ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

H εορτή του Αγίου Γεωργίου των Κτηνοτρόφων στην Ασή Γωνιά

Στην Ασή Γωνιά που έχει συνδεθεί με την ευλογία των κοπαδιών την ημέρα του Αγίου Γεωργίου, ένα πατροπαράδοτο έθιμο αιώνων των κτηνοτρόφων στο ορεινό χωριό του Δήμου Αποκορώνου Χανίων βρέθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Παρουσία κλήρου, Αρχών, φορέων και εκατοντάδων πιστών της ευρύτερης περιοχής αλλά και του νησιού τελέστηκε Θεία λειτουργία στον ναό του Αγ. Γεωργίου και λιτάνευση της εικόνας στο χωριό.

H εορτή του Αγίου Γεωργίου των Κτηνοτρόφων στην Ασή Γωνιά

Παράλληλα έγινε Αγιασμός και άρμεγμα των προβάτων στον έξω χώρο του ναού και στην συνέχεια οι κτηνοτρόφοι που θεωρούν ως προστάτη τους και βοηθό τον Αι Γιώργη μοίρασαν δωρεάν ως τάμα στη χάρη του το γάλα και κτηνοτροφικά προϊόντα στους παραβρισκόμενους πιστούς.

Ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου πανοσιολ. Δαμασκηνός, ο εφημέριος της Ασή Γωνιάς π. Βασίλειος ευχήθηκαν χρόνια πολλά σε όλους τους εορτάζοντες και στους κτηνοτρόφους να έχουν υγεία και να συνεχίσουν να τηρούν και να μεταλαμπαδεύουν το έθιμο στις νεότερες γενιές. «Η θρησκευτική και λαϊκή μας παράδοση, τα ήθη και έθιμα μας αποτελούν μεγάλες παρακαταθήκες για όλους μας αλλά και ασπίδα στην δύσκολη συγκυρία που περνά ο τόπος», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ευχαριστώντας παράλληλα τους διοργανωτές, όλους τους κατοίκους της Ασή Γωνιάς και όλους τους συμμετέχοντες.

Στην γιορτή -σύμφωνα με τον Δήμαρχο και τοπικούς φορείς-συμμετέχουν όλες οι γενιές των Ασηγωνιωτών με τους πολλούς νέους να δίνουν την ξεχωριστή νότα στην τήρηση του εθίμου. Οι ίδιοι, προσθέτουν, ότι «τα κεράσματα “δίνουν και παίρνουν” κι η γιορτή μετά το απόγευμα μεταφέρεται στα σπίτια των πολλών Γιώργηδων του χωριού μέχρι αργά τη νύχτα με ριζίτικα τραγούδια και χορούς».