Η Εργατική Πρωτομαγιά δεν είναι μια τυχαία ημερομηνία αλλά ημέρα τιμής και αγώνα της Εργατικής Τάξης που παλεύει, σε όλη την ιστορική της διαδρομή, για να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης, να αμβλύνει τις κοινωνικές ανισότητες, να διατηρήσει και να διευρύνει κατακτήσεις και εργατικά δικαιώματα. Οι εργαζόμενοι στο Σικάγο το 1886 έδωσαν μια από τις πιο σκληρές μάχες διεκδικώντας 8 ώρες δουλειά, 8 ώρες ύπνο και 8 ώρες ελεύθερο χρόνο για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Σήμερα, 135 χρόνια μετά, οι εργαζόμενοι ζουν τη βαρβαρότητα της πιο σκληρής αντεργατικής επίθεσης, από τις ισχυρές οικονομικές δυνάμεις που κυριαρχούν και θέλουν να πάρουν την ιστορική ρεβάνς και να μας επαναφέρουν στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα.
Όλη αυτή την περίοδο η κυβέρνηση αξιοποιώντας την υγειονομική και οικονομική κρίση επιτίθεται αδυσώπητα στα εργατικά,κοινωνικοασφαλιστικά, συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα τσακίζοντας ότι έχει απομείνει όρθιο από την περίοδο της μνημονιακής επιδρομής. Η ΓΣΕΕ επαναλαμβανόμενα και προκλητικά με την ένοχη σιωπή της βάζει πλάτη, ώστε η επίθεση αυτή να είναι εύκολα υλοποιήσιμη και τα εργατικά δικαιώματα να αποσυντίθενται και να κουρελιάζονται χωρίς να υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης μαζικά και συλλογικά από τους εργαζόμενους.
Διέξοδος για το συνδικαλιστικό και εργατικό κίνημα για ολόκληρη την κοινωνία σήμερα είναι η ανυπακοή, η απειθαρχία, η αποφασιστική οργάνωση της αντίστασης και της πάλης των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης – εργοδοσίας, η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση όλων των δυνάμεων που αντιλαμβάνονται ότι το επόμενο διάστημα στο όνομα της κρίσης η επίθεση θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί με σκοπό τα σπασμένα και αυτή την φορά να τα φορτώσουν στις πλάτες του λαού, των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας.
Την ώρα, που ακόμα και συντηρητικοί κύκλοι στην Ευρώπη και στην Αμερική, δεχόμενοι και τα διδάγματα της πανδημίας, κατευθύνονται σε λογικές στήριξης των μισθών και των εργατικών δικαιωμάτων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, γυρίζει
τη χώρα 135 χρόνια πίσω, στη «μάχη του 8ώρου».
Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους αγώνες του εργατικού κινήματος για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, άμβλυνση των ανισοτήτων και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για τους εργαζόμενους της χώρας, καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να καταργήσει τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες για τα
οποία έδωσαν τη ζωή τους οι εξεγερμένοι εργαζόμενοι στο Σικάγο του 1886.
Η Κυβέρνηση με το Nομοσχέδιο για τα εργασιακά που καταθέτει στη Βουλή προβλέπει, μεταξύ άλλων, τα εξής:
• Κατάργηση του οκταώρου και του πενθημέρου με παράλληλη θεσμοθέτηση της δεκάωρης εργασίας.
• Κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.
• Καθιέρωση Ατομικών Συμβάσεων στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
• Έλεγχο του Μητρώου Mελών εργαζομένων και των διαδικασιών τους από το κράτος και τους εργοδότες.
• Παρακώλυση και κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας.
• Μετατροπή της συνδικαλιστικής δράσης σε ποινικό αδίκημα.
Τα παραπάνω συνιστούν ταύτιση της Κυβέρνησης με τα εργοδοτικά συμφέροντα και ευθεία επίθεση στους εργαζόμενους και στα δικαιωματά τους, αλλά και στην ίδια τη Δημοκρατία. Τη στιγμή μάλιστα που η χώρα βρίσκεται σε μια βαθιά υγειονομική και οικονομική κρίση, απόρροια των νεοφιλελεύθερων επιλογών όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων.
Η επιθετικότητα και ο κυνισμός με τον οποίο επιχειρείται η διάλυση της καθημερινότητας και της ζωής των εργαζομένων και η επιστροφή στους σκοτεινούς χρόνους της ακραίας εκμετάλλευσης, δεν θα μείνουν αναπάντητα.
Αποτελεί χρέος και συνάμα φόρος τιμής στους νεκρούς του Σικάγο και όλων των εργατικών αγώνων και έμπρακτος εορτασμός της Πρωτομαγιάς.
Η φετινή Πρωτομαγιά αποτελεί τον πρώτο απεργιακό σταθμό για την απόκρουση του ν/σ του Υπ. Εργασίας που «έρχεται» το αμέσως επόμενο διάστημα και θα χρειαστεί την ένωση όλων των εργατικών δυνάμεων, σε ένα σκληρό αγώνα μέχρι την πραγματική απόσυρσή του.
Στις 6 του Μάη
Απεργούμε για το δικαίωμα στην εργασία, στην ζωή και στην Απεργία. 24ωρη Γενική Απεργία για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Τα Μέλη της Διοίκησης του ΕΚΗ
Τσαγκαράκης Μανόλης – Μαματζάκης Βαγγέλης