Η πλειοψηφία των ανθρώπων πιστεύει ότι το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας (ΚΠΕ) έχει να κάνει μόνο με το διαδίκτυο και απευθύνεται σε περιορισμένο αριθμό ατόμων, χωρίς να ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα.
Το κίνημα όντος ξεκίνησε με μια περιορισμένη ατζέντα που αφορούσε μόνο στο διαδίκτυο, αλλά όταν έγινε πολιτική κίνηση, οι αρχές βρήκαν εφαρμογή σε πολλούς τομείς.
Η αρχική ατζέντα αφορούσε την ελευθερία και την ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο αλλά και την κατάργηση των πνευματικών δικαιωμάτων, που μπορεί να μεταφραστεί και σε “να κατεβάζουμε ταινίες, μουσική και προγράμματα”, αυτό δηλαδή που ξέρουν οι περισσότεροι.
Ας αναλύσουμε σήμερα τα θέματα ελευθερία, ιδιωτικότητα και πνευματικά δικαιώματα, τα οποία αποτελούν και από τις βασικές αρχές του ΚΠΕ και τι αποτελέσματα θα έχουν στην καθημερινή μας ζωή.
Ελευθερία
Ελευθερία στο διαδίκτυο σημαίνει ότι δεν υπάρχει λογοκρισία, δηλαδή ότι προσπάθησαν να κάνουν (να λογοκρίνουν) οι πρώην κυβερνήσεις στις χώρες τις αραβικής επανάστασης. Πέτυχε; Εκ του αποτελέσματος όχι. Σημαίνει ότι λέμε την γνώμη μας δημόσια χωρίς να φοβόμαστε ότι επειδή διαφωνούμε με κάποιους να κινδυνεύουμε να μας κυνηγήσουν νομικά.
Δεν το αναλύω άλλο, όλοι ξέρουμε τι σημαίνει ελευθερία στην ζωή μας
Ιδιωτικότητα
Ιδιωτικότητα σημαίνει ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παρακολουθεί τι κάνω στο διαδίκτυο. Στην καθημερινή ζωή τι σημαίνει; Ότι δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μας παρακολουθεί κανείς που πάμε, δεν μας παρακολουθεί κανείς τι λέμε στο τηλέφωνο, στο σπίτι μας, και στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας. Κοινώς τα προσωπικά μας άπλυτα παραμένουν προσωπικά μας, εφόσον το θέλουμε. Φυσικά και εξαιρούνται οι αξιόποινες πράξεις
Πνευματικά δικαιώματα
Δεν υποστηρίζουμε ότι μια εταιρία που έβγαλε ένα πρόγραμμα, θα πρέπει να το δώσει τσάμπα. Φυσικά και πρέπει να του πουλήσει, και δεν πρέπει να το “κατεβάζουμε”. Αλλά υπάρχουν πάρα πολλές στρεβλώσεις.
Πνευματικά δικαιώματα σε τραγούδια, ταινίες και βιβλία. Σας φαίνεται λογικό ταινίες, και ειδικά τραγούδια να μην μπορούν να διακινηθούν ελεύθερα για 30 χρόνια; Το λογικό είναι να βγάλει η εταιρία το κέρδος της για 4-5 χρόνια, και μετά να κυκλοφορεί ελεύθερα ή να έχει μικρό κόστος το οποίο ΟΛΟ να πηγαίνει στον καλλιτέχνη, εφόσον βρίσκεται εν ζωή. Τραγούδια του Ξυλούρη, τα οποία πολλά είναι συνώνυμα εθνικού ύμνου, είναι λογικό να μην μπορούμε να τα ακούμε όποτε θέλουμε όπως θέλουμε; Λόγω αυτής της στρέβλωσης, οι εταιρίες πλουτίζουν και καλλιτέχνες πολλές φορές πεθαίνουν στην ψάθα.
Πνευματικά δικαιώματα σε συσκευές. Σας φαίνεται λογικό κάτι που το αγοράσατε και είναι δικό σας, να σας λέει η εταιρία ότι δεν μπορείτε να του αλλάξετε τον τρόπο λειτουργίας; Δηλαδή στο iPhone που δώσατε 500 ευρώ για αγορά δεν μπορείτε να του βάλετε ότι πρόγραμμα θέλετε. Αυτές είναι στρεβλώσεις στα όρια της λογικής. Το αγόρασα, δικό μου είναι, του βάζω φωτιά το καίω, του βάζω και ότι πρόγραμμα θέλω και το βάφω και τιρκουάζ με κίτρινες βούλες.
Πνευματικά δικαιώματα σε φάρμακα, το οποίο έχει και πρακτική εφαρμογή στην οικονομία. Σχεδόν όλα τα φάρμακα μπορούν να κατασκευαστούν εύκολα. Είναι λογικό μια εταιρία να έχει ένα φάρμακο, του αλλάζει την σύσταση “τώρα η τάδε ουσία είναι σε 5% περιεκτικότητα από 4,9% που ήταν πριν άρα είναι νέο φάρμακο και ανανεώνω την άδεια χρήσης” και να απαιτεί για το ίδιο κατ’ ουσίαν φάρμακο να πλουτίζει από την αρχή;
Το κράτος έχει την τεχνογνωσία και την σύνδεση όλων των φαρμάκων από τον ΕΟΦ. Γιατί δεν φτιάχνει ένα εργοστάσιο να παράγει φτηνά φάρμακα ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση; Η Ινδία το έχει κάνει ήδη, στον Ισημερινό έχουν καταργηθεί οι πατέντες φαρμάκων. Έτσι το κράτος θα κερδίσει εκατομμύρια για τον πολύπαθο και καταχρεωμένο ΕΟΠΠΥ.
Σε επόμενο άρθρο θα αναλύσουμε και άλλες αρχές του ΚΠΕ
Γιώργος Κισσανδράκης
Μέλος του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας
Περιφέρεια Ρεθύμνης
Το άρθρο εκφράζει προσωπικές απόψεις.
Για τις επίσημες θέσεις του ΚΠΕ επισκεφτείτε την σελίδα http://www.pirateparty.gr/arxes