ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΤΑΛΑ

Φτιάξτε και εσείς τις πιο θρεπτικές μπάρες ενέργειας! – της Καλλιόπης Στάλα

Έχω την ευτυχία να έχω δυο αδερφούς που τυγχάνουν και οι δυο σεφ. Σήμερα λοιπόν θα μοιραστώ μαζί σας μία συνταγή για θρεπτικές ενεργειακές μπάρες, που επιμελήθηκε για χατίρι μου ο μικρότερος εξ’ αυτών.

της Καλλιόπης Στάλα

Οι μπάρες αυτές, λόγω των προσεχτικά επιλεγμένων συστατικών τους, παρέχουν στον οργανισμό πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Το ταχίνι και οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά (μονακόρεστα, πολυακόρεστα), πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, λιποδιαλυτές βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Η προθήκη της σοκολάτας αποσκοπεί στην ενίσχυση της γεύσης, αλλά και στη συμπλήρωση της διατροφικής αξίας. Είναι πλούσια σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία, περιέχει αντιοξειδωτικά και συμβάλλει στην καλή διάθεση βοηθώντας στη παραγωγή ενδοφρινών και αυξάνοντας τα επίπεδα  σεροτονίνης.

Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, είναι πλούσια σε βιταμίνες και μικροστοιχεία. Το φαγόπυρο και το σιτάρι είναι επίσης πολύ καλές πηγές φυτικών ινών, περιέχουν πρωτεΐνη και καλούς υδατάνθρακες. Τα δύο διαφορετικά είδη πιπεριού που αλληλοσυμπληρώνονται μεταξύ τους, σε συνδυασμό με την κανέλα έρχονται να δώσουν τη δική τους πινελιά στη γεύση και στο άρωμα, παρέχοντας ταυτόχρονα βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αντιοξειδωτικά.

Αποτελούν μία εξαιρετική επιλογή για πριν και μετά την άσκηση, για πρωινό γεύμα ή για ένα υγιεινό σνακ που θα σας τονώσει και θα σας χορτάσει.

Υλικά για 10 μπάρες

  • 50γρ. ταχίνι
  • 70γρ. κουβερτούρα 70% κακάο
  • 40γρ. καρύδια
  • 15γρ. αμύγδαλα ωμά ανάλατα
  • 25γρ. ηλιόσπορο
  • 5γρ. μαύρο σουσάμι
  • 30γρ. σιτάρι
  • 50γρ. φαγόπυρο
  • 30γρ. κράνμπερις
  • 25γρ. σταφίδες Κορινθιακή
  • 20γρ. δαμάσκηνα
  • 35γρ. μέλι
  • 2γρ. πορτοκαλοπίπερο
  • 5γρ. κόκκους από κόκκινο πιπέρι
  • 3γρ. ξύσμα από πορτοκάλι
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 1 πρέζα αλάτι

Εκτέλεση

  • Βράζουμε  το σιτάρι και λίγο πριν το αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε ένα μικρό ξύλο κανέλας. Σε ένα άλλο σκεύος βράζουμε το φαγόπυρο. Στραγγίζουμε και τα δυο καλά και τα αφήνουμε στην άκρη πάνω σε ένα απορροφητικό χαρτί να κρυώσουν.
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε χοντροκομμένους όλους τους ξηρούς καρπούς (καρύδια, αμύγδαλα, σουσάμι, ηλιόσπορο), στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (σιτάρι, φαγόπυρο, σταφίδες, κράνμπερις, δαμάσκηνα ψιλοκομμένα, μέλι, πορτοκαλοπίπερο, κόκκινο πιπέρι, ξύσμα από πορτοκάλι, αλάτι).
  • Λιώνουμε τη κουβερτούρα σε μπεν μαρί και την προσθέτουμε και αυτή στο μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Αναμιγνύουμε καλά.
  • Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες. Έπειτα κόβουμε τις μπάρες σε τεμάχια.

Tip! Αν θέλουμε να κάνουμε τις μπάρες περισσότερο τραγανές, μπορούμε να ψήσουμε στο φούρνο το βρασμένο σιτάρι και φαγόπυρο, για 1 ώρα και 30 λεπτά στους 80 βαθμούς.

Διατροφική ανάλυση ανά μερίδα (35γρ.)
Ενέργεια189 kcal
Υδατάνθρακες20,3 γρ.
Εκ των οποίων σάκχαρα9,68 γρ.
Λίπη12,8 γρ.
Εκ των οποίων κορεσμένα2,74 γρ.
Πρωτεΐνες5,43 γρ.

Επιμέλεια συνταγής
Σεφ  Γιάννης Στάλας

Διατροφική ανάλυση συνταγής
Διατροφολόγος- διαιτολόγος Καλλιόπη Στάλα