ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΓΟΥΒΑΡΔΟΣ

Για τις καιρικές συνθήκες με αφορμή την πυρκαγιά στο Ρέθυμνο

Η πυρκαγιά τις νότιες παρυφές της πόλης την Παρασκευή 04/10 ανησύχησε δικαιολογημένα τους κατοίκους της περιοχής.

Να σημειώσουμε εδώ τις ιδιάζουσες καιρικές συνθήκες της ημέρας, με σχεδόν θυελλώδεις νότιους ανέμους , άνεμοι που δρώντας ως καταβάτες ανεβάζουν τη θερμοκρασία και κατεβάζουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τη σχετική υγρασία κατά μήκος του βόρειου τμήματος του νησιού.

Όπως βλέπουμε και στον χάρτη που ακολουθεί σε περιοχές της βόρειας Κρήτης η μέση ένταση του ανέμου έφθασε τα 6-7 Μποφόρ (με ισχυρότερες ριπές, ο σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού στο Ρέθυμνο κατέγραψε ριπές στα 76 km/h), η θερμοκρασία στο Ακρωτήρι Χανίων ξεπέρασε τους 37 βαθμούς, στο Ρέθυμνο έφτασε τους 31 βαθμούς, ενώ μια ζώνη με χαμηλή υγρασία (30%) σχηματίστηκε κατά μήκος της βόρειας παραλιακής ζώνης.

Οι συνθήκες αυτές ευνοούν σε πολύ μεγάλο βαθμό την εξάπλωση μιας δασικής πυρκαγιάς και ευτυχώς η έγκαιρη επέμβαση της Πυροσβεστικής, του Δήμου και εθελοντών οδήγησε στον γρήγορο περιορισμό της.

Όπως παρουσιάσαμε πρόσφατα και σε ειδική ημερίδα στο Ρέθυμνο για τις πρόγραμμα DISARM και τις δασικές πυρκαγιές, παρόμοιες συνθήκες είχαν παρουσιαστεί και στο Μάτι Αττικής κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς της 23 Ιουλίου 2018, τότε βέβαια οι καιρικές συνθήκες είχαν ακραία συμπεριφορά, με ριπές του ανέμου στα 100 km/h και τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 39 βαθμούς.

Εν κατακλείδι, αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά ότι η σωστή καταγραφή των τρεχουσών καιρικών συνθηκών από δίκτυα μετεωρολογικών σταθμών, σε συνδυασμό με έγκυρες προγνώσεις υψηλής ανάλυσης αποτελούν απαραίτητα εργαλεία για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών από φυσικές καταστροφές.

Κ. Λαγουβάρδος
Διευθυντής Ερευνών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών