Την σημασία της τρίτης δόσης στην ανοσολογική απόκριση του πληθυσμού τονίζουν οι επιστήμονες, ενώ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να υπάρξει “ημερομηνία λήξης” στα πιστοποιητικά εμβολιασμού ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Την σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού επεσήμανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης τονίζοντας πως κάποιος που έχει εμβολιαστεί πλήρως, μετά από έξι μήνες είναι σχεδόν ανεμβολίαστος.
“Θεωρείται ότι η άμυνά του δεν είναι αυτή που είχε προηγουμένως και θα πρέπει να την ενισχύσει. Δεν θα πρέπει να είμαστε διστακτικοί. Από την στιγμή που κάναμε το εμβόλιο, πρέπει την προστασία αυτή να την διατηρήσουμε και αυτό γίνεται με την τρίτη δόση”, ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 και συνέχισε: “Μας προβληματίζει το γεγονός, ότι κάποιος μετά από έξι μήνες είναι σχεδόν ανεμβολίαστος, καθώς και ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος μέτρησης της άμυνας. Αυτή τη στιγμή το όριο που βάζουμε είναι οι έξι μήνες. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ανοσολογική ανταπόκριση και νωρίτερα”.
Μιλώντας στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: “Τα δεδομένα δείχνουν ότι πρέπει να γίνει η τρίτη δόση. Περνώντας ο χρόνος θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα, πάντως η τάση είναι να προτείνεται και η τρίτη δόση, επομένως θα πρέπει να κάνουμε όλοι την τρίτη δόση”.
Ερωτηθείς αν το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα εκδίδεται μετά από τρίτη δόση, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει, όταν παρέλθει το επόμενο διάστημα και δούμε ποια είναι η πορεία της ανοσίας στον πληθυσμό.
Στο ζήτημα ανεφέρθηκε και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στον ΣΚΑΪ χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο επανεξέτασης της διάρκειας του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ερωτηθείς σχετικά αναφέρθηκε στην επιστημονική συζήτηση γύρω από τον χρόνο για τον οποίο καλύπτεται ο εμβολιασμένος και τόνισε “Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από έναν χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο”.