«Το Κρητικό Τοπίο: Φυσικό – Ανθρωπογενές Περιβάλλον. Οι αρχές – οι αξίες της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Αειφορίας και η σημασία του ενεργού πολίτη μέσα από το συγγραφικό έργο του Ν.Καζαντζάκη».
Το ΚΠΕ Ανωγείων σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων της Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης των νομών της Κρήτης και το Δήμο Ανωγείων με αφορμή το «2017 ως έτος Νίκου Καζαντζάκη», διοργανώνει διήμερη δράση την Παρασκευή (απόγευμα) 31 Μαρτίου 2017 και Σάββατο (πρωί) 1 Απριλίου 2017, στους χώρους του ΚΠΕ Ανωγείων, με θέμα: «Το Κρητικό Τοπίο: Φυσικό – Ανθρωπογενές Περιβάλλον. Οι αρχές – οι αξίες της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Αειφορίας και η σημασία του ενεργού πολίτη μέσα από το συγγραφικό έργο του Ν. Καζαντζάκη»
Η δράση αυτή αφορά μαθητικές ομάδες (Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης) και τους συντονιστές-συνοδούς εκπ/κούς. Στόχος της είναι η ενεργοποίηση των μαθητών να διαβάσουν έργα του Νίκου Καζαντζάκη, να εμπνευστούν δημιουργικά, να πάρουν μέρος και να παρουσιάσουν το θέμα που θα επιλέξουν με διάφορες δραστηριότητες, όπως παρουσιάσεις, με θεατρικά δρώμενα ή κολάζ, βίντεο, αφίσα, μαντινάδες κ.ά..
Η Θεματική Δράση επιδιώκει oι μαθητές :
- Να έρθουν σε επαφή με το έργο του Ν.Καζαντζάκη.
- Να γνωρίσουν το κρητικό τοπίο και τους ανθρώπους μέσα από τη ματιά του συγγραφέα.
- Να ανασύρουν τις αρχές και τις Αξίες της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και της Αειφορίας μέσα από το έργο του.
- Να ασχοληθούν με την τοπική ιστορία και το τοπικό περιβάλλον.
- Να εκφραστούν καλλιτεχνικά.
- Να καλλιεργήσουν κουλτούρα μάθησης μέσα σε κλίμα συνεργασίας και αλληλεγγύης ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
- Να έχουν την ευκαιρία μαζί με τους συντονιστές εκπαιδευτικούς τους, να παρουσιάσουν τις εργασίες τους σχετικά με το θέμα.
- Να καλλιεργήσουν την ενεργό πολιτότητα και τη σύνδεση των σχολείων με την κοινότητα και συνεργαζόμενους φορείς.
- Να αλληλεπιδράσουν με άλλες ομάδες μαθητών, να ανταλλάξουν πληροφορίες , εμπειρίες και μεθόδους.
- Να αναπτύξουν την δημιουργικότητα, κριτική σκέψη και αναστοχαστική διαχείριση της γνώσης, την ικανότητα μετατροπής της θεωρίας σε πράξη, συλλογική εργασία, χρήση των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας
Η διήμερη δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Έργου «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», μέσω του Επιχειρησιακού προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση” με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.