δικαίου και το Ομάν να κατηγορεί τις ισραηλινές δυνάμεις για «εγκλήματα πολέμου».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η πρώτη χώρα του κόλπου που εξομάλυνε τις σχέσεις της με το Ισραήλ, καταδίκασαν τη χερσαία επιχείρηση και εξέφρασαν «βαθύτατη ανησυχία» για την κλιμάκωση και την «επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης που απειλεί να στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους αμάχους», μετέδωσε το πρακτορείο WAM.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας τονίζεται ότι «η κατάφωρη και αδικαιολόγητη παραβίαση του διεθνούς δικαίου (…) θα έχει σοβαρές συνέπειες στη σταθερότητα της περιοχής». Το βασίλειο κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα «να αναλάβει τις ευθύνες της» ώστε να τερματιστεί η στρατιωτική επιχείρηση και να επιτραπεί στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παράσχουν βοήθεια στους αμάχους.

Νωρίτερα, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν επικοινώνησε με τους ομολόγους του της Ιορδανίας, του Μαρόκου και της Αιγύπτου και συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να σταματήσει η στρατιωτική κλιμάκωση στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Μοχάμεντ μπεν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι «η χερσαία κλιμάκωση θα έχει σοβαρές συνέπειες για τους αμάχους και καταστροφικές επιπτώσεις σε ανθρωπιστικό και οικονομικό επίπεδο».

Το Ομάν από την πλευρά του κατηγόρησε το Ισραήλ για «εγκλήματα πολέμου» και «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στη Γάζα. Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών κάνει επίσης λόγω για κίνδυνο αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής λόγω της χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα.

Για το Κουβέιτ, «κάθε χερσαία εισβολή στη Γάζα (…) θα αποδείκνυε ότι «η ισραηλινή κατοχή είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να διαπράττει εγκλήματα κατά του αδελφού παλαιστινιακού λαού».

Το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου καταδίκασε την κλιμάκωση κάνοντας λόγο για «παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και ζήτησε να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες.