Η έκθεση φωτογραφίας «Γεφυρώνοντας Πολιτισμούς» της Κατερίνας Καλογεράκη με επιμέλεια του Ιωάννη Ν. Αρχοντάκη και κείμενα του Δρ. Νίκου Παναγιωτόπουλου πραγματοποιείται στο ART CAFE AROKARIA (Σαλαμίνος 7, Παλιά πόλη).
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 03.05.2016 – 30.09.2016.
ΑΝΟΙΚΤΑ: Από Δευτέρα έως Κυριακή 10:00 – 22:00
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.
Η έκθεση «Γεφυρώνοντας Πολιτισμούs» (“Bridging Cultures”) αποτελείται από ένα τμήμα της φωτογραφικής σειράς «Συνηθισμένοι Άνθρωποι» (“Ordinary People”) με την προσθήκη αντίστοιχων πορτρέτων Ελλήνων και Ελληνίδων που γεφύρωσαν και μετέφεραν πολιτισμικές αξίες και δομές από τον ένα τόπο της χώρας στον άλλο, αντικατοπτρίζοντας σε μικροκλίμακα την πολιτισμική διάχυση εντός Ελλάδος.
Η έκθεση αυτή γίνεται στο πλαίσιο του Διεπιστημονικού-Καλλιτεχνικού Συμποσίου με θέμα «Το Ανθρώπινο Σώμα και Βίωμα στην Εποχή της Σύγχρονης Κρίσης υπό το Πρίσμα της Επιστήμης και της Τέχνης» (http://iscarconf.soc.uoc.gr/home.html), που διοργανώνεται από τον Μάριο Πουρκό, Καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης (πληροφορίες στο τηλ. 6936550791 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: mavrikospourikos@gmail.com) και θα πραγματοποιηθεί στις 16 & 17 Ιουνίου 2016 ως επί μέρους δράση του Διεθνούς Συνεδρίου «Η Πολιτισμική-ιστορική και Κοινωνικοπολιτισμική Έρευνα στην Εποχή της Σύγχρονης Κρίσης: Συνεπαγωγές στην Εκπαίδευση και την Ανθρώπινη Ανάπτυξη» (http://iscarconf.soc.uoc.gr/committees.html), που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο από 16 έως 20 Ιουνίου 2016 (Πρόεδρος Συνεδρίου: Μανόλης Δαφέρμος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης).
Το Συνέδριο συνδιοργανώνεται από το Τμήμα της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής της International Society for Cultural-Historical and Activity Research (ISCAR) (http://www.iscar.info), το Τμήμα Ψυχολογίας και το Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και από το Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Πλατανιά, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, την International Society for Cultural-Historical and Activity Research, το Art Café Arokaria και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου θα μιλήσουν αρκετοί Έλληνες ομιλητές και πάνω από 100 ξένοι ειδικοί στην προβληματική του συνεδρίου επιστήμονες από πολλά μέρη του κόσμου. Στο πλαίσιο του Διεπιστημονικού-Καλλιτεχνικού μας Συμποσίου με θέμα «Το Ανθρώπινο Σώμα και Βίωμα στην Εποχή της Σύγχρονης Κρίσης υπό το Πρίσμα της Επιστήμης και της Τέχνης» πέρα από τις σχετικές 30 περίπου επιστημονικές ανακοινώσεις θα γίνουν και ποικίλες πολυτροπικές-καλλιτεχνικές δραστηριότητες σε διάφορους χώρους στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου (πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, κολάζ, ταινίες μικρού μήκους, γλυπτά, ποιήματα, τραγούδια, εγκαταστάσεις, βίντεο-art, ντοκιμαντέρ, θεατρικά δρώμενα, μουσικά και χορευτικά δρώμενα, αφήγηση παραμυθιών, κ.ά.).
Μεταξύ των δραστηριοτήτων του συμποσίου είναι:
1. η ομαδική εικαστική έκθεση σύγχρονης τέχνης «Καλωσορίσατε – Η Ευρωπαϊκή Φιλοξενία και τα Σύνορά της» σε επιμέλεια του Μεγακλή Ρογκάκου που εγκαινιάστηκε ήδη στις 15 Απριλίου 2016 στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ ΜΟΡΦΕΣ (οδός ΓΟΒΑΤΖΙΔΑΚΗ 18, ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΚΡΗΤΗ) που γίνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον (ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 15.4.2016 – 30.6.2016, ΑΝΟΙΚΤΑ: Από Δευτέρα έως Σάββατο 10:00 – 14:00, Τρίτη & Πέμπτη & Παρασκευή 18:00-21:00, ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ),
2. η έκθεση που θα γίνει στο ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (οδός Βερνάρδου 10) και σε διάφορες άλλες αίθουσες στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου [Κτίριο Ιμπραϊμ Χαν (Θόλος) στην Φορτέτσα, Αίθουσα Πυροβολικού στην Φορτέτσα, Κτίριο Ναού Αγία Σοφία, Καφετέρια Φίγκαρο (οδός Βερνάρδου 21), Κέντρο Κρητικής Τέχνης (οδός Κριτοβουλίδου 17)] με τίτλο Το Σώμα της Σύγχρονης Κρίσης στην Κρίση των Καλλιτεχνών (Επιμελήτρια Χρυσούλα Σκεπετζή, Εικαστικός-Ποιήτρια),
3. η έκθεση Βίντεο-Φωτογραφίας με τίτλο Crossing Border: Becoming European της Έλενας Εφέογλου (Επιμελήτρια Χρυσούλα Σκεπετζή, Εικαστικός-Ποιήτρια), που θα γίνει στην Αίθουσα Πυροβολικού στην Φορτέτσα,
4. Έκθεση Ακουαρέλας με τίτλο Το Σώμα του Παιδιού στη Σύγχρονη Κρίση της Έλενας Εφέογλου (Επιμελήτρια Χρυσούλα Σκεπετζή, Εικαστικός-Ποιήτρια), που θα γίνει στην Αίθουσα Πυροβολικού στην Φορτέτσα,
5. Έκθεση 13 φοιτητών/τριών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με θέμα Ανθρώπων Κρίση, που θα γίνει στην Αίθουσα Πυροβολικού στην Φορτέτσα (Επιμελήτρια Χρυσούλα Σκεπετζή, Εικαστικός-Ποιήτρια & Έλενα Εφέογλου, Εικαστικός-Φωτογράφος), και
6. Έκθεση Φωτογραφίας με τίτλο Άγνωστος Προορισμός της Νατάσας Καρακατσάνη (Επιμέλεια – Κειμένο από το Γιάννη Στρατουδάκη, Φωτογράφος, Ιστορικός & Θεωρητικός της Φωτογραφίας, Επιμελητής Εκθέσεων), που θα γίνει στο ART CAFÉ KIMOLIA (Πλατεία 25η Μαρτίου, Παλιά Πόλη Ρεθύμνου).
Στις δραστηριότητες του συμποσίου εντάσσονται επίσης διάφορα VIDEO-ART όπως είναι η βίντεο-εγκατάσταση με τον τίτλο Κρεοπωλείο «η Ωραία Ελλάς» από τους εικαστικούς Ναυσικά Ρήγα και Ανδρέα Σταυριανουδάκη Καμπά, το video-art της Γωγώ Πετραλή με τίτλο Η Κρίση μου στην Κρίση σου και η ταινία μικρού μήκους φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης με τίτλο «Το Σύστημα των Καρεκλών».
Στις δραστηριότητες του συμποσίου εντάσσονται επίσης πέντε θεατρικές παραστάσεις: (1) η θεατρική παράσταση «Κρίσις…» με τον Βαγγέλη Λιοδάκη και τον Βασίλη Πετροδασκαλάκη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αρκάδιου Λευκού σε θεατρική διασκευή Αντώνη Παπαϊωάννου και σκηνοθεσία Τόνιας Σταυροπούλου, που θα γίνει στο Κέντρο Κρητικής Τέχνης, (2) η θεατρική παράσταση με τίτλο Φυγή με τους Γιώργο Ξενικάκη και Πέτρο Τσιμπούρη βασισμένη στους εμιγκρέδες του Σ. Μρόζεκ, που θα γίνει στο Studio Garage (3) το θεατρικό μονόπρακτο «Μπουκάλια, Μπίρες, και Κοκτέιλ» του Δημήτρη Νταβέα και της Ξανθής Παρλάνη, που θα γίνει και στο Κέντρο Κρητικής Τέχνης, (4) η θεατρική παράσταση φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης με τίτλο «Απο σύνθεση», και (5) η θεατρική περφόρμανς Work in Progress με τίτλο Η Αναμονή μέσα στην Πανοπλία των Αιώνων με τη Μαρία Μεντέζ και την ομάδα της, που θα γίνει στο Σπίτι του Πολιτισμού και το οποίο βασίζεται στο θεατρικό έργο του Γερμανού συγγραφέα, σκηνοθέτη και θεωρητικού του θεάτρου Heiner Müller, που σήμερα φαίνεται να εκπροσωπεί ιδανικά την τρέχουσα κυριαρχούσα αντίληψη για το επικείμενο τέλος του Δυτικού πολιτισμού.
Στις 20 Ιουνίου κατά τις απογευματινές ώρες θα γίνει ως μετασυνεδριακή δραστηριότητα, κυρίως για τους ξένους συνέδρους, ξενάγηση στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου από τον Χρήστο Κυριακόπουλο και επίσης ξενάγηση στις 7 εκθέσεις του προσυνεδριακού συμποσίου από τον Μεγακλή Ρογκάκο, Ιστορικός Τέχνης & Επιμελητής Εκθέσεων. Στη συνέχεια θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε στον κινηματογράφο Παντελής το έργο του Χριστόφορου Παπακαλιάτη με τίτλο «Ένας Άλλος Κόσμος».
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συμποσίου θα ανακοινωθεί μαζί με το κεντρικό πρόγραμμα του συνεδρίου. Η παρακολούθηση του συμποσίου είναι ελεύθερη στο κοινό ενώ για την παραλαβή του πλήρους φακέλου του συνεδρίου όπου συμπεριλαμβάνονται και τα δύο του γεύματα και το δείπνο χρειάζεται εγγραφή.
Υπεύθυνος Επικοινωνίας για το Διεπιστημονικό-Καλλιτεχνικό Συμπόσιο: Μάριος Πουρκός, Καθηγητή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης Πανεπιστημίου Κρήτης, τηλ.: +30-6936550791, Email: mavrikospourikos@gmail.com
Υπεύθυνος Επικοινωνίας για την έκθεση φωτογραφίας: Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης, τηλ: +30-6937383500, Email: ioannis2000@gmail.com
Για περισσότερες πληροφορίες βλ. στην ιστοσελίδα του Διεθνούς Συνεδρίου: http://iscarconf.soc.uoc.gr/committees.html