Οι αγορές τροφίμων, καθυστερούν τις επενδύσεις, λέει ο υπουργός Εθνικής οικονομίας και Οικονομικών, ενώ ο κ. Μητσοτάκης γράφει επιστολές για την ακρίβεια.
Το ακούσαμε και αυτό. Τι ακριβώς μας είπε ο κ. Χατζηδάκης; Ποιος είναι ο λόγος που δε μειώνει το ΦΠΑ; «Δε θέλουμε να ενθαρρύνουμε την κατανάλωση γενικά. Το ΦΠΑ γενικά είναι φόρος στην κατανάλωση. Εμείς θέλουμε να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις και την παραγωγή.»
Αυτό να το σκεφτούμε την επόμενη φορά που θα πάμε να αγοράσουμε ένα πακέτο μακαρόνια κι ένα τέταρτο τυρί γκούντα τριμμένο. Θα μπορούσαμε αυτά τα λεφτά, αντί να τα καταναλώσουμε, να τα επενδύσουμε! Κάντε επενδύσεις, όχι φαγητό!
Βέβαια, η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που θεωρεί ότι οι πλούσιοι τρώνε περισσότερα μακαρόνια και έτσι πληρώνουν περισσότερο ΦΠΑ, οπότε δε μας εκπλήσσει αυτή η απίθανη ρήση του υπουργού.
Το άλλο που είπε ο υπουργός είναι ότι «η μείωση ΦΠΑ δε θα περάσει στις τιμές». Ακόμη και στον βαθμό που αυτό ισχύει, είναι προφανής ομολογία αποτυχίας των ελεγκτικών μηχανισμών.
Ως Κόμμα Πειρατών Ελλάδας έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι η ακρίβεια στην αγορά οφείλεται σε ένα σύνολο παραγόντων αλλά κυρίως στην απροθυμία και στην ανικανότητα της κυβέρνησης να τους αντιμετωπίσει. Οι «επιστολές» προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά ένα φτηνό λαϊκίστικο κόλπο για να δείξει ο πρωθυπουργός ότι κάτι κάνει, ειδικά ενόψει ευρωεκλογών. Η δε τυπική απάντηση που έλαβε για την αποδοχή της επιστολής που μας παρουσιάστηκε σχεδόν ως σίγουρη λύση του προβλήματος ήταν μόνο αυτό: μια τυπική απάντηση. Το πρόβλημα θα περάσει στις καλένδες προς συζήτηση στην Ε.Ε. Στο μεταξύ, η ακρίβεια θα συνεχίσει να οργιάζει στην Ελλάδα.
Από το 2021, ο κ. Μητσοτάκης λέει συνεχώς ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι πίσω μας και ότι έχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Αυτό μέχρι την επόμενη φορά που, μετά από αυξήσεις, θα έρθει να πει μια απ’τα ίδια.
Το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας προτείνει συγκεκριμένες λύσεις για το πρόβλημα αντιμετώπισης της ακρίβειας.
- Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ο τρόπος πληρωμής των προμηθευτών που γίνεται με μεταχρονολογημένες επιταγές ως ένα έτος. Αυτό σημαίνει ότι οι προμηθευτές στην ουσία δανείζουν τα σούπερ μάρκετ, ενώ τα ίδια εισπράττουν τα μετρητά μας που τοκίζονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς. Η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει ώστε όλο το λιανεμπόριο να γίνεται με γραμμή πίστωσης από τις τράπεζες, προκειμένου οι προμηθευτές να πληρώνονται αυθημερόν και να μην προσθέτουν «καπέλα» στις τιμές ώστε να έχουν να πληρώσουν τους φόρους και τον ΦΠΑ που θα εισπράξουν ως και ένα χρόνο αργότερα.
- Τα πρόστιμα για την αισχροκέρδεια θα πρέπει να γίνουν αποτρεπτικά και όχι εισπρακτικά. Δεν έχει αποτέλεσμα το να ζητάς να επιστρέψουν στο κράτος μέρος των κερδών από τέτοιες πρακτικές. Αυτό μόνο τις ενθαρρύνει. Θα πρέπει τα πρόστιμα να είναι σε ποσοστό επί του τζίρου της εταιρείας-παραβάτη και όχι σε ποσοστό επί του κέρδους.
- Η απορρόφηση της μείωσης του ΦΠΑ από αυξήσεις στα προϊόντα μπορεί να αντιμετωπιστεί με έλεγχο των τιμών ώστε η αύξησή τους να μην υπερβαίνει το μέσο όρο του πληθωρισμού για την ευρωζώνη. Αν την υπερβαίνει, τότε τα πρόστιμα θα πρέπει να είναι αντίστοιχα με αυτά που περιγράφουμε για την αισχροκέρδεια.
Τέλος, το Κόμμα Πειρατών Ελλάδας καλεί τις οργανώσεις καταναλωτών να συντονιστούν ώστε να αναλάβουμε όλοι μαζί δράσεις ενάντια στα καρτέλ της ακρίβειας με στοχευμένα μποϊκοτάζ και νομικές ενέργειες. Να δείξουμε ότι και εμείς έχουμε δύναμη ως καταναλωτές. Ότι δεν είμαστε πορτοφόλια για άρμεγμα.
Κόμμα Πειρατών Ελλάδας