ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γνωριμία με την ακριτική Κάλυμνο: Ομιλία – προβολή στην Σπηλαιολογική Εταιρεία στο Ρέθυμνο

Προβολή και συζήτηση γνωριμίας με τη νήσο Κάλυμνο διοργανώνει το Τμήμα Δυτικής Κρήτης της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας. Το νησί αυτό είχε επισκεφθεί σπηλαιολογική αποστολή από το Ρέθυμνο το έτος 2005.

Η αποστολή της Καλύμνου ήταν πενταμελής, αποτελούμενη από τους Γιώργο Καλούδη, Μπάμπη Σκεπετζάκη, Στέλιο Λεωνιδάκη, Χάρη Στρατιδάκη και Νίκο Φραγκομανωλάκη κι είχε προσκληθεί από τις περιβαλλοντικές ομάδες των Γυμνασίων της Καλύμνου και τον υπεύθυνό τους Ρεθεμνιώτη φυσικό καθηγητή Βασίλη Καλογεράκη.

Την πρώτη μέρα η αποστολή είχε εξερευνήσει με τους μαθητές των γυμνασίων τα σπήλαια Αγίας Βαρβάρας και Επτά Παρθένων ή Νυμφών, στην περιοχή της Χώρας. Το επόμενο πρωί οι σπηλαιολόγοι έκαναν σχετικό σεμινάριο και προβολή σε ακροατήριο 130 ατόμων στη φιλόξενη αίθουσα του Αναγνωστηρίου «Αι Μούσαι» στα Πόθια της Καλύμνου και το βράδυ της ίδιας μέρας ενημέρωσαν εκτενέστερα για το έργο της σπηλαιολογίας τους καθηγητές των γυμνασίων.

Οι υπόλοιπες μέρες είχαν αφιερωθεί στην εξερεύνηση των καλυμνιώτικων σπηλαίων. Εξερευνήθηκαν τα σπήλαια Δασκαλειό στα πρανή του όρμου της Ρίνας, Παναγιάς Ψηλής στην κορυφή του ομώνυμου βουνού, Σκάλια στην περιοχή του ομώνυμου οικισμού (το ωραιότερο σε σταλαγμιτικό διάκοσμο σπήλαιο της Καλύμνου), ενώ εντοπίστηκε και τεκμηριώθηκε οικισμός τρωγλοδυτών σε τεχνητά σπήλαια στην περιοχή της κοιλάδας του Βαθιού. Τα σπήλαια αυτά είχαν διανοιγεί από τους μετέπειτα κατοίκους τους μέσα σε ηφαιστειακούς τόφους και κατοικήθηκαν από την πρωτοβυζαντινή τουλάχιστον περίοδο μέχρι και πριν από λίγα χρόνια.

Η αποστολή του 2005 συντέλεσε με τον τρόπο της στην ολοκλήρωση του περιβαλλοντικού προγράμματος «Σπήλαια: τα υπόγεια παλάτια της Καλύμνου» και στην παραγωγή του ομώνυμου μικρού βιβλίου, το οποίο έκτοτε κοσμεί τη βιβλιογραφία του ακριτικού νησιού.

Αυτά και άλλα πολλά για το φυσικό και ιστορικό περιβάλλον της Καλύμνου θα παρακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι, σπηλαιολόγοι και μη, που θα βρεθούν στις 8.00 το απόγευμα την Τετάρτη 19 Ιουνίου στην Μόνιμη Έκθεση για τα Σπήλαια στην οδό Πατελάρου 14, στην Παλιά Πόλη.

Η εκδήλωση είναι η πρώτη μιας σειράς παρουσίασης σπηλαιολογικών εξερευνήσεων εκτός Κρήτης, με επόμενες εκείνες στην Κάσο το 2006, στα Αντικύθηρα το 2006 και το 2019, στην Γαύδο το 2009 και στην Σάμο, επί σειρά ετών. Τις παρουσιάσεις θα κάνει το μέλος από το 1991 της Σπηλαιολογικής Ομάδας Ρεθύμνου Χάρης Στρατιδάκης.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ-ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ